-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio Forumas 2019 – pasiruošęs startui

Kasmetinis „Panevėžio Alumni“ asociacijos organizuojamas Panevėžio Forumas šiais metais žada net 15 pranešėjų ir moderatorių iš Lietuvos bei užsienio valstybių, keturias kūrybines dirbtuves ir pagrindines tris potemes Aukštaitijos sostinės kultūrinėms perspektyvoms puoselėti. Registracijai į didžiausią forumą Šiaurės Lietuvoje liko vos viena diena!
Antradienio rytą Panevėžio skulptūras apgaubė paslaptis
Antradienio rytą Panevėžio skulptūras apgaubė paslaptis / Panevėžio alumni nuotr.

Gegužės 18 dieną Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre vyksiantis renginys, tikimasi, užkurs kūrybinį variklį, padėsiantį miestui sėkmingai nukeliauti Panevėžio kultūros strategijos 2030 link ir sukurti ambiciją netolimoje ateityje Panevėžiui tapti Europos Kultūros Sostine.

Patirtys kultūrinės vizijos formavimui

Panevėžio Forumas 2019 šiais metais dalyvius pasitiks turininga dviejų dalių programa. Pirmąją dienos dalį šeši pranešėjai dalinsis savo patirtimi bei įžvalgomis trimis pagrindinėmis šių metų formumo temomis.

Reklamos specialistė Stefanija Jokštytė (Lietuva) kalbės apie kultūros įgalinimą ekonominiame miesto kontekste. Pritardama pirmajai Forumo temai – #KultūraYra ekonomikos variklis – pranešėja savo patirtimi paliudys, kad kūrybos kuriama vertė gali būti paskaičiuojama, o kultūra vienareikšmiškai padeda pritraukti į miestą talentus, jaunas šeimas, o paskui juos ir naujus investuotojus.

Tiesiai iš Niujorko į Panevėžį atvykstantis menininkas Ray Bartkus (JAV) ir čia jį pasitiksianti vyriausioji Panevėžio miesto architektė Daiva Gasiūnienė (Lietuva) kvies kartu kurti gimtojo miesto mitą. R.Bartkaus iniciatyva Marijampolė kasmet tampa erdve tarptautiniam meno simpoziumui, kuris atnaujina, papuošia miesto erdves. D.Gasiūnienė, savo ruožtu, jau kuris laikas rūpinasi Panevėžio miesto veido kūrimu. Remdamiesi savais pavyzdžiais pranešėjai kvies diskutuoti, kodėl #KultūraYra miesto mitas ir kaip jis kuriamas mūsų pačių... kiekvieną dieną.

Apie asmeninės iniciatyvos svarbą kuriant kultūrą pasakos Lenkijos visuomenės veikėjas, rašytojas, „Paribys – menų, kultūrų, tautų“ centro direktorius bei „Borderland Foundation“ (liet. „Paribio fondo“) Seinuose steigėjas Krzysztof Czyżewski (Lenkija) bei VDU istorikas, rašytojas, prof. Egidijus Aleksandravičius (Lietuva). Remdamiesi savo patirtimi pranešėjai pasakos kaip viena idėja gali pakeisti visos bendruomenės ir gyvenvietės kasdienybę. Gyvu pavyzdžiu panevėžiečius ragins įsitikinti, kad #KultūraYra asmeninė iniciatyva, burianti bendruomenę ir kurianti globalius traukos centrus nebūtinai sostinėse ar megapoliuose.

Pirmąją Forumo dalį pradėsiantys pozityvūs filosofo, žurnalisto Pauliaus Gritėno (Lietuva) bei publicisto Donato Puslio (Lietuva) pranešimai ne tik primins praėjusių Panevėžio forumų iškeltas idėjas ir vykstančius realius pokyčius, filosofiškai klaus kas #KultūraYra kiekvienam panevėžiečiui, bet ir įkvėps dalyvius gilesniems pamąstymams bei diskusijoms popiet vyksiančiose kūrybinėse dirbtuvėse.

Panevėžio alumni nuotr./Panevėžio forumo komanda
Panevėžio alumni nuotr./Panevėžio forumo komanda

Atsakymų paieškose svarbiausi ne ekspertai, o vietinė bendruomenė

Po pietų startuosianti antroji Panevėžio Forumo dalis – kūrybinės dirbtuvės, lauks aktyvių panevėžiečių, rajono gyventojų bei miesto svečių. Net keturios skirtingos kūrybinės dirbtuvės renginio dalyvius kvies diskutuoti Panevėžio miestui bei regionui aktualiomis temomis. Joms pasiruošti padėjo didelių ambicijų turinti „Kaunas Europos Kultūros Sostinė 2022“ komanda, kiti kultūros profesionalai:

  • Asmeninės iniciatyvos svarba miesto kultūra (moderuos Vilniaus politikos analizės instituto ekspertai: Virginija Būdienė ir Donatas Puslys);
  • Europos Kultūros Sostinių projektai: Panevėžio perspektyvos tapti Europos kultūros sostine ir kaip kultūra kuria didelę pridėtinę vertę – tiek pritraukiant talentus, investicijas, skatinant verslo plėtrą (dirbtuves moderuos Virginija Vitkienė, „Kaunas Europos Kultūros Sostinė 2022“ (KEKS2022) vadovė);
  • Kultūra 2.0: būdai sudominti šiandienos žmogų kultūra ir atliepti jo poreikius (moderuos: Ginvilė Ramanauskaitė ir Ugnius Ramanauskas, Panevėžio Alumni asociacijos vieni iš steigėjų);
  • Miesto mito, identiteto svarba ekonominiam patrauklumui (moderuos Sandra Bernotaitė, rašytoja, publicistė, mentorė, bendradarbiauja su KEKS2022 Mitinio žvėries platforma).

Diskusijų metu laukiama visų Forumo svečių minčių bei idėjų, kurias, padedami profesionalių moderatorių, kūrybinių dirbtuvių dalyviai surinks į gausią pasiūlymų miesto vizijai puokštę. Visas diskusijose aptartas idėjas fiksuos kruopštūs Forumo savanoriai, organizatoriai, o apibendrintos dalyvių mintys ir pasiūlymai bus naudojami pradedant formuoti gaires ir prioritetus Panevėžio kultūros strategijai 2030.

Pasirinkite Jums aktualiausią temą, užsiregistruokite, prisijunkite prie diskusijos ir prisidėkite prie Panevėžio miesto kultūros strategijos formavimo. Miestą kuria ne kas kitas, o patys žmonės! Išankstinė registracija būtina.

Panevėžio Forumą 2019 vainikuos garsaus atlikėjo, visuomenininko Jurgio Didžiulio performansas bei Kauno kamerinio teatro vadovės Jurgos Knyvienės apibendrinamasis pranešimas.

Kada pasikeis kultūrinis Panevėžio veidas? Ar rasime būdų, kaip kultūra gali paskatinti miesto ekonominį augimą? Kaip prie kultūros galime prisidėti kiekvienas iš mūsų? Ar esame pasiruošę palikti savo komforto zoną ir ieškoti netikėtų sprendimų?

Šie ir daugelis kitų klausimų atsakymų sulauks jau šį šeštadienį. Prie atsakymų paieškos prisijungti kviečiamas kiekvienas – pratęskite sakinį #KultūraYra...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius