-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Open House Vilnius“: duris atvers ir prabangūs rūmai, ir maži jaukūs interjerai

Pamirškite nuobodžias kalbas apie architektūrą, knygas su nespalvotomis pastatų fotografijomis ir į miegą varančias televizijos laidas apie dorėninio ir korintinio stiliaus kolonų skirtumus. Šį savaitgalį architektūrą bus galima patirti gyvai.
Gaisrinė
Gaisrinė / L.Garbačausko nuotr.

Antrą kartą sostinėje vyks atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, kurio metu duris atvers daugiau nei 40 išskirtinės architektūros pastatų. Pasak organizatorių, kiekvienas jų pasakos įdomią ir intriguojančią istoriją.

Pasaulyje didelio populiarumo sulaukiantys atviros architektūros renginiai kviečia pažinti architektūrą tiesiogiai ją patiriant. Lankantis pastatuose, dalyvaujant kūrybinės dirbtuvėse, žiūrint filmus, klausantis pastatuose gyvenančių ir dirbančių gyventojų istorijų, apžiūrint slapčiausias pastatų vietas, kurios įprastai miestiečiams neprieinamos.

Vita Soltonaitė, viena iš „Open House Vilnius“ organizatorių tikisi, kad savaitgalį miestas atgys nuo atradimų pasiilgusių smalsių vilniečių, kurie megs artimesnį santykį su dešimtimis modernios ir šiuolaikinės architektūros pastatų.­

„Pagrindinis kriterijus atrenkant pastatus į programą, yra jų architektūrinė vertė. Šiais metais, priešingai nei pernai, nesisiejame stipriai prie vieno laikotarpio architektūros. Visuomenei pristatysime ir įdomiausius XX a. pradžios pastatus, ir turtingą sovietinio modernizmo architektūrą, ir šiuolaikinės architektūros pastatus. Tuos, kurie pakeitė ir vis dar keičia Vilniaus veidą, kurie reprezentuoja kokybę, demonstruoja juos projektavusių architektų talentą ir drąsias vizijas“, – sako V.Soltonaitė.

­

Nuo neobaroko iki modernios architektūros

Šiemet į programą įtraukta 20 pernai didelio susidomėjimo sulaukusių ir 20 naujų pastatų.

Pasigrožėti interjeru, kuriame jungiasi freska ir skulptūra, kvies 1978 m. statytas novatoriškos architektūros Lietuvos kooperatyvų sąjungos administracinis pastatas Gedimino prospekte.

Vilniečiai galės užeiti į Lietuvos mokslų akademijos pastatą, kuriame iki 1921 m. veikė vienas iš ištaigingiausių rusų bankų. Bus galima apsilankyti neobarokiniuose Petro Vileišio rūmuose ir pasigrožėti autentišku interjeru su išlikusiomis koklinėmis krosnimis ir kalto metalo šviestuvais.

Šiuolaikinei, pačiai moderniausiai sostinės architektūrai programoje atstovaus vieno tūrio elipsės formos „K29“ biurų pastatas Konstitucijos prospekte. Jis vadinamas vienu ryškiausių dešiniojo Neries kranto panoramos naujoku. Įvertinti architektūros ir gamtos dermę vilniečiai galės apsilankę „Basanavičiaus 9A“ daugiabutyje.

Ką galima sukonstruoti iš trijų jūrinių konteinerių, vilniečiai išvys apsilankę Pilaitėje – „Beepart“ kūrybinių dirbtuvių pastate, kuris neturi adreso, ant jo stogo auga žolė, o vakarais jis švyti.

Sukurti specialūs maršrutai

Kad vilniečiai nepasimestų gausioje „Open House Vilnius“ programoje, organizatoriai siūlo specialius maršrutus. Iš viso jų – septyni.

Mėgstantiems minti dviratį, rekomenduojama išbandyti maršrutą „Gamtos prieglobstis“. Šio maršruto pastatų architektūrą įkvėpė juos supanti gamta. Čekijos ambasada, Santuokų rūmai, kūrybinių industrijų centras „Pakrantė“, Tuskulėnų rimties parko koplyčia-kolumbariumas – tai tik dalis objektų, kuriuos siūlo šis maršrutas.

Intriguojančių paslapčių atskleis maršrutas po Vilniaus senamiesčio kiemelius. Organizatoriai sako, kad pažinti šiuo kiemelius – tai pažinti patį miestą. Vilniečiai iš arčiau susipažins su Vyriausybės rūmais, Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia ir Bernardinų vienuolynu, Šiuolaikinio meno centru, LR Krašto apsaugos ministerija, LR Seimo rūmais.

Nebijantiems aukščio ir norintiems pamatyti, kaip Vilnius atrodo iš aukštai, siūlomas maršrutas „Paukščio skrydis“. Meniškos sielos kviečiamos leistis į maršrutą „Laivės pojūtis“, kuris ves po teatrus, architektų dirbtuves, galerijas. Pasiilgę nuotykių ir intriguojančių paslapčių, galės išbandyti maršrutą „Nuotykių skonis“.

Norintys susipažinti su neeilinėmis sostinės bendruomenėmis, kurias vienija architektūra, galės keliauti maršrutu „Bendrystės idėjos“, o maršrutas „Naujoko iššūkis“ kvies susipažinti su 4 visiškai skirtingais pastarųjų metų Vilniaus pastatais.

Koncertas po atviru dangumi, filmas, dirbtuvės

„Open House Vilnius“ metu vyks ne tik ekskursijos po pastatus, bet ir koncertai, pokalbiai su menininkais, specialios dirbtuvės, pjesių skaitymai, filmų peržiūros.

Šeštadienio popietę koncertą po atviru dangumi – „Swedbank“ terasoje – surengs alternatyvaus roko grupė „D’Mask“. Pasak pačių atlikėjų, savo muzikoje jie jungia beprotybę su melancholija, rokenrolą su lyrika.

Vienuose iš gražiausių XIX a. Vilniaus rūmų – Lietuvos rašytojų sąjungos pastate – šeštadienį bus rodomas Arturo Jevdokimovo filmas „Suokalbis“ apie legendinę menininkų kavinę.

Įpusėjus šeštadienio dienos ekskursijų ciklui, Tuskulėnų dvaro oficinoje, konferencijų salėje, įvyks pokalbis-diskusija su žymiu miesto menininku Giteniu Umbrasu. Jis yra vienas pagrindinių Tuskulėnų rimties parko koplyčios-kolumbariumo idėjos autorių, jos puoselėtojų ir įgyvendintojų.

Šeštadienį ir sekmadienį „Beepart” kvies į popierinių šviestuvų gamybos dirbtuves, skulptoriaus Gedimino Jokūbonio dirbtuvių pastate bus galima išbandyti molio lipdymo paslaptis, o Menų spaustuvėje – dalyvauti „Stalo teatro“ dirbtuvėlėse vaikams.

Antrasis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ vyks balandžio 23-24 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius