-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasariniame choro „Pro musica“ koncerte – rusų religinės muzikos šedevrai

Vos prieš mėnesį grįžęs iš Brazilijos, kur gilinosi į Lotynų Amerikos ritmus, Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ balandžio 21 d. 18 val. Šv. Jonų bažnyčioje pristatys klausytojams naujausią savo programą, nukelsiančią į visiškai kitą muzikinį pasaulį – skambės rusų religinės muzikos šedevrai.
Choras „Pro musica“
Choras „Pro musica“ / Gintaro Mačiulio nuotr.

Koncerte taip pat dalyvaus žymi Lietuvos vargonininkė Virginija Survilaitė, klausytojus supažindinsianti su Vakarų Europos vargonine muzika. Skambės J. S. Bacho, F. Coupereno ir kitų kūriniai.

„Visame pasaulyje žinoma ir vertinama liturginė pravoslavų muzika – tai gilaus dvasingumo, tyros religines meditacijos ir jausmingos ekspresijos kupini kūriniai chorui. Klausytojams pateiksime šios muzikos retrospektyvą: nuo senųjų autorių iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių“, – sako choro „Pro musica“ meno vadovė ir vyriausioji dirigentė Rasa Gelgotienė.

Pasak muzikės, šis koncertas kontrasto principu atskleis dvi skirtingas – pravoslavų ir Vakarų Europos – muzikines tradicijas. Kadangi cerkvėse negali skambėti joks muzikos instrumentas ir žmogus tik savo balsu gali šlovinti Dievą, pravoslavų liturginiai kūriniai įgavo labai plačią, gilią ir išplėtotą faktūrą. Šią funkciją Vakarų muzikoje dažnai atlieka vargonai.

Cerkvinio giedojimo ištakos Rusijos muzikinėje kultūroje siekia net 15 amžių, kai prie caro rūmų buvo įkurta profesionali Giedančių djakų kapela, kuriai kurinius rašė net pats Ivanas Rūstusis, giedojo Petras Pirmasis, ir kuri, Glinkos kapelos pavadinimu, iki šiol veikia senoviniame pastate Sankt Peterburge netoli Žiemos rūmų.

Dmitrijaus Bortnianskio „Koncertai“, kurių vienas skambės koncerte, – unikalūs cerkvinio giedojimo opusai, sujungę18 amžiaus Vakarų Europos muzikos tradicijas ir specifinį rusišką liturginio giedojimo stilių. Kapelos meistriškumas įkvėpė visą plejadą geriausių rusų kūrėjų rašyti aukščiausio meniškumo religinius kurinius – plačiai pasaulyje žinomi Rachmaninovo, Česnokovo, Sviridovo kūriniai ir sudaro šią išskirtinę „Pro musica“ programą.

Kiekvienas iš pasirinktų kūrinių atskleidžia vis naują rusų liturginės muzikos aspektą – tai ir Česnokovo romantizmas, ir Rachmaninovo aistringas polėkis bei nugrimzdimas į giliausią meditaciją, ir naujosios rusų chorinės mokyklos korifėjaus Georgijaus Sviridovo visuotinė malda, kupina liaudiškų intonacijų. Vienas iš programos kūrinių – A. Paerto „Bogorodice“ stebina šio šiuolaikinio estų kompozitoriaus gebėjimu perteikti rusiškos muzikos dvasią.

Žymi šalies vargonininkė Virginija Survilaitė daug koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengusi virš 800 solinių koncertų, koncertų su įvairiais solistais, chorais ir orkestrais. Už koncertinę veiklą V. Survilaitei buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusios artistės garbės vardas. Vargonininkė yra parengusi įvairių šalių ir epochų kompozitoriams skirtų koncertinių ciklų, išleidusi monografijų. Nuo 1980 m. dėsto vargonų specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų ir klavesino katedroje, nuo 1992 m. yra šios katedros docentė.

Vhoro „Pro musica“ artimiausiuose planuose dar viena stambi forma – Pietų Afrikoje gimusio kompozitoriaus Shane Woodborne „Rohrau mišios“, kurios bus atliekamos su „Trimito“ orkestru ir kitu VU choru „Gaudeamus“. Koncertai vyks gegužės 10 d. 18 val. Kauno filharmonijoje ir gegužės 12 d. 18 val. Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje.

Rusų dvasinės muzikos koncertas priklauso VU Kultūros centro organizuojamam koncertų ciklui „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje.

Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius