Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Open gallery“: atgyjantis Naujamiestis ir menas, sujungtas su pramoga

Meno sezonui prasidėjus, Vilniuje atsidarė unikali meno galerija „Open Gallery“ po atviru dangumi. Neįprastos erdvės, industriniai pastatai ir jų požemiai atgyja ir kviečia keisti požiūrį į meną. Rugsėjo 8 d. „Open gallery“ atidarymo metu žiūrovams buvo pristatyti pirmieji menininkų darbai.
„Open gallery“ atidarymas Vilniuje
„Open gallery“ atidarymas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Open gallery“ – tai ilgalaikis tarpsritinis projektas, vienijantis talentingus Lietuvos ir užsienio menininkus bendram kūrybiniam darbui. Projekto organizatoriai turi ambicijų, jog „Open gallery“ plėsis ir ilgainiui buvusių fabrikų pastatai bus išmarginti menininkų darbais, o ši galerija ne tik suteiks galimybę atsiskleisti gatvės ir šiuolaikiniam menui, bet ir atgaivins Naujamiesčio mikrorajoną.


Ši galerija ne tik suteiks galimybę atsiskleisti gatvės ir šiuolaikiniam menui, bet ir atgaivins Naujamiesčio mikrorajoną.

Anot organizatorių, „Open gallery” tikslas – prikelti apleistas miesto teritorijas naujam gyvenimui, o vilniečiams ir miesto svečiams parodyti dar nematytą sostinės veidą. „Open gallery“ idėjos autoriai tikisi, jog ši galerija ne tik kultūriškai atgaivins industrinę miesto dalį, bet ir taps vienu patraukliausių turistų traukos centrų Vilniaus mieste.

„Open gallery“ savo veiklą pradeda su 9 kūriniais, kurie, anot organizatorių, atviroje galerijoje lieka ilgam laikui. Žiūrovai turėjo galimybę išvysti Lietuvos, Austrijos, Prancūzijos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos kūrėjų darbus. Menininkė ir rašytoja Aistė Kisarauskaitė renginio svečius kvietė į ekskursiją, kurios metu pristatė galeriją po atviru dangumi, pasakojo apie kiekvieną kūrinį, jo kontekstą ir reikšmę šiuolaikiniam žmogui.

„Open gallery” tikslas – prikelti apleistas miesto teritorijas naujam gyvenimui, o vilniečiams ir miesto svečiams parodyti dar nematytą sostinės veidą.

„Open gallery“ ekspozicija – įvairi, stebinanti spalvomis, šviesų ir garsų žaismu, bei aprėpianti šiuolaikiniam žmogui aktualias temas. Anot A.Kisarauskaitės, ne visi meno kūriniai turi būti gilūs ir analitiniai, kai kurie žmogui gali tiesiog suteikti džiaugsmą ir pramogą. Tokių kūrinių „Open gallery“ ekspozicijoje netrūko – renginio svečiai galėjo suptis, „bendrauti“ su šviesa ir tiesiog mėgautis spalvingais, neįprastais kūriniais.

„Open gallery“ pristatyti darbai aprėpia įvairias temas. Donatas Norušis instaliacijoje „Siena“ analizuoja mentalinį sovietmečio palikimą, tam pasitelkdamas Sovietų Sąjungos architektūros bruožus ir detales. Architektai Tomas Grunskis ir Mindaugas Reklaitis paruošė instaliaciją „PROGINA. Mobili architektūros galerija“, kurioje žiūrovas skatinamas sąveikauti su šviesa ir garsu. Sąveikos procese, anot kūrėjų, žmogus, pagaunamas kūrinio terpėje, pats tampa meno kūriniu ir eksponatu. Anot A.Kisarauskaitės, aktualiausia šiuolaikiniam žmogui ekspozicijoje paliesta tema – laisvė, apie kurią savo kūrinyje kalba menininkai Jurgis Tarabilda ir Aistis Kavaliauskas. Menininkės Rugilė Vegytė ir Greta Rakevičiūtė galerijoje pristatė „Sūpynes“, siekdamos menines instaliacijas paversti pasiekiamas lankytojams ir sujungti meną su pramoga.

Nors savaitgalį menų fabriko „Loftas“ teritoriją užpildė meno kūriniai, menininkai ir meno gerbėjai, tuo pat metu vykęs „Loftas fest“ blaškė. Du vienu metu vykstantys renginiai subūrė nemažai žmonių - A.Kisarauskaitės vestos ekskursijos metu vykęs koncertas trukdė išgirsti menininkės komentarus ir visą savo dėmesį sutelkti į galerijos eksponatus.

„Open gallery“ atidarymo metu žiūrovai džiaugėsi ne tik tapyba ant sienų ir meninėmis instaliacijomis. Organizatoriai kvietė pasidžiaugti ir muzikiniais pasirodymais, o sutemus galėjo išvysti aktualiausius pastarųjų metų filmus iš viso pasaulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius