-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasus „Platformoje“ tikrins „Ploho“ ir „Plenērs“

Prieš mėnesį grupė „Ploho“ iš Rusijos internete paskelbė: „Deja, šiandien Vilniuje pasirodyti negalėsime. Prakeikta biurokratija užlaikė mūsų vizas. Atsiprašome visų, kurie laukė. Perkėlėme koncertą į liepos 18-ąją. Sugrosime ypatingą programą ir atsivešime krūvą atributikos. Pasimatysime „Platformoje!“ Ketvirtadienį, tradiciniame post-punk muzikai skirtame renginių cikle „Pasų punktas“ rusai pasirodys kartu su latviais „Plenērs“.
Pasus „Platformoje“ tikrins „Ploho“ ir „Plenērs“
Pasus „Platformoje“ tikrins „Ploho“ ir „Plenērs“ / Pijaus Burako nuotr.
Temos: 2 Kultūra Muzika

Minėtą praėjusio mėnesio ketvirtadienio koncertą operatyviai išgelbėjo baltarusiai „Molchat Doma“, palikę Minske dieną prieš gimusį grupės vokalisto Jegoro Škutko sūnų ir per kelias valandas išsiruošę į Vilnių. Savo pasirodymą „Platformoje“ baltarusiai baigė savo draugų „Ploho“ kūriniu „Novostroyki“ („Daugiabučiai“). Nors šiandien „Molchat Doma“ yra gerokai populiaresnė grupė Europoje, o jų sekėjų skaičius feisbuke dvigubai viršija grupės iš Rusijos, būtent „Ploho“ jie vadina vienais savo įkvėpėjų.

VIDEO: Ploho - Хотеть тепла [official video]

„Ploho“ susikūrė 2013-aisiais Novosibirske, Vakarų Sibire. Kazachstanas, Kinija ar Mongolija iš ten gerokai arčiau nei Europa. Viktoras Užakovas (gitara, vokalas), Andrejus Smorgonskis (bosinė g.) ir Igoris Staršynovas (klavišiniai, ritmo mašina) susibūrė tęsti sibirietiškosios post-punk šaltosios bangos ir šiemet išleido savo penktąjį albumą „Pyl“ („Dulkės“). Tuštuma ir kvailumas, tie patys „krematoriumo pakaitalai televizijos ir supermarketų pavidalais“, visur dygstančių daugiabučių spaudimas, nuolatiniai politiniai neramumai, pirmieji „susitikimai“ su Amerika, kasetiniai magnetofonai ir diskotekos vietiniuose kultūros rūmuose – atmosfera, kurią grupė atkuria savo koncertuose. Jei „Ploho“ muzikantai šioje diskotekoje būtų didžėjai, jie greičiausiai grotų: „Мануфактура“ – „Городские дела“, „Boytronic“ – „Heroin“ (Velvet Underground cover), „Heaven 17“ – „Temptation“, „Панк Фракция Красных Бригад“ – „Тебе объясняют“, „Suicide“ – „Surrender“ 2005 Remastered Version, „Nürnberg“ – „Rasplyvajecca“, „Nena“ – „99 Luftballons“, „The Spits“ – „Bring“, „Lowlife“ – „Hollow Gut“ ir panašius kūrinius.

Grupės archyvo nuotr./„Ploho“
Grupės archyvo nuotr./„Ploho“

Birželio 12-ąją grupė savo socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką, kurioje policininkas pagriovęs demonstrantą, o šalia guli plakatas su užrašu: „Rusija liūdniems“. Ten pat „Ploho“ pacitavo savo kūrinio „Vera v Prekrasnoje“ („Tikėjimas nuostabiu“) ištrauką: „Tėvynės dūmai mums yra saldūs ir malonūs“ ir pasveikino su šventėmis. Būtent tą 1990-ųjų dieną naujai išrinkta valdžia su Borisu Jelcinu priešakyje paskelbė Rusijos suverenitetą ir priėmė įstatymus, prieštaravusius kai kuriems Sovietų Sąjungos įstatymams – iš esmės tai buvo Sovietų Sąjungos pabaigos pradžia.

Tai – ne pirmas muzikantų iš Rusijos vizitas Lietuvoje. Prieš kelerius metus „Ploho“ nariai atliko epizodinius vaidmenis režisieriaus Jurgio Matulevičiaus filme „Izaokas“ apie holokaustą Lietuvoje pagal to paties pavadinimo Antano Škėmos kūrinį. Juostoje vaidina Severija Janusauskaitė, Aleksas Kazanavičius, Ainis Storpirštis, Dainius Gavenonis, Martynas Nedzinskas, Dainius Kazlauskas, Darius Meškauskas ir kiti, o „Ploho“ atlieka savo kūrybos dainas „Kresty“ („Kryžiai“) ir „Vniz“ („Žemyn“).

VIDEO: ISAAC | About the film
VIDEO: Ploho - Кресты

Po filmavimų buvo spontaniškai suorganizuotas grupės pasirodymas klube „Yucatan Extensión“ Vilniuje. Vėliau grupė dar kelis kartus koncertavo sostinėje klubuose „Pelėda“ ir „Loftas“. Beje, jau kuris laikas „Yucatan'as“ – naktinėtojų pamėgtas pusrūsis Islandijos, Jogailos, Pylimo ir Pamėnkalnio sankryžoje uždarytas, tačiau būtent „Ploho“ koncerto dieną čia atidaroma nauja vieta pavadinimu „Pamella“. Kas žino, gal muzikantai užsuks čia po koncerto. Kaip ten bebūtų, šįkart Lietuvos sostinėje jie pasirodys atvirame ore gerokai didesnei auditorijai nei pirmąjį kartą.

Kartu su „Ploho“ pasus tikrins jauna grupė iš Rygos „Plenērs“, prieš metus išleidusi debiutinį albumą „Bezmiegs“ („Nemiga“) ir patekusi į Latvijos nekomercinės radijo stoties „Radio NABA“ topus. Pavasarį išleistas EP „Aiz ādas“ susilaukė teigiamų vertinimų ir buvo įtrauktas tarp įdomiausių pusmečio muzikos albumų Latvijoje.

Grupės archyvo nuotr./„Pleners“
Grupės archyvo nuotr./„Pleners“

„Plenērs“ trio siūlo egzistencinį post-punk, išsiskiriantį turtingais tekstais (kaip ir „Ploho“, latviai dainuoja savo gimtąja kalba) ir tvirta muzikine pozicija. Šiemet grupė pakviesta į vieną svarbiausių alternatyvios muzikos festivalių Latvijoje „Laba Daba“, o populiaraus Rygos baro ir klubo „Krogs Aptieka“ apdovanojimuose „Plenērs“ buvo išrinkti geriausia nauja grupe.

„Plenērs“ – „Aiz ādas“

VIDEO: Plenērs - Aiz ādas

Melomanas Felipe Zauber įtraukė latvių kūrinius tarp įdomiausios 2019-ųjų punk, cold wave, synth pop, goth muzikos šalia tokių atlikėjų kaip „DIÄT“, „Boy Harsher“, „Ritual Howls“, „Lust for Youth“, „Drab Majesty“, „Xeno & Oaklander“, „Automelodi“, „She Past Away“ ir kitų – beje, ir lietuvių „Pindrops“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius