-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasisvečiavimas Meksikoje kartu su rašytojomis Jolita Herlyn ir Jolanta Ona Vitkute

Dvi knygos – dvi meilės ir kelionių istorijos, kuriomis dalinasi dvi skirtingo žanro autorės, kviečia susitikti jubiliejinėje 20-ojeVilniaus knygų mugėje.
Knygų viršeliai
Knygų viršeliai

Čia vasario 24 d (sekmadienį) 15:00 val. 5.3 salėje vyks rašytojų Jolita Herlyn („Veidu į saulę“) ir Jolantos Onos Vitkutės („Meksika, mano meile“) knygų pristatymas ir susitikimas su autorėmis. Renginio moderatorius žurnalistas ir nenuilstantis keliautojas Vytaras Radzevičius.

Jolita Herlyn, gyvenanti Vokietijoje, pirmąjį savo meksikietį, kaip pati prisipažįsta sutiko dar besimokydama Maskvos Lomonosovo universitete 1985 metų rugsėjį. „Jauną aukštą juodbruvą vyrą, vilkintį fraku, kurio skeltuką nugaroje puošė raudono šilko varlytė,“ – prisimena rašytoja ir priduria, jog, matyt jau tada slapta širdyje, gimė svajonė – aplankyti Meksiką, kurios išsipildymo teko laukti virš dvidešimt metų.

Autorės gyvenimo svetur patirtys ir egzotiškos šalies ilgesys sugulė į romaną „Veidu į saulę“. Tai septintoji Jolitos Herlyn knyga, kurios pagrindinė herojė majų šamano palikuonė Akna Marija sutinka lietuvaitį ir persikelia gyventi į Lietuvą. Čia susiduria Meksikos magija ir Lietuvos tradicijos, saulėtų paplūdimių prisiminimai ir ūkanoti lietingi rytai. „Ar meilė stipresnė už saulėtąją prigimtį? Ar majų šamaniški burtai gali nuspalvinti pilkąją kasdienybę?“ – intriguoja Jolita Herlyn, kurios romane meksikietiškos istorijos persipina su lietuvišku koloritu ir įtraukia skaitytoją į romano herojės Akna Marija gyvenimo vingių kelionę.

Knygos „Meksika, mano meile“ autorė žurnalistė Jolanta Ona Vitkutė į šią šalį atvyksta su asmenine meilės istorija. Susituokusi su meksikiečiu, pasaulyje pripažintu chemijos srities mokslininku, ji trokšta pažinti mylimojo gimtinę ir drauge su juo leidžiasi į kelionę. Aprašydama fatališką Meksikos gamtos žavesį ir gyvenimo sodrumą, autorė sugriauna stereotipinį nesaugaus krašto įvaizdį, atverdama kitą paslaptingosios šalies pusę. „Mane stebino čia daugelis dalykų, jau vien tai, kad Meksiko mieste gyvena 22 milijonai žmonių, – sako J.O.Vitkutė. – Čia visko daug! Žmonių, paukščių, žydinčių kaktusų, paslaptingų piramidžių, pelenais besispjaudančių vulkanų. Čia atskrenda žiemoti tūkstančiai monarchinių drugelių!“ Šie kelionių įspūdžiai ir sugulė į autorės knygos dienoraščius apie šalį, kurioje anot perfrazuotų meksikiečių dainiaus Armando Manzaneros žodžių, „savaitė turi daugiau nei septynias dienas, kai jautiesi laimingas.”

Šios dvi autorės susitiko virtualioje realybėje. Mat kurdama romaną „Veidu į saulę“, rašytoja Jolita Herlyn, ne tik trims savaitėms apsilankė Jukatano pusiasalyje, tikrame majų kaimelyje, bet ir internetu susipažino su knygos „Meksika, mano meile“ autore Jolanta Ona Vitkute, gyvenančia Meksiko mieste. Ir su ja kone pusmetį konsultavosi visais „meksikietiškais“ klausimais. Taip iš vienos šalies į kitą skriejo begalė elektroninių laiškų: „Ar Meksikoje sakoma čiulba kaip lakštingala, ir apskritai ar pas jus gyvena lakštingalos? Ar Meksikoje kaip ir Lietuvoje šukės neša laimę? Kokie yra tradiciniai meksikietiški saldumynai? Ir t.t.“ Ir atsakymai į klausimus keliaudavo atgal, į kitą Atlanto vandenyno pusę. Šią savaitę rašytojos pirmą kart susitiks ne virtualioje realybėje, bet Vilniaus knygų mugėje, kartu su skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius