Nacionalinėje dailės galerijoje prasideda „Kelionė Vilnius – Niujorkas“

Spalio 27 d., šeštadienį, 16 val. Nacionalinės dailės galerijos vestibiulyje ir auditorijoje vyks ketvirtasis „Ornamento“ renginys – Marijos Olšauskaitės projekto-parodos, įgyvendinamos kartu su vyresnės kartos menininku Gediminu Akstinu, pristatymas.
Nacionalinė dailės galerija
Nacionalinė dailės galerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sukurdamos erdvę pokalbiui rankos pakyla viena virš kitos,
delnais atsisukusios viena į kitą, – rankų gestai pasakojant šį sumanymą.

Niujorkas yra
kai vieta yra aiški, tėra klausimas, kada.

Paroda tęsiasi pokalbio forma ten
Ji tampa nuogirda.

M. Olšauskaitė

Marijos Olšauskaitės projektas, skirtas „Ornamentui“, įsikūnija jos paliktuose pėdsakuose, kurie veda į bendrą dviejų menininkų parodą – pasklidusią erdvėje ir laike, nuolat kintančią, apibrėžiamą naujų situacijų ir geografijos. Parodą sudaro kelios dalys – Marijos Olšauskaitės bei Gedimino Akstino kelionės į Niujorką ir šių dviejų menininkų kartu sukurto objekto, eksponuojamo Nacionalinėje dailės galerijoje. Abi projekto dalys papildo ir pratęsia viena kitą: kelionė į Niujorką prasideda tą pačią dieną kaip ir parodai skirto kūrinio-pėdsako rodymas galerijoje ir sykiu jis tampa galimybe naujoms kelionėms. Visa tai pinasi į bendrą pasakojimą, kurį papildys parodą lydinti „Ornamento“ kuratorių ekskursija, prasidėsianti Nacionalinės dailės galerijos pietiniame vestibiulyje.

Marija Olšauskaitė (g. 1989) – jauniausios kartos menininkė, šiuo metu gyvenanti ir kurianti Vilniuje. Jos kūryboje svarbus estetikos ir turinio ryšys, dažnai lemiantis bendradarbiavimą su įvairių sričių atstovais, skirtingų meninių praktikų ir pasakojimo būdų – filmo, performanso, juvelyrikos, instaliacijos – apropriaciją. Kūrybos pobūdį dažnai nulemia pačios menininkės inicijuotų susitikimų aplinkybės ir rezultatas.

Svarbesnės parodos: „Aukcionas“, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, 2012; „Kolekcionierius“, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, 2012; „Solo paroda“, „The Gardens“ parodų erdvė, Vilnius, 2012; „Intermission“, „Café Cadets de Gascogne“, Kr. Barona Str. 52, Ryga.

„Ornamentas“ – tai pasakojimas apie meno istoriją ir menininkus. Penki jaunosios kartos lietuvių menininkai – Julijonas Urbonas, Gintaras Didžiapetris, Arnas Anskaitis, Marija Olšauskaitė ir Mikas Žukauskas – pristato įvairaus formato meno projektus, susijusius su jų kūrybai ar mąstymui svarbiais menininkais, rašytojais, teoretikais, meno kūriniais ar pačiu kūrybiniu procesu. Meno pasaulis tampa jaunųjų menininkų apmąstomu objektu, kartu jie dalyvauja kito – dabartinio meno istorijos etapo, jos galimo centro bei pakraščių kūrimo procese: jį pratęsia ir kuria galimybes naujiems naratyvams didžiojo pasakojimo skliaustuose.

„Ornamento“ žiūrovai kviečiami pokalbiui apie bendrai kuriamą istoriją, naujus jos  segmentų derinius ir interpretacijas.

Kuratorės: Dovilė Tumpytė ir Gerda Paliušytė
Rėmėjas – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Daugiau apie projektą „Ornamentas“ žr. www.ndg.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius