Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nyksta M.K.Čiurlionio kelio skulptūros

Artėjant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 145-osioms gimimo metinėms, ieškoma pinigų restauruoti nykstančius medžio skulptūrų ansamblius prie kelio nuo Senosios Varėnos, kur M.K Čiurlionis gimė, iki Druskininkų. Juos prieš daugiau nei 40 metų išskobė medžio drožėjai. Skulptūros teisiškai kol kas niekam nepriklauso, tikimasi, kad jas paskelbus valstybės saugomomis, lėšų restauruoti bus skirta iš valstybės biudžeto.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis / Wikimedia.org nuotr.

Medžio drožėjo Stasio Karanausko ir kalvio Vytauto Jaručio Žalčio Žilvino medinę skulptūrą, pasak menotyrininkų, reikėtų gelbėti kuo greičiau, nes gerokai apipuvusi. Kitos daugiau nei 20 – geresnės būklės. Tačiau atnaujinti būtina visas.

M.K.Čiurlionio draugijos visuomenininkai, artėjant menininko 145-osioms gimimo metinėms, sunerimę.

„Kad tos skulptūros niekam nepriklauso, tai mus ganėtinai nustebino. Mes, kaip visuomenininkai, nieko negalime padaryti. Manau, kad institucijos turi susitarti, kam jos priklauso ir kaip tą problemą pakelti į aukštesnį lygmenį. Jos nėra beviltiškai supuvusios, puvinio yra daugiausia pagavusi Žalčio skulptūra. Jas reikėtų tiesiog impregnuoti“, – sakė M.K.Čiurlionio draugijos Druskininkų sk. pirmininkė, menotyrininkė Aušra Česnulevičienė.

Skulptūros išdrožtos 1975 m., minint M.K.Čiurlionio gimimo šimtmetį. Jų ansambliai stovi Varėnos ir Druskininkų savivaldybių teritorijose. Teisiškai skulptūros niekam nepriklauso, nors į kultūros vertybių registrą įtrauktos.

„2000 m., po teritorinės reformos, turtas mums nebuvo perduotas. 4 vietos skulptūrų neapskaitomos mūsų balanse. Valstybė turėtų pasirūpinti jomis“, – kalbėjo Druskininkų vicemeras Linas Urmanavičius.

„Mes iš paskutiniųjų savo jėgomis bandysime jas ramstyti. Tai – iš tikrųjų tinkamas žodis. Mes galim tik žiūrėti, kad jos nesunyktų fiziškai nukritę, galim kažkiek pasistengti jas impregnuoti, bet jos reikalauja rimtesnės restauracijos. Tai yra žymių meistrų atlikti darbai, ir be jokios abejonės, reikia rimtų investicijų“, – sakė Varėnos meras Algis Kašėta.

Kultūros ministerija žada, kad dar šį mėnesį medinės skulptūros bus paskelbtos valstybės saugomomis. Tuomet joms restauruoti galima tikėtis finansavimo iš valstybės biudžeto.

„Norint paskelbti objektą saugomu, turi būti jam nustatyta tiek teritorija, tiek apsaugos zona. Šis ansamblis yra sudarytas iš 30 objektų – vieni pavieniai, kai kurie grupėmis. Jeigu iš tikrųjų būklė labai bloga, avarinė, tada bus galima, yra galimybė skirti lėšų iš rezervo fondo paveldosaugos programos būtiniems darbams“, – teigė Kultūros ministerijos Kultūrinės atminties ir paveldo politikos skyriaus patarėjas Gintaras Džiovėnas.

Tikimasi, kad šios skulptūros, kaip ir kiti svarbiausi objektai bei renginiai, susiję su dailininko ir kompozitoriaus gyvenimu bei kūryba, bus įtrauktos į Kultūros ministerijos kuriamą nacionalinio M.K.Čiurlionio kultūros kelio maršrutą.

„Yra toks labai kuklus simbolis, kuris žymi M.K.Čiurlionio gimtąjį namą. Ir vietoj to simbolio reikėtų sukurti kažką tokio ryškaus, kad tai yra tikrai genijaus gimtinė. Mes kreipėmės į vyriausybę ir Kultūros ministeriją, kad skirtų tris solidžias premijas Lietuvos menininkams, paskelbtų konkursą, kad būtų sukurtas tas simbolis“, – sakė Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė.

Nacionalinį M.K.Čiurlionio kelią rengs valstybinės ir nevyriausybinės įstaigos, bendruomenės, M.K.Čiurlionio muzikos festivalių ir konkursų organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius