Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Oskaras Koršunovas: „Teatras sudarytas ne iš plytų, o iš idėjų ir žmonių“

OKT/Vilniaus miesto teatras trečiadienį pristatė naująjį savo sezoną, kuris žada net tris premjeras ir spalvingą repertuarą su naujausiais bei žiūrovų jau pamėgtais spektakliais.
Oskaras Koršunovas
Oskaras Koršunovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Simboliškai, 14-asis sezonas prasidės rugsėjo 14 dieną intriguojančia režisieriaus Artūro Areimos premjera „Julijus Cezaris“.

„Teatras sudarytas ne iš plytų, o iš idėjų, iš žmonių, – sako OKT meno vadovas režisierius Oskaras Koršunovas. – Kurdami spektaklius bendradarbiavome su įvairių kartų aktoriais, užsiauginome savo trupę, aplink save subūrėme įdomiausius dramaturgus, kompozitorius, kostiumų dailininkus, scenografus.

Turėjome galimybę ilgus metus dirbti kartu su viena garsiausių scenografių Jūrate Paulėkaite, kaip scenografas su mumis debiutavo Dainius Liškevičius. Vis dėlto, didžiausias mūsų pasiekimas – 13 metų OKT lydintis ištikimas, smalsus, spalvingas žiūrovas, mus mylintis ir mumis tikintis“.

Tokią publiką teatras sutelkė išlaikydamas aukšto lygio repertuarą, išsaugodamas jame žiūrovų labiausiai pamėgtus spektaklius („Vasarvidžio nakties sapną“ ir „Shopping and Fucking“ bus rodomas jau 14-ą, „Meistrą ir Margaritą“ – 13-ą, „Romeo ir Džuljetą“ – 10-ą, „Hamletą“ – 5-ą sezoną) ir nuolatos atsinaujindamas. „Tai ir yra mūsų svarbiausia užduotis – atgimti iš naujo, su kiekvienu spektakliu stebinti ne tik žiūrovą, bet ir save pačius“, – teigia O.Koršunovas.

Tą gyvą teatro tėkmę padeda palaikyti kūrybiška OKT Studijos veikla. Ašmenos g. 8 tapo nauja teatrine vieta, kur vyksta įdomiausi eksperimentai. Čia sukurtas ir 2011 metais geriausiu spektakliu išrinktas „Dugne“, kuris buvo ne tik labai reikalinga teatro laboratorija, bet ir tapo vienu populiariausiu spektakliu, dažnai rodomu ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.  

„Studija tapo ne tik mus įkvėpianti meninių ir kūrybinių ieškojimų vieta, bet kartu ir interaktyvaus teatro vieta, kuri suteikia drąsos kurti naują ryšį su žiūrovu“, – pabrėžia O.Koršunovas. Ji buvo susitikimų vieta su teatralais ne tik iš kitų Lietuvos miestų, bet ir iš tolimojo užsienio.

Iš Korėjos atvykęs buvęs aktorius ir režisierius, o dabar -budistų vienuolis Kęstutis Marčiulynas –  Bo Haengas parodė monospektaklį „Auksinė šventykla, iš Klaipėdos ir Šiaulių atvažiavę aktoriai Igoris Reklaitis ir Gintaras Čajauskas pristatė spektaklį „Emigrantai“.

Pristatydamas naująjį sezoną O. Koršunovas džiaugiasi, kad ši erdvė pritraukia jaunus kūrėjus, kurie čia realizuoja savo sumanymus: „Šioje erdvėje vaidinti yra labai sudėtinga. Ji neturi nieko bendro su tradiciniu teatru, čia lieka tik aktorius ir žiūrovas. Tai tas pats, kaip vaidinti kambaryje. Taip aktorius susiduria su iššūkiu savo profesijai: jis gali būti įdomus tik tuomet, jei pats yra kūrybingas ir jautrus.“

Tad nenuostabu, kad šioje erdvėje įvyks ir visų taip laukiamas naujausias režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Julijus Cezaris“, pastatytas pagal vieną reikšmingiausių, Lietuvoje dar niekada nerodytą W.Shakespeare‘o pjesę. „Šiame teatre į visų gerbiamą klasiką galiu pažvelgti kitaip – čia pat jį išardyti ir vėl sukonstruoti,“ – sako A.Areima. Naujausiame kūrinyje jis į sceną perkelia politikos pasaulio absurdą, o ką pasirinkti – kairiuosius ar dešiniuosius – žiūrovui leidžia apsispręsti pačiam.

OKT Studijoje jau repetuoja ir kitas jaunasis režisierius Paulius Ignatavičius, kurio spektaklį pagal F.Kafkos kūrybą žiūrovai pamatys spalio mėnesį. Kūrinyje „Nuosprendis – metamorfozė“ tyrinėjamas pažeidžiamiausias visuomenės darinys – šeima. „Ankstesniuose savo darbuose ieškojau formos, o dabar priešingai – stengiuosi atsisakyti teatrališkumo ir siekiu atverti aktorių“ – teigia režisierius. Vaidinti jis pakvietė ir savo tėvą, rašytoją Eugenijų Ignatavičių.

Čia bręsta ir labai įdomus režisieriaus Oskaro Koršunovo projektas su aktoriumi Juozu Budraičiu pagal S. Becketto pjesę „Paskutinė Krepo juosta“.

Per naująjį sezoną pasiryžę pristatyti net tris premjeras, OKT žada nepamiršti ir anksčiau sukurtų spektaklių. Žiūrovai išvys naujausią Oskaro Koršunovo pastatymą „Miranda“, spektaklius „Dugne“, „Hamletas“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Vasarvidžio nakties sapnas“, „Ugnies veidas“, „Shopping and Fucking“. Šįkart suteiksime progą spektakliuose apsilankyti ne tik Vilniaus žiūrovui – teatras atvyks į Joniškį, Varėną, Alytų, Klaipėdą, Marijampolę, Kauną.

Kaip visada, būdami aktyvūs Lietuvoje, didžiąją laiko dalį teatras praleis kelionėse po žymiausius pasaulio teatro festivalius. Šį pusmetį OKT spektaklius išvys Ispanijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos ir kaimyninės Baltarusijos publika. Tolimesniuose planuose nusimato kelionės į Prancūziją, Čilę, Italiją ir kitas šalis. „Naujausi OKT darbai sulaukė užsienio kritikų pripažinimo, „Miranda“ buvo įvertinta gausybe užsienio kritikų recenzijų“, –  džiaugiasi Užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė.

Nebus pamiršti jaunieji OKT gerbėjai, kurie dalyvauja įvairiose teatro edukacinėse veiklose. Šį sezoną į savo virtuvę OKT įsileis moksleivius, kurie dalyvauja įdomiam  projekte „Sėkmės akademija“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius