-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos „Ramybės galerijoje“ – Audriaus Puipos kūryba

Rugsėjo 6 d. 18 val. „Ramybės galerijoje“ (Vytauto g. 35, Palanga) vyks Audriaus Puipos (1960–1997) akvarelės, grafikos darbų ir monografijos „Audrius Puipa: gyvenimo ir meno virtuozas“ (aut.R.Rachlevičiūtė) pristatymas.
Audriaus Puipos „Sauginčių vienkiemis“.1987m.
Audriaus Puipos „Sauginčių vienkiemis“.1987m. / Audriaus Puipos paveikslas

Pasak menotyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, mūsų laikais nedaug yra menininkų, dėl kurių ir plačiosios, ir meninės visuomenės opinija sutaptų. Retai pasitaiko, kad žiūrovai ekspozicijų salėse praleistų po kelias valandas. Kur slypi šio menininko ypatingo populiarumo paslaptis?

Audrius Puipa nesivaikė nei naujų technologijų, nei naujoviškų meno formų ar žanrų vien jų pačių dėlei, jis laikėsi realizmo, svarbu pabrėžti – ne anonimiško, beveidžio, provincialaus, neryžtingo, anachronistiško, o sąmojingo ir kūrybingo realizmo – principų. Audriaus Puipos tekstai, piešiniai, akvarelės, knygų iliustracijos stulbina neblėstančiu gyvenimo džiaugsmu joie de vivre), galinga ir dosnia menine išmone. Dailininkas turėjo itin subtilų humoro jausmą – ne įžeidžiantį, ne pašiepiantį, o atjaučiantį ir skleidžiantį džiaugsmą. Nors buvo piešėjas par excellence, puikus Vilniaus dailės akademijos Piešimo katedros dėstytojas, jis, viena vertus, nesilaikė nusistovėjusių kanonų, antra vertus, nekreipė dėmesio į svarstymus apie pakitusias piešinio funkcijas ir svarbą, į neva nuvertėjusį akademinio piešimo metodą ir piešė iš natūros, gilinosi į modelių studijas.

„Neteisingas“ kūrybos metodas, davė puikių rezultatų. A.Puipai pavyko autentiškai ir prasmingai sujungti šiuolaikinio menininko polėkį su amatininko kruopštumu (pvz., popierių subtiliai tonuodavo kaštonų nuoviru ir panašiai). Todėl jo kūriniai ne tik nepaseno, bet tapo dar įspūdingesni, atraktyvesni. Detalios, mėnesių mėnesiais dokumentiškai pieštos, akvarele lietos figūrinės kompozicijos interjeruose neturi sau lygių ne tik ir ne tiek dėl stulbinamo perfekcionizmo, kiek dėl autentiškos meninės vizijos.

Galima tik spėlioti, kur dar Audrių Puipą būtų nukreipusi audringa jo fantazija, jei ne tokia ankstyva mirtis. Tačiau viena neabejotina: Audrius Puipa meną artino prie gyvenimo, o pats priartėjo prie Lietuvos dailės klasikų.

Šio menininko kūrybos gerbėjus su jo darbais bei monografija „Audrius Puipa: gyvenimo ir meno virtuozas“ supažindins knygos autorė menotyrininkė R.Rachlevičiūtė. Parodos atidaryme dalyvaus dailininkė, menininko žmona Lilija Puipienė.

Paroda vyks iki rugsėjo 26 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius