Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo ko prasideda kelias emocinės tolerancijos link?

Socialinė iniciatyva ,,Skirtingos Spalvos“ kartu su Kauno miesto visuomenės sveikatos biuru jau lapkričio 16-ąją nuo 13.00 val. kviečia į nemokamą renginį ,,O kas viduje“, kuris įvyks VDU didžiojoje salėje, Kaune, rašoma ,,Skirtingos Spalvos“ pranešime spaudai.
O kas viduje?
O kas viduje?

Šiame renginyje didžiausią dėmesį organizatoriai skirs pokalbiui apie emocinę sveikatą, savižudybių prevenciją ir tolerancijos supratimą jaunų žmonių akyse.

Apsilankiusiųjų lauks pažintis su nevyriausybinėmis organizacijomis, interaktyvūs žaidimai apie emocinę sveikatą, jautrus ir asmeniškas sveikos gyvensenos mentoriaus Nojaus Berlinsko pokalbis. Tarptautinei tolerancijos dienai skirtą renginį vainikuos jaunosios kartos atlikėjo Manto Ben koncertas.

Lietuva vis dar grumiasi su problema, kuri ir toliau meta šešėlį tautai – nerimą keliančiu savižudybių skaičiumi. Remiantis Higienos instituto duomenimis, 2022 m. užfiksuota net 527 dėl šios priežasties prarasti Lietuvos žmonės. Savižudybių problematika kelia didelį susirūpinimą ir skatina vyriausybę ir piliečius skubiai imtis veiksmų. Nors Lietuva šiuo metu susiduria su niūria savižudybių lyderės realybe, galime pasidžiaugti, nes per pastaruosius dešimtmečius savižudybės skaičiai yra mažėjantys.

Spręsdama socialinius veiksnius, didindama sąmoningumą ir skatindama atvirą visuomenę, Lietuva gali siekti ateities, kurioje kiekvienas pilietis turėtų galimybę gyventi visavertį ir prasmingą gyvenimą. Būtent todėl socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos‘‘ ir Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras organizuodami įvairius renginius, nori įkvėpti nepasiduoti.

O kas viduje?
O kas viduje?

,,Šiais metais nutarėme skirti išskirtinį dėmesį mūsų miesto jaunimui, akcentuojant vieną iš labiausiai bendrai savijautai darančių įtaką temų – psichikos sveikatai ir psichologinei gerovei. Pastarųjų kelių metų gyvenimas pandemijoje padarė ryškią įtaką ir nemenką žalą žmonių tarpasmeniniams santykiams, gerai savijautai, o jauni žmonės, vaikai ir paaugliai, ypatingai jautrūs ir jiems reikalinga ugdyti gebėjimą prisitaikyti prie stresinių situacijų‘‘, – sako Kauno visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Lapkričio 16 d. renginys prasidės nuo nevyriausybinių organizacijų mugės šurmulio. Joje atvykusieji galės išvysti Lietuvos policijos, Jaunimo linijos, Kauno Algio Žikevičiaus saugios vaiko mokyklos, VšĮ Dainavos jaunimo centro, VšĮ Meda Project, VšĮ Vilties žiedo, Lietuvos šaulių sąjungos (Vytauto Didžiojo šaulių 2-os rinktinės) stendus. Visų organizacijų komandos pažada atsakyti į kylančius klausimus, supažindinti su jų kasdiene veikla, įtraukti į edukacines, interaktyvias viktorinas.

Kaip numatyta renginio programoje, nuo 14.00 val. su psichologe prof. Nida Žemaitiene organizatoriai kvies dalyvauti interaktyviame žaidime, kuriame kartu paneigs emocinės sveikatos stigmas, atsakys į svarbius klausimus savižudybių prevencijos tema. ,,Renginio pavadinimas ,,O kas viduje?‘‘ mums pasako labai daug, kad iš tikrųjų mes nežinome, kas slypi žmogaus viduje, nes tai, kokias šviesias spalvas matome išorėje, viduje galime neretai sutikti tik tamsias spalvas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kristina Navickienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Kristina Navickienė

Būtent dėl to su jaunais žmonėmis reikia kalbėti, parodyti, kad šalia jų visada yra tas, kuris išklausys, padės, kai bus sunku, ar patars, kuriuo keliu eiti. Savižudybių prevencija liečia visus, gaila kiekvieno, kuris pasirenka savižudybės kelią. Mes kiekvienas galime daryti viską, kad išsaugotume gyvybę ir padėtume žmonėms pasilikti. Kartais reikia tik vieno klausimo, ir jau pasidaro šviesiau‘‘, – mintimis dalinasi renginio moderatorius, VšĮ ,,Skirtingos spalvos‘‘ įkūrėjas Dalius Stankevičius.

Nuo 14.45 val. renginio dalyviai galės išgirsti pokalbį su Nojumi Berlinsku, kuris yra prekės ženklo ir sporto klubo „Priklausomi nuo sporto‘‘ įkūrėjas, jėgos ir sveikatingumo treneris, subalansuoto bei sąmoningo gyvenimo būdo mokytojas. ,,Labai svarbu prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą ir suprasti, kad tu nesi vienintelis, kuris patiria problemų, kad per tai eina ar ėjo praktiškai visi, ir imtis veiksmų, kad pagerinti savo situaciją, neįstatant savęs į emocinį ir psichologinį kalėjimą.

Kiek daug jaunų, ir ne tik, žmonių išgyvena emocines, psichologines ir dvasines problemas vien iš nežinojimo, galvodami, kad šios problemos yra tik pas juos ir kad visi kiti neina per šiuos sunkumus. Buvimas šio renginio dalimi man reiškia galimybę padėti tiems, kuriems iš tiesų reikia pagalbos, įkvėpti tuos, kurie yra praradę viltį, suteikti motyvacijos gyventi tiems, kurie gyvenimu nebetiki‘‘, – atvirauja būsimo renginio svečias Nojus Berlinskas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Nojus Berlinskas
Asmeninio archyvo nuotr. /Nojus Berlinskas

Nuo 15.30 val. renginys baigsis jaukiu Lietuvos jaunosios kartos atlikėjo ir aktoriaus Manto Ben koncertu. Renginio organizatoriai kviečia atvykti į renginį visus, kurie susiduria su sunkiomis emocijomis arba tiesiog nori sužinoti daugiau informacijos apie savižudybių prevenciją. ,,Šio renginio tikslas – pakviesti jaunimą ir visus, kurie nori pažinti ir patyrinėti savo emocijas, jausmus, mintis ir išgyvenimus bei semtis įkvėpimo spręsti kylančius sunkumus.

Renginio metu kviečiame kalbėti ir ieškoti būdų, kaip išbūti su tuo, kas viduje, o įvykus netikėtoms gyvenimo situacijoms, kurios paveikia mūsų emocinę sveikatą, gebėti susitvarkyti su naujais iššūkiais‘‘, – teigia Kauno visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė

Daugiau informacijos apie renginį: https://skirtingosspalvos.lt/okasviduje/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius