Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Operoje „Donoras“ – orgijos ir ŽIV

Nepriklausoma kūrybinė grupė „Operomanija” pradeda savo pirmąjį oficialųjį sezoną ir Lietuvos Rusų dramos teatre Vilniaus publikai pristato vienaveiksmę operą „Donoras“, kurioje, atsižvelgiant į lietuvių kultūros kontekstą, bus varijuojamos neįprastos ir, galima sakyti, įžūlios temos – orgija ir ŽIV.
Opera „Donoras“
Opera „Donoras“ / Jurgio Sakalausko nuotr.

Rusų dramos teatras pasirinktas neatsitiktinai – juk šiuose rūmuose buvo įsikūręs senasis Vilniaus operos teatras. Būtent šiuos rūmus ir šturmuos naujoji opera, kuri bus rodoma sausio 27 d.

Operą „Donoras“ kūrė jaunosios kartos menininkų komanda: Lietuvos televizijos projekto „Triumfo arka“ dalyvis dainininkas ir kompozitorius Jonas Sakalauskas, poetas ir vertėjas Dainius Gintalas, praeitais metais už poezijos knygą „Boa“ sulaukęs Jaunojo jotvingio premijos ir Literatūrinės skrybėlės prizo, Kultūros ministerijos premijos nominantas režisierius Albertas Vidžiūnas, scenografė Simona Biekšaitė.

Pagrindinius vaidmenis operoje kurs simpatiškasis „Triumfo arkos“ dalyvis bosas-baritonas Eugenijus Chrebtovas bei žaviosios jaunosios kartos dainininkės Ona Kolobovaitė ir Agnė Sabulytė. Taip pat operoje dalyvaus jungtinis NOA choras ir orkestras, kuriam diriguos operos kompozitorius Jonas Sakalauskas.

Opera „Donoras“, anot libreto autoriaus D. Gintalo, gimė kaip atsakas į kūrybinės grupės norą prisiliesti prie netikėtų ir socialiai nepatogių temų, tokių kaip orgija ir ŽIV, kurios pačios operos kontekste tampa labai neįprastos ir aštrios. Šiame kūrinyje atsigręžiama į moderniuosius kūniškus ritualus ir siekį grįžti prie pirmykščių ar netradicinių seksualinio bendravimo formų. Šiuo atveju – tai Lietuvoje pakankamai išpopuliarėję vadinamieji svingerių vakarėliai arba tiesiog slaptosios orgijos.

Operos centrine figūra tampa optimizmo kupinas verslininkas, vedęs ir šiltus jausmus savo žmonai jaučiantis vyras. Tačiau jį užvaldžiusi slapta aistra – trokšdamas praplėsti savo pojūčių lauką, jis drauge su savo bičiule gydytoja pasiduoda orgijos traukai ir jos „terapijai“. Kita vertus, šis vyriškis atlieka ir kilnią misiją – jis kraujo donoras. Bet netikėtai iš kraujo perpylimo centro pasiekia kraupi žinia – jis ŽIV nešiotojas. Na, o siaubingą tiesą sužinojusi žmona, groteskiškai užima savo vyro-donoro vietą – ji privalo duoti kraują, kad išsiaiškintų, ar pati nėra infekuota.

Nepriklausoma kūrybinė grupė „Operomanija” nutarė operą pristatyti drauge su Kraujo donorystės centru, su kuriuo ėmė bendradarbiauti dėl vienijančio motyvo – kraujo donorystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius