Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nukeliavo į Elektrėnus: meilė savo kraštui – šimtuose vaikų piešinių

Sausio 15-osios vakarą, ruošiantis atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio iškilmėms, Elektrėnų kultūros centre įvyko piešinių konkurso „Tėvynės labui“ parodos atidarymas bei istorinio dokumentinio filmo apie partizano Juozo Vitkaus-Kazimieraičio gyvenimo dramą „Nepaprasta auka“ peržiūra.
Elektrėnų kultūros centre įvyko piešinių konkurso „Tėvynės labui“ parodos atidarymas.
Elektrėnų kultūros centre įvyko piešinių konkurso „Tėvynės labui“ parodos atidarymas. / A.Kaspučio nuotr.

Susirinkusieji pasigrožėti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui bei Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-mečiui paminėti skirto tarptautinio piešinių konkurso paroda, turėjo galimybę permąstyti savo santykį su tėvyne, piešiniuose įžvelgiant istorinius Lietuvos likimo pėdsakus, ideologinius motyvus, jaunosios kartos požiūrį į savo šalies istorinę atmintį ir jos puoselėjimą. Konkursu siekta paskatinti jaunąją kartą domėtis valstybės ir kariuomenės istorija, ugdyti meilę ir pagarbą tėvynei.

Iš viso sulaukta 1358 piešinių iš Lietuvoje bei užsienyje gyvenančių Lietuvos vaikų.

Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjungos atstovė Rasa Buikienė papasakojo apie vykusį konkursą, paminėdama, jog iš viso sulaukta 1358 piešinių iš Lietuvoje bei užsienyje gyvenančių Lietuvos vaikų, o vertinant piešinius, atsižvelgta ne tik į techninį atlikimą, bet ir į piešiniuose atsispindinčias istorines žinias, meilės tėvynei motyvus, idėjos prasmingumą.

Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis pasveikino konkurse Elektrėnų savivaldybę garbingai atstovavusius laureatus Simą Andriulionį, Enriką Nesterovaitę bei Beatričę Gruzdytę, kartu su padėkos žodžiais įteikdamas ir apdovanojimus.

A.Kaspučio nuotr./Elektrėnų kultūros centre įvyko piešinių konkurso „Tėvynės labui“ parodos atidarymas.
A.Kaspučio nuotr./Elektrėnų kultūros centre įvyko piešinių konkurso „Tėvynės labui“ parodos atidarymas.

Prisimindamas praėjusį Laisvės gynėjų dienos minėjimą ir prieš 27-nerius metus vykusius tragiškus Sausio 13-osios įvykius, meras teigia, jog ši skaudi patirtis vis tik tapo mūsų pergale, kurią džiugu įžvelgti jaunosios kartos kūriniuose.

Pristatė istorinį dokumentinį filmą

A.Kaspučio nuotr./Agnė Zalanskaitė
A.Kaspučio nuotr./Agnė Zalanskaitė

Istorinio dokumentinio filmo „Nepaprasta auka“ režisierė Agnė Zalanskaitė, prisimindama vieną sudėtingiausių Lietuvos istorijos laikotarpių, kvietė Kazimieraičio aukos Lietuvai motyve įžvelgti autoritetą, pavyzdį.

„Gilinantis į šią istoriją, kyla žmogiški klausimai – kaip išlikti, kaip nepalūžti? Mes galime į tai įsijausti, iš Kazimieraičio pavyzdžio semtis drąsos, lyderystės pamokų, motyvacijos,“ – pasakojo režisierė, prisimindama jog didžiausias partizanų troškimas – tėvynės laisvė – šiandien mums yra didžiulė dovana, jų svajonės išpildymas, tad gyvendami laisvoje Lietuvoje, savo dorais darbais puoselėjame šią laisvės gynėjų pergalę.

Partizanų pulkininko Juozo Vitkaus-Kazimieraičio gyvenimo drama, jautriai ir artimai pateikta istoriniame dokumentiniame filme „Nepaprasta auka“, šiandieniniam piliečiui padeda permąstyti savo kasdienybę, pasiaukojimo valstybei elementus, meilės artimui ir savo šaliai aspektus.

Filme apie vieną aukščiausio rango Lietuvos kariuomenės karininkų pateikti tikslūs ir informatyvūs istorikų pasakojimai persipina su autentiškais, labai asmeniškais šeimos narių liudijimais.

Po filmo peržiūros, su režisiere kalbėtasi apie kūrėjų patirtis, jausmus, kuriant kone daugiausiai parodytą istorinį dokumentinį filmą ne tik Lietuvoje, bet jau ir užsienyje.

Pasigrožėti gražiausiais konkurso piešiniais, kuriuose atsispindi patriotizmo, tautiškumo, kariuomenės motyvai ir meilės Lietuvai vertybės galima Elektrėnų kultūros centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius