Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinė dailės galerija pristatys „Pasaulį pagal Fluxus“

Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje penktadienį atidaroma paroda „Pasaulis pagal Fluxus“, rašoma pranešime spaudai. Paroda, kuriai kuratorius Liutauras Pšibilskis atrinko per 600 kūrinių, yra pirmasis platesnis Vilniaus Fluxus kolekcijos pristatymas Lietuvos žiūrovams.
Parodos akimirka
Parodos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai išskirtinė galimybė susipažinti su Fluxus judėjimo lobynu, kuris nuo 2007 m. yra Vilniaus miesto nuosavybė, įkurdinta Jono Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC).

Kolekciją sukaupė žymus kino kritikas, menininkas, kuratorius, Kino archyvų antologijos Niujorke įkūrėjas, ilgametis meno direktorius J.Mekas, įvertintas daugeliu tarptautinių apdovanojimų, taip pat ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Vilniaus Fluxus kolekcija verta ypatingo dėmesio dėl savo dydžio (apie 2 600 objektų), kilmės − J.Mekas didelę dalį eksponatų gavo tiesiai iš Jurgio Mačiūno − ir sudėties. Joje yra daug garsių Fluxus kūrinių originalų bei jų eskizų, maketų, kuriuos sukūrė J.Mačiūnas ir kiti žymūs menininkai – Yoko Ono, Nam June Paikas, George’as Brechtas, Benas Vautier ir kt.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parodos akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parodos akimirka

„Fluxus įdomus ne tik dėl originalių meninių ir idėjinių įžvalgų, bet ir todėl, kad šio judėjimo įkūrėjas bei lyderis J. Mačiūnas yra mūsų tėvynainis, kurio kūrybinė ir organizacinė veikla atspindėjo vienijančią Antrojo pasaulinio karo ir pokarinio pasitraukimo iš Lietuvos patirtį“, – sako parodos kuratorius L.Pšibilskis.

Įvairios J.Mačiūno veiklos sritys – kuravimas, organizavimas, kūrybinio bendradarbiavimo būdai − sudaro vieningą, meno ribas peržengusį projektą, to meto Vakarų kultūros kontekste sukūrusį itin progresyvią ir intelektualiai stimuliuojančią meno kalbą.

Bekompromisės, mąslios ir tuo pat metu prieinamos, populiarios Fluxus idėjos įkvepia kūrėjus ir šiandien. Paradoksalu, tačiau radikalus, įsitvirtinusioms normoms besipriešinantis Fluxus judėjimas tapo ir svarbia žymiausių XX a. muziejinių kolekcijų dalimi.

Paroda atdaroma liepos 10 d., penktadienį, 18 val. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius