Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodos Nacionalinėje dailės galerijoje autorė Birutė Stančikaitė: „Esu tokia, kokia esu“

Vasario 19 d. Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, atidaroma Birutės Stančikaitės paroda „Šviesa tamsoje“. Autorė įvardijama kaip viena ryškiausių romantinę Lietuvos grafikos tradiciją plėtojančių menininkių. B.Stančikaitei šiemet įteikta Vyriausybės meno ir kultūros premija.
Birute Stančikaitė „Mažumo didumas. II“
Birute Stančikaitė „Mažumo didumas. II“ / Nacionalinės dailės galerijos nuotr.

Parodoje atspindimi visi grafikės kūrybos etapai, pristatomi darbai sukurti litografijos, oforto technikomis, taip pat B.Stančikaitės piešiniai. Eksponuojami kūriniai yra iš pačios menininkės dirbtuvės bei Lietuvos dailės muziejaus fondų.

Parodos kuratorė Regina Urbonienė teigė, jog B.Stančikaitė itin daug dėmesio skiria apšvietimui, tad ir parodos pavadinimas „Šviesa tamsoje“ gimė neatsitiktinai – atsižvelgiant į menininkės siekį grožėtis iš tamsos išnyrančiais objektais.

Kaip gimstama Sauka, taip gimstama ir Stančikaite, – sakė R.Rachlevičiūtė, pabrėžusi, jog autorę neabejotinai galima laikyti klasike ir romantike.

Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė atkreipė dėmesį, jog B.Stančikaitė noriai bendradarbiauja su menotyrininkais (net pačioje parodoje galima išvysti videoįrašą, kuriame menininkės kūrybą komentuoja dailėtyrininkė Aleksandra Aleksandravičiūtė), o tai ne toks jau ir dažnas atvejis, todėl į parodos pristatymą žiniasklaidai buvo pakviestos ir dvi dailėtyrininkės – prof. Aleksandra Aleksandravičiūtė bei dr. Ramutė Rachlevičiūtė.

R.Rachlevičiūtė teigė, jog apie B.Stančikaitę kalbėti pavojinga – nejučiomis gali pradėti giedoti aukščiausiomis trelėmis.

„Kaip gimstama Sauka, taip gimstama ir Stančikaite“, – sakė R.Rachlevičiūtė, pabrėžusi, jog autorę neabejotinai galima laikyti klasike ir romantike. Tačiau dailėtyrininkė atkreipė dėmesį, jog pirmasis įspūdis apie ramią ir švelnią B.Stančikaitę gali būti klaidingas – autorė yra reikli, pragmatiška, visad žinanti ko nori, o jos asmenybės dvilypumą R.Rachlevičiūtė apibūdino fraze „šilkinė pirštinėlė, o joje – plieninė rankelė“.

B.Stančikaitė sakė, jog kai žmogus ko nors nori, rodos, visas pasaulis padeda tai įgyvendinti.

Kad B.Stančikaitės asmenybei netrūksta kontrastų, tvirtina ir A.Aleksandravičiūtė: „Ji racionali (grafikas kitoks ir negali būti), tačiau kartu romantikė, ne tik skraidanti padebesiais, bet ir leidžianti sau nuklysti į kosmosą“.

Nedaugžodžiaujanti menininkė parodos pristatyme teigė, jog yra tokia, kokia yra. Paklausta, ar buvo sunku dirbti prie parodos organizavimo, B.Stančikaitė sakė, jog kai žmogus ko nors nori, rodos, visas pasaulis padeda tai įgyvendinti – būtent taip ir nutiko šiuo atveju.

Paroda „Šviesa tamsoje“ vyks Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, nuo vasario 19 d. iki kovo 20 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius