Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Naujojo cirko savaitgalis 2017“: Suomiai kviečia išeiti į lauką

Rugsėjo pradžioje „Naujojo cirko savaitgalį“ atidarys ir uždarys trupės iš Suomijos – šalies, šįmet švenčiančios nepriklausomybės šimtmetį.
„Naujojo cirko savaitgalis 2017“
„Naujojo cirko savaitgalis 2017“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Teatras

Du spektakliai, pritaikyti skirtingoms lauko erdvėms, skirtingoms amžiaus kategorijoms, sukurti vedami savitų tikslų ir siekiantys pažadinti visiškai skirtingas nuotaikas. Tokia įvairovė – tai ilgametės ir nuoseklios Suomijos cirko politikos rezultatas, leidžiantis kurti meną bet kokiose erdvėse ir kviesti į jas minias žiūrovų.

Rugsėjo 5 dieną Vilniaus Rotušės aikštėje pasirodysiančios penkios trupės „Sisus“ narės susipažino Suomijos cirko mokykloje Lahti ir kartu dirba jau dešimt metų. Pirmasis kelionėms pritaikytas (road show) trupės spektaklis „Mosh Split“ sulaukė didelio susidomėjimo – per pusantrų metų merginos aplankė aštuonis festivalius Suomijoje, Danijoje, Norvegijoje bei Vokietijoje.

Artistės teigia, jog jų varomoji jėga – gebėjimas netgi beprotiškiausioms idėjoms sakyti „taip“. „Kartais iš kvailiausių idėjų išauga geriausi sprendimai, todėl į kūrybos procesą nežiūrime pernelyg rimtai. Kur kas svarbiau yra atnešti į sceną žaismingumą ir skatinti žmones pažadinti savyje laimingus bei nerūpestingus vaikus“, teigia trupės narė Rosa Tyyska.

Nepaisant to, kad kiekviena iš penkių trupės merginų spektaklyje prisistatys su 1-2 cirko technikomis, visos nuo ankstyvos vaikystės yra išbandžiusi daugybę disciplinų. „Mosh Split“ – tai kelių rūšių akrobatikos, Cyro rato bei šokio spektaklis, nestokojantis įvairiaprasmiško humoro bei gigantiško energijos kiekio.

Organizatorių nuotr./„Naujojo cirko savaitgalis 2017“
Organizatorių nuotr./„Naujojo cirko savaitgalis 2017“

Rugsėjo 9-10 dienomis Viivi Roiha ir Sade Kamppila duetas iš Suomijos pristatys visiškai kitos formos ir nuotaikos spektaklį. Merginos kvies žiūrovus lankytis viename iš Vilniaus miškų, kuriame pristatys „Miško projektą“ (The Forest Project). Spektaklio autorės teigia, jog projekto išeities taškas buvo noras išeiti į mišką, atsisakyti tradicinės scenos dėžutės bei įrodyti, kad cirkui kurti speciali įranga nėra būtina. Atitraukti žmones nuo uždarų erdvių ir technologijų, mainais pasiūlant atnaujinti ryšį su gamta, o per ją – su savimi ir savo kūnais – tai vienas svarbiausių „Miško projekto“ kūrėjų tikslų.

Būtent todėl, nepaisant to, kad įprasta nuogą kūną atskleidžiančius kūrinius žymėti N-18, suomės ypatingai kviečia atvykti paauglius žiūrovus: „Mūsų spektaklyje amžiaus ribų nėra – taip, čia bus nuogo kūno, tačiau nemanau, kad tai yra kažkas, su kuo gali susidurti tik sulaukęs konkretaus amžiaus. Tuo tarpu paaugliams, augantiems pasaulyje, kuriame medijos juos atskiria nuo santykių su aplinkiniais ir išderina kūno bei minčių harmoniją, „Miško projektas“ gali tapti viena iš nedaugelio galimybių susipažinti su gamta ir savimi“, sako Sade Kamppila. Spektaklio premjera įvyko Laplandijoje rengiamame „Tylos festivalyje” (Hiljaisuus-festivaali) – merginos pristatė lauko spektaklį temperatūrai siekiant vos penkis laipsnius šilumos.

Prieš metus, 2016-ųjų metų Naujojo cirko savaitgalyje vykusioje konferencijoje šiuolaikinio cirko temomis suomis Joonas Martikainen pristatė Laplandijoje vykstantį „Tylos festivalį“. Tai – vienas unikaliausių Suomijos cirko projektų, vykstantis vos 130 km atstumu nuo Poliarinio rato ir įtraukiantis įvairių meno formų pasirodymus – šiuolaikinį teatrą, šokį, nebylųjį kiną, akompanuojant orkestrui. Šiuo metu festivalio komanda didžiausią dėmesį skiria šiuolaikiniam cirkui bei XXI amžiaus klasikinei muzikai.

„Tylos festivalis“ – vienas retų renginių, siekiančių ne išskirti konkrečią meno šaką, bet ieškoti dialogo tarp skirtingų scenos meno formų (dėl šios priežasties festivalis turi du vadovus), atsigręžiant į galimybę pristatyti scenos meno kūrinius ne tradicinėse scenose, bet jaukiuose nameliuose ar lauko erdvėse. Anot Suomijos cirko informacijos centro vadovės Lottos Nevalainen, „Miško projektas“ puikiai atspindi festivalio Laplandijoje dvasią, tad negalintys ten nuvykti privalo pamatyti V.Roiha ir S.Kamppila spektaklį miške.

„Naujojo cirko savaitgalis 2017“ kviečia po atviru dangumi pažinti Suomijos cirką, kalbantį apie žmones komiškai ar egzistenciškai, šiuolaikiškai ar tradiciškai. Spektaklį „Mosh Split“ nemokamai galima stebėti Rotušės aikštėje rugsėjo 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius