Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neregėto dydžio „Sostinės dienos“ – ne tik vilniečiams

Šiemet rengiamos jau 16-osios „Sostinės dienos“, kurios vyks rugsėjo 3-5 dienomis, rudenį pasitinka ypač plačiais užmojais. Šiemet „Dūzgiantis prospektas“ nusidrieks per visą pagrindinę miesto arteriją – Gedimino prospektą nuo Katedros iki pat Žvėryno tilto.
Dūzgiančiame prospekte – minia žmonių.
Dūzgiančiame prospekte – minia žmonių. / Arūno Ivaškevičiaus/15min.lt nuotr.

Vilniečių ir miesto svečių patogumui visos šventės veiklos bus suskirstytos į 5 zonas: nuo Žvėryno tilto iki Lukiškių aikštės nusidrieks „Sporto, žaidimų ir sveikatingumo zona“, nuo Lukiškių aikštės iki Žemaitės skvero kvies „Retro & Vintage zona“, nuo Žemaitės skvero iki A.Jakšto g. sankryžos įsikurs „Kuriančio Vilniaus zona“, nuo A.Jakšto g. iki Jogailos g. sankryžos šurmuliuos „Lauktuvių zona“ ir nuo Jogailos g. sankryžos iki Katedros skambės „Dainuojančio, šokančio, grojančio ir piešiančio Vilniaus zona“. Šiemet ypač daug dėmesio skirta sportui.

Kaip sakė renginį organizuojančios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ generalinis direktorius Remigijus Merkelys – „Sostinės dienos“ – puiki pramoga ne tik vilniečiams. „Džiaugiamės, kad mums pavyko paversti tradicija susidomėjimą iš kitų miestų šia švente. Visi čia atvykę gali pasijausti vilniečiais“, – sakė jis.

Veiklos nepritrūks

Šiemet „Dūzginatis prospektas“ pirmąsyk rengiamas per visą Gedimino prospektą: sporto varybos, pramogos, meninės instaliacijos, amatininkų darbai, kūrybinės dirbtuvės, spektakliai, koncertai, apstu bus įvairiausios veiklos kiekvieno skoniui. Įspūdinga bus ir „Sostinės dienų“ atidarymo šventė. Tai vienintelis mokamas renginys, tačiau, organizatorių teigimu, to vertas – be garsių Lietuvos grupių pasirodymo čia varžysis pirotechnikai, o fejerverkai stebins savo išmoningumu ir grožiu.

Dar viena naujiena – „Sostinės naktys“ arba klubinė bei pramoginė programa mieste nuo 21 val. iki 3 val.ryto. „Dūzgiančio prospekto“ programos vadovė Zita Kelmickaitė juokavo, kad ši naujovė skirta ne tik jaunimui. Piano.lt kiemelyje bus rodomi festivalių „Kino pavasaris“ ir „Tinklai“ parūpinti filmai, geriausios pasaulio reklamos, apdovanotos festivalyje „Kanų liūtai 2009“.

Beje, šių „Sostinės dienų“ metu bus siekiama ir vaizdingo rekordo – rugsėjo 4-ąją, po Didžiojo koncerto Katedros aikštėje, kuriame pasirodys Jurga Šeduikytė, į padebesius skris tūkstančiai degančių dangaus žibintų.

„Mūsų didžiausias rūpestis, kad atvykę žmonės turėtų jėgų nueiti per visą „Dūzgiantį prospektą“. Pasiimkite minkštus, patogius batus ir pirmyn!“ – trykšdama gera nuotaika ragino Z.Kelmickaitė.

Visai šeimai

Aktyviai „Sostinės dienose“ dalyvaus ir neįgaliųjų bendruomenė, kuri ne tik parodys savo gebėjimus, bet ir kovos su atskirtimi. Šventės metu Gedimino prospekte su vilniečiais sveikinsis meno galerijos, išėjusios į gatvę prisistatyti ir sumažinti „aplinkos oficialumą“. Darbus pristatys patys menininkai, o galerijų darbuotojai noriai atsakys smalsuoliams į visus klausimus.

Dar viena šių metų pažiba – legendinio lenktynininko ir senųjų automobilių kolekcininko Stasio Brundzos pristatoma automobilių paroda Lukiškių aikštėje. Miesto erdvę papuoš senoviniai technikos stebuklai. Juos rinkęs S.Brundza automobilius prilygino meno kūriniams. Dalis kolekcijos bus eksponuojama prekybos centre „Panorama“.

Tegu kiekvienas patiria atradimo džiaugsmą.Pirmąsyk gausiu būriu „Sostinės dienose“ prisistatys įvairios leidyklos. „Visi šiais laikais ragina šokti, o mes skaityti. Juk šokis patinka ne visiems, juolab tų šokių ryškiai per daug“, – apsilankyti leidyklų stenduose kvietė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė. Ji žadėjo knygų kainas be antkainių ir susitikimus su gerbiamais autoriais, tokiais kaip Algimantas Čekuolis, Galina Dauguvietytė, Filomena Taujytė ir kiti.

Dideliu džiaugsmu tėvams ir vaikams taps didžiulė sporto erdvė. Gedimino prospekte įrengtoje mini futbolo aikštėje jėgas mėgins rimti vyrai ir vaikai, greta bus galima pažaisti krepšinį, o Lietuvos rankininkai ketina surengti kvadrato varžybas. Norintys galės žaisti šachmatais, varžyti mėtydami dartus, išmėginti bossabolą ar pasivaikščioti vandeniu uždaryti permatome rutulyje.

Išskirtinis bus ir baigiamasis šventės koncertas rugsėjo 5-ąją, sekmadienį, pavadintas „Vilniaus gatvių vaikai“ ir skirtas Vytauto Kernagio atminimui. „Šiuolaikinis jaunimas neprisimena kai kurių Vytauto kūrinių, jie per vėlai gimė. Koncerte tos dainos atgims, šiandien populiarių atlikėjų lūpomis skambės ir mažai girdėti kūriniai“, – ateiti į koncertą šeimomis kvietė koncerto programos vadovas Andrius Kulikauskas.

Būkime pakantūs

„Dūzgiančio prospekto“ programos vadovė Z.Kelmickaitė atkreipė dėmesį į svarbiausią projekto tikslą – suvienyti bendruomenę. „Norime, kad visi susikalbėtų – ir senjorai, ir jaunimas. Kad niekam muzika neskambėtų per garsiai, kad užuot pykę žmonės išeitų į gatves ir patirtų atradimo džiaugsmą“, – sakė ji.

Z.Kelmickaitė ypač gyrė būsimą Retro sceną, kurioje galima bus pajusti senojo Vilniaus alsavimą, o publikai dainuos tokios primadonos kaip Nelly Paltinienė ar Nijolė Tallat-Kelpšaitė. „Tegu tie, kuriems sunku ilgai vaikščioti ar stovėti pasiima išlankstomą kėdutę, klesteli ją prieš sceną ir mėgaujasi visą dieną miesto gyvybe“, – ragino Z.Kelmickaitė.

Visą šiųmečių „Sostinės dienų“ programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius