-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktoji „Tebūnie naktis!“ vilios daugiau kaip šimtu nemokamų renginių

Šiemet naktį iš birželio 18-osios į 19-ąją, Vilniuje vyks jau penktasis, tradiciniu tapęs renginys „Tebūnie naktis!“, kurio metu visus sostinės gyventojus ir miesto svečius nemiegoti ragins įvairiausi menininkai, vaizdo ir garso instaliacijos, ekskursijos.
Renginių ciklo  „Tebūnie naktis!“  organizatorė Daina Urbanavičienė.
Renginių ciklo „Tebūnie naktis!“ organizatorė Daina Urbanavičienė. / BFL/Tado Umaro nuotr.

„Kai pradėjome „Tebūnie naktį“ su 40 renginių, atrodė, kad jų daug. O šiemet jų jau per šimtą. Augantis renginių skaičius parodo, kad Vilnius turi didelį kūrybinį potencialą. Programa tapo įvairesnė ir didesnė, šiemet įsitraukė pagrindiniai miesto teatrai, skambės daugybė muzikos, vyks per 20 koncertų, skambės tiek šiuolaikinė, tiek senoji, tiek klasikinė muzika. Lietuvos Teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje vyks daug koncertų, tarp jų ir atlikėjos Rasos Bubulytės ir grupės „Rasabasa“ programa, sukurta su norvegų muzikantais. Smagu, kad į „Tebūnie nakties“ renginius Įsitraukia ir naujos įstaigos, pavyzdžiui, Lietuvos aklųjų biblioteka. Taip pat visą naktį vyks ekskursijos, kurios bus išties įdomios“, – kvietė renginių ciklo  „Tebūnie naktis!“  organizatorė Daina Urbanavičienė.

Anot jos, dar viena šių metų naujiena yra ta, kad prie „Tebūnie nakties“ prisideda užsienio šalių ambasados, Amerikos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos kultūros centrai bei Šiaurės ministrų tarybos biuras.

Neužmigs teatrai, muziejai, atgis Neries pakrantė

Vilniaus parkus, aikštes, bažnyčias, kiemus, teatrus birželio 18-osios vakarą ir birželio 19-osios naktį užims per keturis šimtus be atlygio savo projektus pristatyti sutikusių menininkų bei kultūros savanorių.

Privačių rėmėjų lėšomis išdygs šokių aikštelė po atviru dangumi, bus rodomas kinas po atviru dangumi, atgis buvusi „Ledainė“ netoli Katedros aikštės.

Pirmą kartą kultūros naktyje dalyvaus visi pagrindiniai sostinės teatrai, pristatysiantys naujausius sezono spektaklius bei teatralizuotus, poetizuotus ar muzikinius reginius. Vėlai vakare duris atvers Nacionalinis dramos, Rusų dramos, Lėlės, Jaunimo, Mažasis, Keistuolių teatrai, „Meno fortas“, „Atviras ratas“, „Menų spaustuvė“, jaunųjų kūrėjų įsteigtos grupės.

Su pinigais projektus gali daryti bet kas, o be – ne. Džiaugiamės, kad „Tebūnie nakties“ kūrėjams pavyko.Daugybe renginių lankytojus trauks ir Vilniaus dailės akademijos rūmai, o Sereikiškių parke iki ryto nerims įvairių tautų ir stilių šokiai: flamenko, samba, bachata, salsa, tango ir kiti. Negana to, naktį lankytojams duris atvers daugiau kaip 20 sostinės muziejų.

Pirmąsyk į „Tebūnie nakties“ programą įsijungęs Vilniaus universiteto planetariumas pakvies į muzikinę kelionę planetomis ir žvaigždynais su kolektyvu „Saulės broliai“. Rankdarbių mėgėjus pakvies karpinių, vitražo ir kitos menų dirbtuvės, tačiau originaliausią saviraiškos būdą siūlys projektas „Piešimas magiškuoju vandeniu“. Kelioms valandoms Neries upės šlaitas pavirs gyvu molbertu, o nakties klajotojai magiškuoju vandeniu ištapys pakrantę.

Neaplenkė ir pinigų temos

D.Urbanavičienė neslėpė, kad paramos „Tebūnie naktis!“ iš miesto gavo ne tiek, kiek norėtųsi, tačiau projektą į priekį stumia iniciatyvių savanorių ir menininkų būrys. Iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto renginiui buvo skirta 60 tūkst. Lt. Pristatyme lankęsis Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pripažino, kad ši suma yra mažesnė nei norėtųsi, tačiau tikino, kad tai tik skatina rodyti išskirtinį kūrybingumą.

„Su pinigais projektus gali daryti bet kas, o be – ne. Džiaugiamės, kad „Tebūnie nakties“ kūrėjams pavyko“, – sakė jis. Taip pat A.Zuokas pridūrė, kad mieste patruliuos didesnės policijos pajėgos ir pagyrė renginio lankytojus už tai, kad laikosi drausmės. „Džiugu, kad tokie renginiai netraukia žmonių, kurie sukelia konfliktus ir kai kalbame apie kultūros įvykius, žmonės tampa kultūringesni ir policijai mažiau darbo“, – sakė jis. Skaičiuojama, kad kasmet „Tebūnie nakties“ renginius aplanko iki 100 tūkst. žmonių.

„Kai tik pradėjome rengti „Tebūnie naktį“, buvo neaišku, kaip bus reaguojama į tokią šokančią, dainuojančią tamsaus meto iniciatyvą. Nesitikėjome, kad ji taip puikiai prigis. Ypač džiaugiuosi, kad pavyko pritraukti užsienio susidomėjimą, šiemet į Vilnių atvyks užsienio meno mokyklų profesoriai“, – sakė vargonininkė, vieno iš kasmetinių tarptautinių kultūros nakties muzikinių projektų „Muzikiniai dialogai, improvizacijos…“ organizatorė Renata Marcinkutė Lesieur.

Renginio „Tebūnie naktis!“ žemėlapį renginio dieną rasite informacijos centruose – „Coffee Inn“ kavinėse (Pilies g. 10, Trakų g. 7, Vilniaus g. 17). Taip pat išsamią programą, renginio žemėlapį ir parengtus teminius maršrutus galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius