-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionalinis operos ir baleto teatras perspėja: Vilniuje siaučia Wagnerio virusas

Wagnerio virusas – kas tai? Ar jis pavojingas? Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) juo užsikrėtė ne tik operos, bet ir visa baleto trupė. Ką jau kalbėti apie chorą bei ypač sunkią Wagnerio viruso formą pasigavusį orkestrą!
Inga Cibulskytė ir Pawelas Koncewoj
Inga Cibulskytė ir Pawelas Koncewoj / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dirigentai infekuoti visi, pradedant LNOBT muzikos vadovu Robertu Šerveniku. Ir net baleto meno vadovui Krzysztofui Pastorui diagnozuotas lėtinis Wagnerio sindromas, lėmęs baleto „Tristanas ir Izolda“ atsiradimą.

Būtent šis baletas balandžio 19 d. pradės Richardo Wagnerio (1813–1883) savaitę LNOBT. Šventinės savaitės metu bus parodyti keturi spektakliai, o prieš kiekvieną iš jų teatro Raudonojoje fojė įvyks keturi „vagneromanijos“ susitikimai, kurių svečiai – dirigentas Modestas Pitrėnas, operos primadonos Sigutė Stonytė ir Inesa Linaburgytė, R. Wagnerio muzikos žinovas iš Rygos Mikusas Čeže.

Wagnerio virusas plačiai žinomas pasaulyje. „Google“ naršyklė nurodo net 137 regionines Wagnerio draugijas, kurioms priklauso 23000 narių. Draugijos veikia Europoje, Amerikoje, Australijoje, net Pietų Afrikoje! Vilnietiškąją šventinę savaitę jau pasveikino Niujorko, Australijos, Vokietijos Richardo Wagnerio draugijos. Ypač šilto palaikymo LNOBT sulaukė iš Didžiosios Britanijos Wagnerio draugijos prezidentės, garsios operos solistės ir legendinės Wagnerio muzikos atlikėjos Gwyneth Jones.

Ar ne laikas steigti Richardo Wagnerio draugijos Lietuvoje? Dirva rengiama.

Pirmasis „vagneromanijos“ susitikimas vyks balandžio 19 d. valandą iki baleto „Tristanas ir Izolda“, susitikimo pradžia – 17.30 val. Tema – „Amžinasis mitas“, susitikimo metu bus gvildenama, kaip R. Wagneris savo muzikoje įkūnijo viduramžišką Tristano ir Izoldos meilės mitą. Seanso svečias – spektaklį diriguosiantis patyręs R. Wagnerio muzikos interpretuotojas Modestas Pitrėnas. Susitikimą ves ir temą komentuos muzikologė Beata Baublinskienė.

Balandžio 20 d. valandą iki operos „Valkirija“ antrajame „vagneromanijos“ susitikime „Valkirijos atskrenda“ viešės operos solistė Inesa Linaburgytė bei buvęs solistas, o dabar režisieriaus asistentas Sigitas Dirsė. Kalbinami „seanso“ vedėjos Eglės Ulienės, muzikai pasidalins savo patirtimi, atliekant Wagnerio operas. Pradžia 17 val.

Trečiąjį vagneromanijos seansą surengs svečias iš Rygos, muzikologas Mikusas Čeže. Balandžio 24 d. LNOBT rodys „Skrajojantį olandą“. Beje, mintis apie šią operą R. Wagneriui kilo, kai jis bėgo jūra iš Rygos, mat garbųjį maestro buvo prispaudę kreditoriai. M. Čeže parengė įdomią temą „Architektūra ir Wagnerio operos“, kurioje apžvelgs, kokie architektūros statiniai vaizduojami įvairiuose R. Wagnerio operų pastatymuose. Susitikimo pradžia 17.30 val.

Naujausiame LNOBT operos pastatyme „Lohengrinas“ taip pat matome stilizuotas Vilniaus Katedros kolonas. Vis dėlto, šį ketvirtą ir paskutinį Richardo Wagnerio savaitės spektaklį, rodomą balandžio 26 d., palydės Laūros Karnavičiūtės parengta tema „Kavalierius su gulbe: „Lohengrino“ paslaptys, iššūkiai ir nuostabos“. Jo viešnia – operos primadona Sigutė Stonytė. Ji pasidalins savo mintimis apie vokalinio ir aktorinio Wagnerio muzikos atlikimo subtilybes.

Į „vagneromanijos“ susitikimus kviečiami visi, neabejingi šio Europos muzikos genijaus kūrybai bei tie, kurie tiesiog norėtų daugiau apie ją sužinoti ir taip pasirengti to vakaro spektakliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius