Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleivių galvas plaus švarios kalbos konkursas

Jau antrus metus Lietuvos septintokai, aštuntokai ir devintokai kviečiami rungtis respublikiniame konkurse „Švari kalba – švari galva“, kurio tikslas – kad kompiuteriai iš vaikų neatimtų taisyklingos lietuvių kalbos. Vasario 24–26 dienomis specialioje interneto svetainėje iš anksto užsiregistravę mokiniai atliks konkurso testą ir tie, kurie jį sudoros be klaidų ir greičiausiai, kovo 11 dieną bus apdovanoti Prezidentūroje.
Vaikai prie kompiuterių
Vaikai prie kompiuterių / BFL nuotr.

„Šis konkursas – kalbinimas kompiuterio lietuviškai, pratinimas susirasti lietuviškas raides ir iš karto pasitikrinimas, ar gerai parašei. Kai kurie mokiniai pernai nustebo, kad vadovėliuose viskas parašyta“, – su šypsena kalbėjo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė, džiaugdamasi, kad verslas suteikė vaikams galimybę rašyti lietuviškai.

Moksleiviai, norintys pasitikrinti savo žinias ir tapti geriausiais, konkursui turi registruotis iki vasario 23 dienos.

Šis konkursas – kalbinimas kompiuterio lietuviškai ir pratinimas susirasti lietuviškas raides.„Jau dabar užsiregistravo 2160 mokinių, daugiausia jų – kauniečiai. Kalbant apie skirtingų klasių aktyvumą, pastebėjome, kad aktyviausi mažiausi – septintokai“, – pasakojo UAB „Tildė IT“ direktorius Vaclovas Pranskūnas, tikindamas, kad mokinių antplūdžiui techniškai pasiruošta.

Tačiau, siekiant išvengti interneto svetainės apkrovos, skirtingos klasės varžysis skirtingomis dienomis: 7 klasių mokiniai – vasario 24, 8 klasių – vasario 25, o devintokai – vasario 26 dieną. Jiems paruošta daugiau nei trys tūkstančiai užduočių.

„Šiam konkursui parengta 3600 užduočių, kiekvienai klasei – po 1200. Moksleiviai per vieną akademinę valandą turės atlikti 25 užduotis, – aiškino Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Nida Poderienė. – Užduotys atitiks bendrąsias programas – bus tikrinamas vaikų kalbos sistemos išmanymas, morfologijos, sintaksės, fonetikos žinios. Per konkursą vaikai galės pasitikrinti atsakymus žodynuose – jie nebūtinai privalo viską mokėti ir žinoti.“

Konkurso apdovanojimo ceremoniją globos Almos Adamkienės paramos fondas, o geriausi lietuvių kalbos žinovai bus kovo 11 dieną apdovanoti Prezidentūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius