Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikos ir teatro akademijos jubiliejaus proga – keli šimtai nemokamų renginių ir naujo pastato vizija

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) šiais metais mini 80 metų veiklos sukaktį. Šia proga visus metus Lietuvos ir užsienio salėse vyks programos „80. Susitikimai su Akademija“ renginiai, kuriuose nemokamai galės sudalyvauti visi menui ir kultūrai neabejingi žmonės.
Zbignevas Ibelgauptas, Vladas Bagdonas ir Petras Vyšniauskas
Zbignevas Ibelgauptas, Vladas Bagdonas ir Petras Vyšniauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„80 metų Lietuvos muzikos ir teatro akademijai – pakankamas laikas įleisti šaknis, išauginti medį ir sulaukti jo vaisių, suformuoti tradicijas, įtvirtinti tam tikrus profesionalumo standartus. Tai reikšmingas laikotarpis institucijai ir per jį turėjome didžiulių meno bei kūrybos pasiekimų, kurie yra reikšmingi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kontekste, – pabrėžė LMTA rektorius profesorius Zbignevas Ibelgauptas. – Visais laikais galėjome pasigirti mūsų pedagogais, dėstytojais, kurie buvo ir yra savo srities profesionalai. Ši meno elito energija ir potencija yra investuojama į jaunus žmones.“

Akademijos jubiliejaus proga rektorius nedrąsiai prakalbo apie vis realesnėmis tampančias naujo LMTA pastato statybos šalia Kalnų parko vizijas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 80 metų jubiliejui skirtų renginių programos pristatymas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 80 metų jubiliejui skirtų renginių programos pristatymas.

„Turime Vilniaus savivaldybės ir Švietimo ministerijos palaikymą dėl naujos akademijos statybos šalia M.K.Čiurlionio menų gimnazijos ir B.Dvariono muzikos mokyklos. Šiuo metu ten yra karinio miestelio teritorija, tačiau ji iš Krašto apsaugos ministerijos jau perimta Švietimo ministerijos žinion. Ten turėtų susikurti visas akademijos studentų miestelis, – planais dalijosi Z.Ibelgauptas. – Dabar vyksta derybos su įvairiomis institucijomis, o vasario – kovo mėnesiais diskutuoti apie būsimos akademijos vizijas kviesime mūsų dėstytojus, studentus, architektus.“

Belaukiant naujų patalpų, senosios LMTA salės ir erdvės šiais metais bus užpildytos jubiliejui skirtos programos renginiais, kurių didžioji dalis yra nemokami.

„Akademija yra kultūros mecenatas – per metus mūsų salėse įvyksta per 200 nemokamų koncertų, kuriuose gali lankytis visi norintys. Šiemet mes norime parodyti visuomenei, ką mes turime, ką esame sukaupę ir kuo gyvename kiekvieną dieną. Todėl plačiau atversime duris ir garsiau sušuksime, kad esame gyvybingi, pilni idėjų ir kiekvieną vakarą pas mus vyksta kas nors įdomaus, – kelių šimtų renginių programos „80. Susitikimai su Akademija“ idėją pristatė LMTA Meno prorektorė prof. dr. Ramunė Marcinkevičiūtė. – Per šiuos metus renginiuose norime parodyti savo dabartinius studentus, dėstytojus ir akademijos absolventus, kurie šiandien yra žinomi ir pripažinti menininkai – net 56 akademijos absolventai yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, šį garbingą apdovanojimą yra pelnę 27 mūsų dėstytojai.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros profesorius, aktorius Vladas Bagdonas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros profesorius, aktorius Vladas Bagdonas

Per pirmąjį jubiliejinių metų pusmetį LMTA įvyks 7 muzikos, kino, šiuolaikinio šokio festivaliai, 9 respublikiniai ir tarptautiniai konkursai, 7 intensyvūs tarptautiniai projektai, skirti organizuoti meistriškumo kursams, kurių rezultatai bus pristatyti visuomenei.

„Jubiliejinių metų renginių programa prasidės vasario 7 dieną – būtent šią dieną akademijai sukanka 80 metų. Žiūrovus pakviesime į naują renginių ciklą „Meistrai Didžiojoje“, kuriuo norime plačiajai visuomenei parodyti akademijos dėstytojus, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus jų kūrybos vakaruose“, – pasakojo LMTA Meno centro vadovė Ana Ablamonova.

Vasario 7 dieną su publika LMTA Didžiojoje salėje neoficialiai bendraus saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir muzikologas Viktoras Gerulaitis.

„Kodėl savo kūrybą pristatysiu su Viktoru? Nes jis irgi improvizuojantis žmogus: jis mažai kalba iš lapo, o aš dažnai groju užsimerkęs. Todėl šis vakaras – galimybė mums susijungti garse ir žodyje. Išduosiu, kad be saksofono ir balso, salėje dar bus ir fortepijonas. Visa kita – paslaptis“, – šyptelėjo P.Vyšniauskas.

Į savo kūrybos vakarą Didžiojoje salėje kiek vėliau pakvies ir LMTA Vaidybos ir režisūros katedros profesorius, aktorius Vladas Bagdonas.

„Teatro vaidmuo Muzikos akademijoje yra išties didelis – ne veltui patys muzikai pakeitė Lietuvos muzikos akademijos pavadinimą įterpę į jį „ir teatro“. Taip jie tarsi sulygino mūsų visų galimybes, teatralus priskyrę prie aukštojo meno“, – džiaugėsi V.Bagdonas.

Nuo vasario 4 iki 8 dienos Kongresų rūmuose bei muzikos klubuose „Tamsta“ ir „Soulbox“ vyks „Nomazz ir Baltijos šalys“ meistriškumo kursai, skirti džiazo muzikantams.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno prorektorė prof. dr. Ramunė Marcinkevičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Giedrė Beinoriūtė

Vasario 11 dieną naujoje LMTA erdvėje – Teatro ceche – prasidės diskusijų ciklas „Dialogų cechas“.

„Visus metus čia vyks įvairios diskusijos kultūros ir meno temomis“, – intrigavo A.Ablamonova.

Dvidešimt veiklos metų skaičiuojanti Kino ir televizijos katedra taip pat šiais metais pasiūlys renginių kino mylėtojams.

„Jau trejus metus vyksta „Šoblės kino klubas“ ir „Šoblės kino festivalis“. Studentų pasiūlytas pavadinimas „Šoblės“, skirtas pagerbti mūsų katedros įkūrėją ir dėstytoją Henriką Šablevičių, susikūrė kaip kokybės ženklas. „Šoblės kino klube“ kas savaitę vyksta kino peržiūros ir diskusijos su kūrėjais, kuriose dažnai sulaukiame įdomių svečių, – pasakojo LMTA Kino ir TV katedros docentė, režisierė Giedrė Beinoriūtė. – O vasario 28-kovo 1 dienomis studentai organizuoja „Šoblės kino festivalį“, kurio tikslas – susipažinti su dabar kuriančiais jaunaisiais Lietuvos ir užsienio kino kūrėjais.“

Vasario 21 dieną bus oficialiai atidaryta dar viena nauja erdvė – Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius (AMII), esantis 15 kilometrų už Vilniaus. Jame žadama sutelkti audiovizualinių menų kūrėjus, skatinant jų kūrybiškumą ir verslumą.

Naujienas apie LMTA renginius sekite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius