Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opera „Karmen“ – solistės Reginos Tumalevičiūtės jubiliejui

Penktadienį, vasario 10 d., G. Bizet operos „Karmen“ spektakliu Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre bus sveikinama jubiliatė, ilgametė operos solistė Regina Tumalevičiūtė (g. 1922 m.).
Regina Tumalevičiūtė
Regina Tumalevičiūtė / LNOBT nuotr.

Profesinės karjeros žydėjimo metais operos primadona šioje operoje atliko Mikaelos vaidmenį, scenoje anuomet dar kartą susitikdama su žymiuoju Kipru Petrausku. Lietuvos operos legenda R.Tumalevičiūtei paliko nepakartojamo scenos partnerio – uždegančio, provokuojančio ir valdančio įspūdį. Būtent su K.Petrausku solistė 1948 m. atliko ir didžiausią savo debiutinį Džuljetos vaidmenį Ch. Gounod operoje „Romeo ir Džuljeta“ (K. Petrauskas buvo Romeo).

Į operą R.Tumalevičiūtė atėjo su įdomia menine patirtimi. Trakų mokytojų seminarijoje dvejus metus mokėsi smuikuoti, lankė Valstybės teatro dramos studiją, teatre vaidino Stasio Santvaro, Juozo Grušo ir kt. pjesėse. Dainavimą studijavo Vladislavos Grigaitienės klasėje, jau emigravus, mokslą baigė pas Niną Karnavičienę. Operos trupės nare tapo 1945 m., po to, kai 1944 m. atnaujintos „Gražinos“ spektaklyje padainavo Ramunę. Iš viso operoje R. Tumalevičiūtė dainavo 33 metus, iki 1977-ųjų metų. Sukūrė apie 30 vaidmenų. Be minėtųjų – Džilda (G. Verdi „Rigoletas“), Marfa (N. Rimskis - Korsakovas „Caro sužadėtinė“), puiki Margarita (Ch. Gounod „Faustas“) ir Manon (G. Puccini „Manon“), kaip reta puiki komiškų vaidmenų atlikėja – Despina (W. A. Mozartas „Visos jos tokios“), Miuzeta (G. Puccini „Bohema“), Gudruolė (C. Orfas „Gudruolė“) ir kt.

Labai pasižymėjo kaip kamerinė dainininkė. Intensyvi veikla šioje srityje prasidėjo persikėlus su opera į Vilnių. 1950 m. Muzikos akademijoje R. Tumalevičiūtė padainavo pirmąjį savo rečitalį. Vėliau jų surengė apie 10, Didžiojoje Muzikos akademijos salėje, Operoje ir Filharmonijoje. Dainavo viduramžių kompozitorių dainas, J. S. Bachą, W. A. Mozartą, romantikus (F. Shubertą, P. Čaikovskį, S. Rachmaninovą, R. Shumanną), moderniuosius autorius (R. Strausą, A. Honnegerą, O. Respighi, D. Šostakovičių) ir daug lietuvių kompozitorių dainų. Tai – visi J. Pakalnio ir J. Indros vokaliniai kūriniai, S. Šimkaus, J. Tallat - Kelpšos, J. Gruodžio, A. Kačanausko, V. Klovos, L. Povilaičio kūriniai.

1965–1992 m. R. Tumalevičiūtė buvo Konservatorijos (Muzikos ir teatro akademijos) pedagogė, mokė dainininkus, chorvedžius, aktorius. Kristina Kazlauskaitė, Violeta Podolskaitė, Vladas Bagdonas, Kostas Smoriginas, kai kurie kiti dainuojantys aktoriai – R. Tumalevičiūtės auklėtiniai.

Reginos Tumalevičiūtės jubiliejui paminėti taip pat skiriama teatro fojė eksponuojama paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius