-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Parodoje Kaune – Floridos žiedai

Rytoj, 17 val., galerijoje „Aukso pjūvis“ atidaroma vilniečio dailininko Algimanto Kliaugos tapybos paroda.
Dailininko Floridoje sukurtuose darbuose vyrauja šiltos spalvos ir teigiama nuotaika.
Dailininko Floridoje sukurtuose darbuose vyrauja šiltos spalvos ir teigiama nuotaika. / A.Kliaugos paveikslo „Lelijos“ nuotr.

Lietuvių akis pripratusi matyti tamsius, niūrių spalvų vietinių tapybos meistrų paveikslus. Viena vertus, tapybos spalvos laikui bėgant tamsėja, kita vertus, lietuvių tapytojai, besiremdami juos supančios gamtos įtaka, daugiausia naudoja tamsesnes žemės spalvas. Todėl bet kokia dailininko išvyka į ryškią, saulėtų spalvų prisodrintą pietietišką užsienio gamtą į lietuvių dailę įneša įvairesnių motyvų ir, be abejo, džiaugsmingesnių spalvų.

Lietuvai tapus nepriklausoma, atsivėrė sienos, dailininkai ėmė daugiau keliauti. Lietuviškos dailės mokyklos pamokos susiliejo su naujais regimojo lauko vaizdais. Su išvykomis prašviesėjo ir tapytojo A.Kliaugos paletė. Šis menininkas – tai tradicinės lietuviško ekspresionizmo mokyklos atstovas.

Kaip ir arsininkų – šios ekspresionistinės dailės krypties pradininkų – A.Kliaugos įkvėpimo šaltinis yra gamta. Taigi, ir pagrindiniai dailininko žanrai – peizažai bei natiurmortai.

Dailininko išvyka į spalvingą, nuolat žydinčią, ryškiaspalvę Floridą (JAV) tik sustiprino domėjimąsi natūralia aplinka. A.Kliaugos darbai prisipildė naujų spalvų, prasiplėtė motyvų įvairovė. Egzotiški augalai, paukščiai, gyvūnai pagyvino lietuviškos dailės nuotaiką.

A.Kliauga Floridoje viešėjo tik porą mėnesių. Tačiau to laiko pakako suruošti visai įspūdžių iš saulėtos JAV pietryčių valstijos parodai. Džiugus, tiesiog euforinis susižavėjimas spalvinga gamta trykšta iš A.Kliaugos drobių ir šildo po žiemos baltumo apmirusias lietuvių akis.

A.Kliauga nuo 2008 m. dirba kaip laisvas menininkas. Ši personalinė paroda autoriui yra 12-oji. Jas dailininkas rengė Kanadoje, JAV, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir kitose šalyse.

KAS? A.Kliaugos paroda
KUR? Galerija „Aukso pjūvis“, Verslo lyderių centre (K.Donelaičio g. 62/V.Putvinskio g. 53, Kaunas)
KADA? Paroda veiks iki gegužės 14 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius