Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujamiestyje atidaryta atviroji bendruomenių paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“

Trečius metus iš eilės sostinės Z.Sierakausko gatvėje atidaryta „Gatvės galerijos“ paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“. Naujamiesčio rajono bendruomenių iniciatyva atvirai gatvėje rajono gyventojams ir pro šalį vykstantiems miestiečiams organizatoriai pristato skirtingus projektus, tačiau visus susijusius su miesto, rajono, žmonių istorijomis.
Paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“
Paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“ / Parodos organizatorių nuotr.

Šios galerijos tikslas – dalintis tuo, ką žino rajono senbuviai, tyrinėti tai, ką įdomu sužinoti, o kartu burti kaimynus, skatinti domėtis, bendrauti, inicijuoti naujus projektus ir naujas rajono istorijas.

Šių metų tema – žmonės, kurių vardais yra pavadintos Naujamiesčio gatvės.

Parodos organizatorių nuotr./Paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“
Parodos organizatorių nuotr./Paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“

„Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“ parodos idėja kilo tuomet, kai paskaitę knygas, straipsnius ir atsiminimus suvokėme, jog istoriją dažnai mokėmės kaip svarbių, bet tarpusavyje nesietų įvykių rinkinį. Atrodė, kad praeityje gyvenę veikėjai bei įvykiai buvo atsieti vieni nuo kitų lyg atskiri žvaigždynai kosmoso platybėse. Tuomet pasidarė smalsu atsekti tuos nematomus saitus, kurie faktus bei veikiančius asmenius jungė ir sukūrė visą didįjį mūsų šalies istorijos paveikslą. Taip kilo mintis surasti ryšius tarp iškilių Lietuvos asmenų, kurių vardais yra pavadintos net 37 Naujamiesčio gatvės. Ar jie gyveno ir veikė patys sau, ar vieni kitus pažinojo, įkvėpė ir skatino veikti bei kurti? Nuostabu suvokti, kad visi šie žmonės buvo ne vieni ir ne atsitiktiniai. Jie buvo susiję giminystės ar stiprios draugystės ryšiais, kovoję ir dirbę dėl mūsų šalies ir mūsų šaliai, aukoję sveikatą ir visą savo intelektinį pajėgumą, kad Lietuvos žmonės pažintų daugiau, išmoktų daugiau ir dar daugiau nuveiktų vardan kitų“, – išplatintame pranešime sako parodos organizatoriai.

Parodos iniciatoriai ir sudarytojai Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė, Povilas Blaževičius, parodos dailininkė – Aušra Kiudulaitė, dizainerė – Paulė Čyžaitė.

2018-aisiais parodoje buvo pristatytos senosios rajono nuotraukos ir žemėlapiai, 2019 m. veikė vieno iš žymiausių Lietuvos fizikų Z.Sierakausko gatvėje gyvenusio Henriko Horodničiaus Vilniaus nuotraukų paroda „Vilnius nuo 1929 iki 1970“.

Paroda „Mūsų gatvės, vardai ir žmonės“ veiks iki 2021 lapkričio 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius