Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neringoje įkvėpimo ieškos tapytojai iš aštuonių šalių

Atslūgus vasaros šurmuliui į Neringą ieškoti įkvėpimo grįžta dailininkai, fotografai ir intelektualai. Vienas pirmųjų kūrėjų susitikimų gražiausiame Baltijos pajūrio kurorte – tarptautinė kūrybinė stovykla-pleneras „Nidos ekspresija 2013“. Šiais metais joje dalyvaus menininkai iš aštuonių šalių.
Į Nidą renkasi menininkai iš aštuonių skirtingų valstybių.
Į Nidą renkasi menininkai iš aštuonių skirtingų valstybių. / Neringos sav. nuotr.

Jau devynioliktą kartą tapytojo Sauliaus Kruopio organizuojamas pleneras tęsia vokiečių ekspresionistų tradiciją burtis Nidoje. XX a. pradžioje Nida tapo vokiečių dailininkų, intelektualų pamėgta vasarojimo ir kūrybos vieta. Iki 1945 m. Nidoje kūrė per 200 dailininkų, pusė jų buvo kilę iš Rytprūsių. Tarpukaryje Nidoje tapė ir keli dailininkai iš Lietuvos. Dailininkus žavėjo Kuršių nerijos gamta, architektūra, žvejų darbai ir amatai, gyvenimo būdas ir ritmas. 

Šios kolonijos „rezidencija“ buvo vienas seniausių Nidoje, 1867 m. statytas, Hermanno Blodės viešbutis. Šiame viešbutyje pabuvojo ne mažai žinomų asmenybių, tokių kaip literatas Hermannas Sudermannas, Thomas Mannas, psichoterapeutas Sygmundas Freudas ir kt. 

Nidos dailininkų kolonijos istoriją nutraukė antrasis pasaulinis karas. Tradicija burtis Neringoje beveik prieš du dešimtmečius atgaivino S. Kruopis kartu su kurorto savivaldybe.

„Projektas skirtas tęsti „BRÜCKE“ manifesto-programos idėjas – burtis ir kurti kartu, tiesiant kūrybinius tiltus tarp kitų Lietuvos miestų, kurortų ar miestelių, jungiant skirtingus plenerus po Nidos, Juodkrantės dangumi“, – teigia plenero organizatorius Saulius Kruopis.

Šiais metais kūrybinis tiltas tiesiamas tarp Nidos ir Latvijoje įsikūrusio Saulkrastai miesto, su kuriuo Neringos savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį. Rudenines Kuršių nerijos nuotaikas drobėse fiksuos net aštuoni kaimyninės šalies menininkai. Iš viso plenere dalyvaus per dvidešimt kūrėjų iš Vokietijos, Danijos, Lietuvos, Latvijos, Armėnijos, Lenkijos, Rusijos ir Kenijos.

Šių metų plenero tema – figūrinė kompozicija. „Dažniausiai plenerų metu didžiausias dėmesys būdavo skirtas unikaliam Kuršių nerijos kraštovaizdžiui. Šiais metais kūrėjai įkvėpimo ieškoti turės ir kurorte gyvenančiuose bei poilsiaujančiuose žmonėse“, – teigia S. Kruopis. Savaitę pleneras vyks Nidoje, vėliau persikels į Juodkrantės gyvenvietę.

XIX tarptautinės Nidos kūrybinės stovyklos-plenero „NIDA – SAULKRASTI 2013“ atidarymas 2013 m. rugsėjo 6 d. 16 val. Nidos kultūros ir informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius