-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Okupacijų muziejus mini 30-metį: atidarys parodą ir Ukrainai skirtą instaliaciją

Trisdešimtmetį minintis Okupacijų ir laisvės kovų muziejus penktadienį Vilniuje atidarys pirmąją lauko parodą, skirtą KGB rūmų istorijai, ir meninę instaliaciją apie Ukrainoje vykdomą genocidą.
Lietuvos ir Ukrainos vėliavos
Lietuvos ir Ukrainos vėliavos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Sostinės centre, Aukų gatvėje, šalia muziejaus pastato, iki gruodžio 31-osios išrikiuoti stendai pasakos vadinamųjų KGB rūmų, kur įsikūręs muziejus, istoriją, primins čia kalintus žmones, supažindins su prie muziejaus pastato vykusiais svarbiais Nepriklausomybės atkūrimo įvykiais – paradais, mitingais, protesto akcijomis, paminklų griovimu ir statymu.

Parodoje panaudota medžiaga iš Lietuvos ypatingojo archyvo, Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

Jubiliejų mininčiame muziejuje taip pat bus atidaryta kultūrinių iniciatyvų grupės „Kvadratas“ vadovo menininko Tomo J.Daunoro meninė instaliacija „Mes kaltiname Maskvą dėl vykdomo ukrainiečių tautos genocido“.

„Aš praleidau daug laiko Ukrainoje 2019–2021 metais. Sukūriau šį projektą, nes norėjau parodyti karo fragmentus, kuriuos surinkau pats kartu su kunigaikščio Konstantino Ostrogiškio 30-osios ukrainiečių brigados kariais iš gynybos linijų apkasų Rytų Ukrainoje“, – sakė T.J.Daunoras.

Instaliacija susideda iš autentiškų šautuvų vamzdžių, lengvųjų ir sunkiųjų kulkosvaidžių amunicijos, sprogstamųjų minosvaidžių liekanų, suvarpytų šarvų fragmentų detalių, kurias Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus lankytojai galės ir liesti, ir fotografuoti bei filmuoti.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus Arūno Bubnio teigimu, meninė instaliacija totalitarinių režimų nusikaltimų istorijos muziejuje leis pajusti šiandieninę ukrainiečių kančią, o viešų žinučių srautas tarptautinei bendruomenei leis išlaikyti visuomenės spaudimą sprendimų priėmėjams, kad taiką ir humaniškumą niekinantys agresoriai sulauktų realios bausmės už savo nusikaltimus.

Okupacijų ir laisvės kovų muziejus įsteigtas 1992 metais. Iš pradžių jis vadintas Genocido aukų muziejumi, 2018 metais pavadinimas pakeistas į Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus pavadinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius