Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Muziką, kuria domėjosi pats Bobas Dylanas, išgirsime Lietuvoje

Daugeliui žinomi garsūs muzikantai Bob Dylan, Jerry Garcia, Bruce Springsteen grojo bei perrašinėjo būtent senas Apalačų dainas. Taip tradicinės baladės išsiveržė į laisvę ir tapo tautine JAV vertybe, kurią puoselėjant išgirsite Anna ir Elizabeth duetą.
Anna Roberts-Gevalt ir Elizabeth LaPrelle
Anna Roberts-Gevalt ir Elizabeth LaPrelle / Organizatorių nuotr.

Nuo 2011 m. kartu pasirodančios Anna Roberts-Gevalt ir Elizabeth LaPrelle pasižymi novatorišku požiūriu bei bendru talentų kvartetu: abi yra istorikės, pasakotojos, vaizdo menininkės ir gabios, intuityvios muzikantės. Įkvėptos Apalačų tradicijų turtingumo, jos renka dainas ir pasakojimus iš Vermonto ir Virdžinijos valstijų archyvų bei lankydamosi pas vyresniosios kartos atstovus. Šias dainas atgaivina ir paleidžia į gyvenimą naudodamos tik gitarą, bandžą, smuiką, sujungia su avangardiniais ieškojimais, vaidyba ir vizualiuoju menu.

Merginos praleidžia šimtus valandų tyliai klausydamosi ketvirtojo – penktojo praeito amžiaus dešimtmečių įrašų, kuriuose dainuojamos šeimos dainos savo namų virtuvėse. Šios senos baladės yra išlaikiusios gyvybę bei vibruojančius, skambančius pasaulius – atlikėjos džiaugiasi galėdamos tyrinėti ir dalintis jų raminančiomis spalvomis.

Pasirodymuose Anna ir Elizabeth kūrinius palydi pasakojimais, kuriuos iliustruoja išskirtiniu būdu – atgaivindamos seną slenkančių piešinių demonstravimo techniką, pramintą „crankies“. Šias iliustracijas jos gaminasi naudodamos karpinius, šešėlių teatro lėles, spaudinius ir išsiuvinėtus audinius.

VIDEO: Anna & Elizabeth "Golden Vanity"

Anna ir Elizabeth paprastumas, nuoširdumas bei gebėjimas balsu perteikti istoriją sukuria ypatingą, pagarbą keliantį poveikį. Nenuostabu, kad jų albumai sulaukė pačių geriausių atsiliepimų. „Folk Radio UK“ apie vieną jų rašė, kad „Tai retas albumas, kuris yra tiek intymus, tiek ambicingas, išskirtinis ir vertas pagarbos.“ „Albumai kaip šis – nepasirodo kiekvieną dieną ar net kiekvienais metais, ar dešimtmečiais. Tai transformuojantys albumai, kuriais remsis ateities įrašai. Tai vienas iš jų.“ – apie merginas atsiliepia KDHX radijas.

Elizabeth Laprelle, gyvenanti Virdžinijoje, vos 16-os metų išleido debiutinį albumą ir buvo įvertinta kaip viena labiausiai pasišventusių savo kartos studenčių tradicinės muzikos srityje. Mokydamasi pas Ginny Hawker ir Sheila Kay Adams, Elizabeth tapo pirmąja „Library of Congress“ apdovanojimo „Henry Reed Award“ laimėtoja. 2012 m. pelnė „Folk Alliance International“ įsteigtą „Mike Seeger Award“. Ji išleido tris solinius baladžių albumus ir buvo praminta geriausia jaunosios kartos Apalačų baladžių atlikėja.

Anna Roberts-Gevalt yra multiinstrumentalistė, kilusi iš Vermonto, Meredith Monk praminta „spindinčia būtybe“. Ji mokėsi pas muzikos meistrus Kentukyje, Virdžinijoje, Šiaurės Karolinoje, pelnė apdovanojimų kaip smuikininkė ir bandžos atlikėja („WV State Folk Fest“, „Kentucky Fiddle Contest“). Anna buvo „Berea College Archive“ bendradarbe, 2014 m. tarptautinės muzikos rezidencijos „OneBeat“ dalyve, režisiere Kentukio tradicinės muzikos institute, „Cowan Creek Mountain Music School“, „Baltimore’s Crankie Festival“ kuratore.

Anna ir Elizabeth yra rengusios pasirodymus visoje JAV ir Europoje, apimant „Newport Folk Festival“, „NPR Tiny Desk Concert“, „National Sawdust“, „The Chicago Folk Festival“, „The High Museum of Modern Art“, „Cambridge Folk Festival“, „Pickathon“. Jos rezidavo „The MacDowell Colony“, „Montalvo Arts Center“, „The Virginia Center for Creative Arts“, „AIR Serenbe“, „Warren Wilson College“, „Hamilton College“, „Bucknell University“ ir „Richmond University“. Jų darbai buvo viešinami „BBC Radio 2“ ir „BBC3 Late Junction“, „Vice Noisey“, „Huffington Post“, „No Depression“ žurnaluose.

Duetas scena dalinosi su „Grammy“ nominante ir legendine folk dainininke Alice Gerrard, Mick Moloney, Sam Lee, Riley Baugus, Bruce Greene, Abigail Washburn, Wayne Henderson, „National Heritage Award“ laimėtoja Sheila Kay Adams bei Billy McComiskey. 2016 m. bendradarbiavo su Javos kompozitore ir dainininke Peni Candra Rini, kurdamos originalų teatro kūrinį, apimantį Indonezijos bei Apalačų muziką ir pasakojimus.

VIDEO: Anna & Elizabeth - Don't Want to Die in the Storm (with Alice Gerrard)

Bendrai Ana ir Elizabeth demonstruoja neįtikėtinas vokalines galimybes, sutviska kvapą gniaužiančiais harmonijos momentais bei meistriškai įvaldytais instrumentais. Jų muzika tiek pažadina, tiek nuteikia kontempliatyviai. Tai atvira ir nuoširdi kūryba, besidalijanti gilia empatija gimtojo regiono muzikai bei viena kitai. Atlikėjos surengs tris pasirodymus mūsų šalyje spalio 20 d. Keistuolių teatre, Vilniuje, spalio 21 d. klube „Ramybė“, Palangoje ir spalio 22 d. Renginių Oazėje, Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius