Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavelo Giunterio koncerte – daugiau kaip šimtas mušamųjų instrumentų

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia į kamerinės muzikos koncertą „Melodija ir ritmas. Pavasario kontrastai“. Gegužės 8 dieną, šeštadienį, 18 val. Vilniaus kongresų rūmuose pasirodys Pavelas Giunteris (mušamieji), Zbignievas Levickis (smuikas), Povilas Jacunskas (violončelė).
Perkusininkas Pavelas Giunteris
Perkusininkas Pavelas Giunteris / LVSO nuotr.

Koncerte dalyvauja ansamblis „Giunter Percussion“ (vad. Pavelas Giunteris) – Tomas Kulikauskas, Gediminas Mačiulskis, Ingrida Spalinskaitė, Albertas Ivanauskas. Programoje L. Harrisono Koncertas smuikui ir mušamųjų orkestrui, Tan Duno Koncertas „Elegiškas sniegas birželį“, A. Šenderovo Sonata violončelei ir mušamiesiems.

„Ne pirmi metai rengiu kamerinius koncertus, kurie turi pripažinimą ir savo publiką. Šį kartą ansamblis „Giunter Percussion“ pasirodys su dviem puikiais solistais stygininkais, LVSO koncertmeisteriais Povilu Jacunsku ir Zbignievu Levickiu. Kartu parinkome labai įdomią programą. Dažnai mano koncertuose būna daug Afrikos instrumentų ir muzikos, o šį šeštadienį bus įdomi muzikinė kelionė į rytus – Kiniją, Balį, Indoneziją“, – sakė koncerto sumanytojas, ansamblio „Giunter Percussion“ įkūrėjas, LVSO mušamųjų grupės koncertmeisteris, vienas garsiausių dabarties perkusininkų Pavelas Giunteris.

Koncerte bus nemažai netikėtų ir intriguojančių garsinių sprendimų. Styginiai ir mušamieji, melodija ir ritmas, poezija ir ugningas temperamentas – tai tarsi du priešiški poliai, kuriems susitikus gaunamas stulbinantis rezultatas. Klausytojai išgirs ir gėlių vazonų, vamzdžių, automobilio ratlankių, laikrodžio spyruoklės, pritvirtintos prie gitaros, kinų gongų ir lėkščių, plėšomo popieriaus, akmenų garsus. Tai ne tik naujų skambesių paieškos ar efekto siekis. Tai – galbūt paties likimo, nenumaldomai bėgančio laiko garsai. Visa tai klausytojai išgirs šį šeštadienį atėję į Pavelo Giunterio ir bičiulių koncertą „Melodija ir ritmas. Pavasario kontrastai.“

JAV kompozitorius Lou Harrisonas (1917-2003) yra garsaus ekspresionisto, Vienos mokyklos įkūrėjo kompozitoriaus Arnoldo Schoenbergo mokinys. L. Harrisonas garsėjo savo bandymais garso srityje, jis į savo muzika įsileido ir plačiai naudojo vakarų muzikai nebūdingus elementus – daug L. Harrisono kūrinių parašyta Indonezijos Javos ir Balio salų, taip pat „gamelano“, t.y. muzikinio indoneziečių ansamblio instrumentams.  Šeštadienį suskambėsiantis L. Harrisono Koncertas smuikui ir mušamųjų orkestrui žavi naujai skambančiais garsais ir jų virtuozišku panaudojimu.

Koncerto lyrine kulminacija neabejotinai būtų galima pavadinti kompozitoriaus ir dirigento Tan Duno (g. 1957) Koncertą „Elegiškas sniegas birželį.“ Vienas žymiausių dabarties Kinijos muzikantų, Grammy ir Oskaro laimėtojas Tan Dunas pasaulyje plačiai išgarsėjo sukūręs muziką kino filmui „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“. Jis neseniai buvo išrinktas parodos „World Expo 2010 Shanghai” Kultūros ambasadoriumi pasauliui.

„Elegiškas sniegas birželį“ – tai graudi 13-ojo amžiaus kinų drama. Joje jauna moteris vardu Dou Eh yra nuteisiama myriop už nusikaltimą, kurio nepadarė. Įvykdžius bausmę, pati gamta verkia dėl jos. Dou Eh kraujas nekrenta ant žemės, jis kyla į viršų ir virsta sunkiomis snaigėmis. O po šio sniego ateina trijų metų sausra... Šis Tan Duno kūrinys apdainuoja gailestingumą ir tyrumą, grožį ir tamsą, pasak muzikos kritikų - tai rauda visoms visų laikų aukoms...

Trečiasis koncerte suskambėsiantis kūrinys – tai Lietuvos nacionalinės premijos laureato kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Sonata violončelei ir mušamiesiems. Kūrinys sukurtas 1972 metais, dedikuotas violončelininkui David Geringui. Tuomet tai buvo pirmasis A. Šenderovo ir D. Geringo kūrybinis susitikimas. Ši meninė partnerystė tęsiasi jau beveik 40 metų. Pavelas Giunteris yra nepakeičiamas sonatos mušamųjų partijos atlikėjas, groti šį kūrinį jis buvo kviečiamas į Londono, Berlyno, Osnabriuko koncertų sales. Sonatos muzika skamba šiuolaikiškai, čia intensyviam instrumentų pokalbiui vadovauja violončelė. Vienam ryškiausių jaunosios kartos violončelininkų, tarptautinių konkursų laureatui Povilui Jacunskui – tai pirmas šio kūrinio atlikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius