Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodoje eksponuojamas susimąstęs Kristus

Bažnytinio paveldo muziejuje atidarytoje parodoje „Susimąstęs Kristus: nuo religinio atvaizdo iki tautos simbolio Rūpintojėlio“ eksponuojama beveik 100 skulptūrų, atskleidžiančių šio atvaizdo ištakas.
Ekspozicija Bažnytinio paveldo muziejuje
Ekspozicija Bažnytinio paveldo muziejuje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Parodos kuratorė sako, kad iš liaudies skulptūros kilęs Rūpintojėlis vieniems yra tautos ar lietuvių charakterio simbolis, kitiems – liaudies meistro drožta skulptūrėlė, tretiems – šeimos užtarėjas, globėjas. Bet nedažnas žino šio atvaizdo ištakas.

„Daugelis kalba, kad tai tik Lietuvai būdingas atvaizdas, tačiau iš tikrųjų jis turi gilias tradicijas. Pirmiausia apie sėdintį Kristų pradėjo kalbėti pranciškonai XIII amžiuje – jų raštuose sutinkamos scenos, kuriose kalbama apie kenčiantį, sėdinti Kristų, kuris apmąsto žmonių nuodėmes arba sunkiame kelyje atsisėdo pailsėti. XV amžiuje atsiranda pirmieji atvaizdai bei plinta sparčiai ir Lietuvoje. XVI amžiuje Vilniaus Bernardinų bažnyčioje ištapoma freska, kurioje jis vaizduojamas sėdintis“, – teigė parodos kuratorė Gabija Surdokaitė-Vitienė.

Parodoje eksponuojama septyniolika senųjų bažnyčiose ir koplyčiose tebesaugomų XVII–XX amžiuose sukurtų meno kūrinių, vaizduojančių susimąsčiusį Kristų, taip pat gausi, beveik 80 religinės liaudies skulptūrų kolekcija.

Parodai eksponatus skolino aštuonios bažnyčios ir devyni muziejai, ji bažnytinio paveldo muziejuje veiks iki sausio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius