Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinių žaidynių kultūrinėje programoje – ir Eimunto Nekrošiaus „Hamletas“

Londone gyvuojantis bei įspūdingą istoriją turintis teatras „Globe“, norėdamas paminėti 2012 metų Londono olimpines ir paraolimpines žaidynes, rengia beprecedentį bei daugiakalbį „Šekspyro festivalį“. Tai yra vienas iš žymiausių olimpinių žaidynių kultūrinės programos renginių, kuriame bus pristatytas ir lietuvių režiseiraus Eimunto Nekrošiaus darbas.
Geriausi metų teatralai įvertinti „Auksiniais scenos kryžiais“
Eimuntas Nekrošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visos Šekspyro pjesės festivalio metu bus pristatytos ne tik skirtingų pasaulio teatro trupių, bet ir daugybe kalbų. Per  visą teatro istoriją nutinka pirmą kartą, kad per vieną sezoną susirinktų tiek skirtingų trupių. Festivalis prasidės Šekspyro gimimo dieną, balandžio 23-iąją, jame pasirodys 37 teatro trupės, kurios pristatys skirtingus Šekspyro pjesių pastatymus. Teatro trupių kaleidoskopas itin platus – nuo itin žinomų bei garsių iki neseniai susikūrusių.

Šiuo projektu siekiama ne tik pratęsti Šekspyro pjesių statymą, kas  Londono teatre „ Globe“, kuriame kūrė ir dirbo pats Šekspyras, jau yra tradicija, bet ir išryškinti Londono miesto  multikultūrinį peizažą.

Teatro meno vadovas Dominicas Dromgoole‘as teigia: „Jau seniai žinoma, kad Šekspyras, kaip didis dramaturgas, pasaulyje tapo tarptautine kalba. Jis įrodė, jog gyvenime neegzistuoja barjerai, o žmonės sugeba vienas su kitu susikalbėti.  Jo pjesės buvo išverstos į visas pagrindines pasaulio kalbas. Šekspyro pjesės pasaulyje vaidinamos netgi dialetu. Norėdami pasveikinti šios tarptautinės šventės dalyvius bei Šekspyro teatro entuziastus, pristatysime šio dramaturgo darbus skirtingomis kalbomis bei dialektais. Šešias savaites Londono širdyje subursime tarptautinę Šekspyro bendruomenę kaip internacionalizmo ženklą, kuris bus ryškus ir per olimpines žaidynes“.

Tarp festivalyje įvyksiančių pasirodymų daugybe kalbų išsiskiria šios:

- lietuvių kalba Eimuntas Nekrošius pristatys pjesę „Hamletas“. E. Nekrošiaus „Hamletas“ Londone pasirodys pirmą kartą, o spektaklis bus rodomas tik tris kartus. Gegužės 11 dieną sukanka 15 metų nuo E.Nekrošiaus spektaklio „Hamletas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Andrius Mamontovas, premjeros.

- urdų kalba Pakistano TV žaigždė pasirodys spektaklyje „Užsispyrėlės sutramdymas“;

- graikų kalba savo spektaklį parodys Nacionalinis Graikijos teatras;

- baltarusių kalba bus pristatytas spektaklis „Karalius Lyras“;

- maorių kalba bus parodytas spektaklis „Troilas ir Kresidė“;

- šonų dialektu Zimbavės aktoriai Denton Chikura and Tonderai Munyevu pasirodys spektaklyje „Du Veronos džentelmenai“;

- mandarinų kalba spektaklį pristatys Nacionalinis Kinijos teatras;

- britų ženklų kalba bus parodytas novatoriškas spektaklis „Tuščios meilės pastangos“.

Įdomiausi faktai apie „Šekspyro festivalyje“ dalyvausiančias trupes:

- Festivalyje pasirodysiantis Baltarusijos Laisvasis teatras įkurtas 2005 metų kovą dramaturgo Nikolajaus Chalezino ir jo žmonos Natalijos Koliados, prie kurių vėliau prisijungė Vladimiras Scherbanas. Jų pasirodymai Baltarusijoje yra rengimi slaptai – mažuose privačiuose butuose. Spektaklių vieta dėl persekiojimo pavojaus yra nuolatos keičiama. Nepaisant visų pavojų, ši trupė ir toliau kuria savo teatrą, kuris yra pripažintas tarptautiniu mastu.

- Pietų Sudano, naujausios pasaulio valstybės, trupė taip pat pasirodys šiame festivalyje. Pietų Sudano trupė pristatys spektaklį „Cimbelinas“. Tai bus pirmoji Šekspyro pjesė pastatyta Džiubos arabų dialektu.  Vadovaujant žymiam rašytojui Tabanui Lo Liyongui ši Šekspyro pjesės adaptacija atskleidžia vietinį žargoną bei mitus, kurie  rezonuoja su šiuolaikiniu gyvenimu ir politika Pietų Sudane.

- Izrealio Nacionalinio teatro „Habima“ trupės dalyvavimas šiame festivalyje sulaukė Palestinos menininkų pasipiktinimo, kuris buvo išreikštas atviru laišku, atsiųstu „The Guardian“. Ši trupė kaltinama neteisėtais politiniais veiksmas Palestinos teritorijoje. „Habima“ festivalyje pristatys spektaklį „Venecijos pirklys“ hebrajų kalba.

- Afganistano trupė „Roy-e-Sabs“ 2005 metais atliko spektaklį „Tuščios meilės pastangos“ Kabule. Šis pasirodymas buvo įvertintas kontroversiškai. Čia moterys ir vyrai vaidino vienoje scenoje, moterys kartais nedėvėjo galvos apdangalų, o įsimylėjėliai laikėsi už rankų. Pirmą kartą ši trupė išvyksta iš Kabulo, kur parodys spektaklį „Klaidų komedija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius