Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite pirmieji: J.Basanavičiaus paminklas jau pastatytas aikštėje

Minint tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimtadienį, Vilniaus senamiestyje bus atidengtas jam skirtas paminklas. Trečiadienį paminklas jau pastatytas, smalsuoliai gali jį apžiūrėti. Buvusi automobilių stovėjimo aikštelė rekonstruojama į poilsio skverą.
Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui
Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jau šį penktadienį atidengiant šiai iškiliai asmenybei skirtą paminklą, vilniečiai ir miesto svečiai rinksis priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją esančioje tautos patriarcho vardo aikštėje, rašoma savivaldybės pranešime.

Paminklo autoriai – skulptoriai Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius, architektas Gediminas Antanas Sakalis.

Vasarą dirbtuvėse buvo išlietos atskiros paminklo dalys, vėliau keletą mėnesių liejimo meistras vieną su kita jungė detales, virino ir dabar šlifuoja siūles. Paminklui sunaudota apie pusė tonos bronzos. Jis bus pastatytas ant neaukšto, pusmetrio postamento, kad žmonės galėtų iš arti apžiūrėti beveik 3 metrų aukščio skulptūrą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui

Paminklo J.Basanavičiui konkurso rengėjai buvo kritikuojami, kad išrinko XIX a. stilistikos projektą. Po šio ir Lukiškių aikštės memorialo konkursų kai kurie kultūrologai tikino, kad paminklų vaizdas Lietuvoje pasikeis tik tada, kai pasikeis žmonių mentalitetas, tapsime labiau vakarietiški.

Daug diskusijų buvo ir dėl paminklo vietos, kol pasirinkta automobilių stovėjimo aikštelė šalia Filharmonijos. Tiesa, aikštelė čia buvo ne visada. 200 metų Aušros vartų gatvės pradžioje stovėjo du dideli namai, kuriuose veikė viešbutis, knygynas. 1944 m. sovietų kino kronikose užfiksuoti degantys pastatai. Tuo metu vokiečių Vilniuje jau nebuvo ir tikėtina, kad juos padegė plėšikaujantys sovietų kareiviai. Po to namai buvo nugriauti.

Pastačius paminklą šiai vietai bus suteiktas J.Basanavičiaus aikštės vardas.

J.Basanavičius žinomas ne vien kaip Lietuvos konferencijos Vilniuje idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius, tautiškumo skleidėjas bei ryšių tarp Lietuvos ir užsienio kūrėjas, jis buvo ir verslininkas – „Vilijos“ bendrovės žemės ūkio mašinoms gaminti organizatorius ir stambus akcininkas, taip pat – vienas iš „Lietuvių ūkininkų bendrovės“ steigėjų.

„Prisidedant prie visos tautos šventės ir, tam tikra prasme, istorijos puoselėjimo, nusprendėme į savo restorano valgiaraštį, kuriame daugiausiai siūlome užsienio šalių virtuvės patiekalus, įtraukti išskirtinį lietuviškosios virtuvės patiekalą – bulvių plokštainį“, – sako restorano „Mason“ vadovė Asta Dagytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidengimo laukiantis paminklas Jonui Basanavičiui

J.Basanavičiaus 167-ojo gimtadienio proga gintarinį gimtadienio tortą į savo meniu nutarė įtraukti desertinė „Sugarmour“.

„Basanavičiaus salę“, kurioje bus eksponuojama įvykių vizualizacija, atskleidžianti, kodėl J.Basanavičius yra vadinamas tautos patriarchu, įrengs naujai duris lapkričio 23-iąją atversiantis restoranas „Etno dvaras“.

Restoranas „City Chef barbecue“ atsižvelgė į dvi J.Basanavičiaus biografijos linijas. Pirma, jis buvo aktyvus blaivybės skleidėjas, antra, turėjo Bulgarijos pilietybę, tad į savo meniu restoranas įtraukė nealkoholinį „Jono“ kokteilį, kurio sudėtyje yra bulgariškojo rožių aliejaus.

Taip pat „Džiugo namai“ savo gaminiams taikys 20 proc. nuolaidą, „Bookafe“ lankytojai visą šventinę lapkričio 23–iąją dieną bus kviečiami pasimėgauti specialiai sukurta šventine J.Basanavičiaus latės kava.

Pusryčių kavinėje „Beigelistai“ ištarus kodą – „Beigelis su Basanavičiumi“ – bus taikoma 30 proc. nuolaida.

Specialiais pasiūlymais ir šventiniu meniu kvies pasinaudoti ir kiti sostinės restoranai, desertinės bei kavinės: „Ice dunes“, „Artistai“, „Pilies kepyklėlė“, „Mykolo 4“, „Pilies katpėdėlė“, „Izgara“, „Žuvinė“. Kai kurie restoranai ir kavinės pasiūlymus taikys netgi visą lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius