-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajūris skęs muzikoje: uostamiesčio teatras dovanoja ryškių staigmenų

Rugpjūčio 1-ąją, iškart po Jūros šventės, Klaipėda švęs miesto gimtadienį, o kartu ir festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ pradžią. 25-ąjį kartą vyksiantis festivalis žada įspūdingų muzikinių premjerų, o viena ryškiausių – baletas „Eglė Žalčių karalienė“.
Klaipėdos piliavietė
Klaipėdos piliavietė / Vytauto Kandroto nuotr.

Festivalį jau daugiau kaip du dešimtmečius rengia Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT). Jo vadovė Laima Vilimienė teigia, jog skaičius 25 tik parodo festivalio kokybę, tęstinumą ir gebėjimą tiek daug metų išlaikyti operos ir simfoninės muzikos festivalį, kurio geografija itin plati.

„Kalbant apie turinį, kuo festivalis išskirtinis, norėčiau pradėti nuo dedikacijų, arba jubiliejų, kuriuos norėsime akcentuoti – tai tiek visi Lietuvos kultūrai svarbūs jubiliejai, tiek visai Lietuvos visuomenei svarbi data, kurią įtraukėme į festivalį ir minėsime kartu su kitomis Baltijos šalimis“, – sakė vadovė.

Šiemet didelis dėmesys skiriamas Eduardo Balsio 100-mečiui. Ta proga KVMT teatras rengia vieną didžiausių premjerų – baletą „Eglė žalčių karalienė“. Šis kūrinys bus rodomas Palangos koncertų salėje.

Choreografas Martynas Rimeikis ryžosi šią gerai žinomą istoriją papasakoti savo matymu.

„Kai gavau šitą pasiūlymą – labai apsidžiaugiau. Buvo daug pagundų savaip pažiūrėti į šitą istoriją, ji įvairiabriaunė, daugialypė, galima įžvelgti socialinių problemų, gamtos-žmogaus sąsajų, bet išvengiau pagundos ir nusprendžiau visus klausimus ir atsakymus rasti muzikoje, nes ji labai turtinga. Joje daug dramaturgijos, visa istorija ten papasakota. Labai sąžiningai ir nuoširdžiai stengiausi perteikti jo sugalvotą istoriją, libretą, kaip girdžiu jo muziką. Muzikoje radau stiprią, gražią meilės legendą apie Eglę ir Žilviną. Tai ne pasaka, o legenda“, – sakė choreografas.

Šiai iškiliai asmenybei, E.Balsiui atminti, bus dedikuotas ir teatralizuotas koncertas „Aš, senas jūrininkas“. KVMT atrinko būrį jaunųjų menininkų, kurie rengia muzikinę programą. Koncertas vyks rugpjūčio 2-ąją.

Persikels į istorinę erdvę

Rugpjūčio 1-ąją, miestui švenčiant gimtadienį, teatro kūrybinė grupė nusprendė išeiti į atvirą erdvę, istorinę Klaipėdos vietą - piliavietę. Čia bus pademonstruota G.Kuprevičiaus opera „Prūsai“. Renginys bus nemokamas.

„Tai pirmas toks didelis teatro pajudėjimas į atvirą istorinę erdvę. Manome, kad tai taps tradicija, rugpjūčio 1 dieną ketiname pristatyti skirtingose istoriškai svarbiose lokacijose“, – sakė L.Vilimienė.

Festivalio metu Klaipėdoje laukiama Ukrainos baleto žvaigždių. Tai nedažnas reginys uostamiesčio scenoje. Grupė balerinų pademonstruos ištraukas iš klasikinių baletų. Ant scenos bus galima išvysti ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistus.

Rugpjūčio 23-ąją, kuomet Lietuva ir kaimynės minės Baltijos kelio 30-metį, KVMT šią datą ketina pažymėti koncertu, kuris aidės Palangoje, renginyje „Vienybės muzika“.

Atiduoda visas jėgas

Vyr.dirigentas Tomas Ambrozaitis teigia, jog teatro kolektyvas šiuo metu dirba maksimaliu tempu.

„Manau, kad galėčiau palyginti su dideliu automobiliu, kuris turi mažo galingumo variklį ir visą laiką gazas yra iki dugno, nes rezervo beveik nėra. Su kiekvienu festivaliu po truputėlį orkestrui krūvis tendencingai didėja, su kiekviena nauja programa, stambiu opusu orkestrui. Tai yra smagu, nes tai yra progresas. Ne visada šimtu procentų viskas pavyksta, kaip norisi arba svajojame, bet tikslas yra, kad Klaipėdoje muzikinio teatro orkestras griežtų darniai, skambiai, kad atvažiuojantys svečiai išvažiuotų su geriausiais įspūdžiais, norėtų sugrįžti į Klaipėdos teatrą“, – sakė vyr. dirigentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius