Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Open House Vilnius“: Bendrasis pagalbos centras per metus sulaukia daugiau nei 3 milijonų skambučių

2012 m. prie Šilo tilto iškilusiame pastate yra įsikūrusi 6-oji Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komanda bei pagalbos telefonu 112 atsiliepinėjantys Bendrojo pagalbos centro darbuotojai. Tai – vienas iš 40 pastatų, atvėrusių duris atvirojo architektūros savaitgalio „Open House Vilnius“ lankytojams, turintiems galimybę užsukti ten, kur darbas verda 24 valandas per parą.
Gaisrinė
Gaisrinė / L.Garbačausko nuotr.

Architektų „L&G Projektai“, G.Vieversio, L.Tumynienės, A.Šablevičiaus ir V.Stupak penkerius metus projektuotas ir statytas pastatas išsiskiria stiklo, betono ir degto molio plokščių jungtimi, išraiškingu juodos ir raudonos spalvų deriniu eksterjere. Projektuodami pastatą architektai susidūrė su ne vienu iššūkiu – teko spręsti ne tik transporto srautų klausimą, bet ir atsižvelgti į statybos ant šlaito niuansus.

​Išgirdus signalą, ugniagesių gelbėtojų automobilis iš vietos turi pajudėti vos per 60 sekundžių.

Čia įsikūrusi 6-oji ugniagesių gelbėtojų komanda specializuojasi gelbėjimo vandenyje darbuose: ieško skenduolių, gelbėja skęstančiuosius vandens paviršiuje, talkina policijai ieškant įkalčių. Be garažų, kuriuose sukrauti gelbėtojų automobiliai bei kita įranga, pastate taip pat įkurta virtuvė, 8 poilsio kambariai ir kt. Išgirdus signalą, ugniagesių gelbėtojų automobilis iš vietos turi pajudėti vos per 60 sekundžių.

Pastate yra įsikūręs ir vienas iš dviejų skambučius Lietuvoje priiminėjančių Bendrųjų pagalbos centrų. Drauge su kolegomis Klaipėdoje šie žmonės visą parą priima informaciją apie įvairaus pobūdžio nusikaltimus, nelaimes, incidentus.

Darbo pamaina Benrosios pagalbos centre trunka 12 val., o per ją operatorius atsiliepia į maždaug 200 skambučių.

Per 2015 m. Bendrasis pagalbos centras sulaukė virš 3 000 000 skambučių, pranešusių apie daugiau nei 900 000 atvejų, kai reikėjo vykti į įvykio vietą. Nemažą skambučių dalį sudarė atvejai, kai numeriu 112 buvo naudojamasi ne pagal jo tiesioginę paskirtį, o norint pakomentuoti visuomeninio gyvenimo realijas ar išplūsti operatorius.

Darbo pamaina čia trunka 12 val., o per ją operatorius atsiliepia į maždaug 200 skambučių. Įprastai, pokalbis trunka minutę, per mažiau nei 60 s. į sistemą suvedama įvykio informacija, pasiekianti reikiamas institucijas.

Centro darbuotojai taip pat atskleidė, jog Lietuva yra viena iš penkių Europos Sąjungos valstybių, dalyvaujančių pilotiniame projekte, siekiančiame tiksliau nustatyti skambinančiojo lokaciją.

Centro darbuotojai taip pat atskleidė, jog Lietuva yra viena iš penkių Europos Sąjungos valstybių, dalyvaujančių pilotiniame projekte, siekiančiame tiksliau nustatyti skambinančiojo lokaciją. Kol kas ši mobiliųjų telefonų funkcija, neblogai nustatanti vietą miestuose, gyvenvietėse lokaciją gali rodyti net 10 km spinduliu.

Tačiau Bendrojo pagalbos centro darbuotojai primena, jog nuo praėjusių metų liepos kiekvienas, turintis išmanųjį telefoną, gali nemokamai atsisiųsti programėlę „GPIS 112“, leidžiančią tiksliai nustatyti skambinančiojo lokaciją. Kurtiesiems sukurta programėlė šiandien yra prieinama visiems ir gali itin praversti, jei norite pranešti apie nelaimę, tačiau nesate tikri dėl savo buvimo vietos.

Atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ vyksta balandžio 23–24 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius