Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penktojoje L.Donskio atminimo konferencijoje – kolektyvinių traumų temos

Kasmet prisimenant VDU profesoriaus, buvusio Europos parlamentaro ir aktyvaus visuomenininko Leonido Donskio mirties metines VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras organizuoja tarptautinę konferenciją.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / Remio Scerbausko nuotr.

Šiemet – tai jau penktoji konferencija, sutelkta į kolektyvinių traumų temą ir organizuojama kartu su Užsienio reikalų ministerija.

Leonido Donskio atminimo konferencija rugsėjo 20–21 dienomis vyks LDK Valdovų rūmuose. Šių metų tema: „Overcoming Collective Trauma – Lessons Learned and the Way Forward“ (liet. „Kolektyvinių traumų įveikimas – išmoktos pamokos ir kelias į priekį“). Konferencija vyks anglų kalba su tiesioginiu vertimu į lietuvių kalbą. Dalyvavimas joje yra nemokamas, bet būtina registracija.

Konferencija prasidės rugsėjo 20 d. vakare valstybinio ansamblio „Lietuva“ koncertu, kuriame skambės Ž.Bize, K.Debiusi, M.Ravelio ir kitų prancūzų virtuozų kūriniai, atliekami Lietuvos nacionaliniais instrumentais. Žiūrovų laukia ne tik lietuviškai skambėsiantys „Karmen“, „Arlietė“ ar „Bolero“ kūriniai – kartu su muzika bus atliekama šiuolaikinio šokio kompozicija. Koncertas vyks LDK Valdovų rūmų Renesansinėje salėje.

Rugsėjo 21 d. nuo pat ryto prasidės tarptautinė konferencija, kurioje pranešimus skaitys Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola, Lietuvos užsienio reikalų viceministras Jurgis Survila, Andrejaus Sacharovo centro direktorius prof. Robert van Voren, pirmoji Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Emine Dzheppar, Europos trauminio streso tyrimų draugijos pirmininkas prof. Evaldas Kazlauskas, Teisės dėstytoja Varšuvos universitete Małgorzata Wosińska, buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, JAV Tiffino universiteto pasaulinio saugumo ir žvalgybos docentė Olga Bertelsen, istorikas iš Moldovos Dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Sibiu Lucian Blaga universiteto dėstytojas iš Rumunijos Dr. Mihai Stelian Rusu, Londono universiteto koledžo dėstytojas Martins Paparinskis, Eriksono instituto atstovas iš JAV prof. Gerard Fromm, psichiatras, prof. Dainius Pūras ir psichikos sveikatos ir lyderystės centro pirmininkė iš PAR Nomfundo Mogapi.

Penktojoje Leonido Donskio konferencijoje daugiausia dėmesio bus skiriama kolektyvinės traumos klausimams, kurie šiandien daro didelę įtaką visuomenei ir politikai.

„Penktojoje Leonido Donskio konferencijoje daugiausia dėmesio bus skiriama kolektyvinės traumos klausimams, kurie šiandien daro didelę įtaką visuomenei ir politikai. Nagrinėsime šviežias traumas, atsiradusias neseniai arba šiuo metu, senesnes traumas, kurios dar nėra įsisąmonintos, ir praeities traumas, kurios vis dar daro įtaką mūsų mąstymui ir veiksmams. Įvairūs tarptautiniu mastu pripažinti pranešėjai pristatys savo požiūrį ir bendraus tarpusavyje bei su visuomene, kad geriau suprastume ilgalaikį poveikį, kad sužinotume, kaip galime pasimokyti iš praeities ir kaip galime viską užbaigę judėti toliau. Atsižvelgiant į dabartinę politinę krizę Europoje ir tebesitęsiantį karą Ukrainoje, ši tema kaip niekada aktuali“, – sako konferencijos organizatorius, buvęs Leonido Donskio kolega ir bičiulis prof. Robert van Voren.

Konferencijoje bus nagrinėjamas Krymo totorių atvejis, viešoji tarptautinė teisė ir kolektyvinės traumos, taip pat sovietinis medicininis teroras, bus aptariamos naujos traumos, Lenkijos atsakas karui Ukrainoje, traumų našta visuomenei iš psichotraumatologijos perspektyvos, nuotolinės psichologinės pagalbos programa „Samopomoch“, kuri buvo ir yra įgyvendinama Ukrainoje.

Bus kalbama apie tai, kaip įveikti per kartas atsikartojančias traumas, kaip nutraukti užburtą ratą, aptariama, kokie yra iššūkiai gerinant psichinę savijautą pokomunistinėse visuomenėse, taip pat susitaikymas su Rumunijos komunistine praeitimi, apžvelgiamos pamokos iš Pietų Afrikos Respublikos.

Akivaizdu, kad kolektyvinės traumos yra ne tik žmonijos praeitis, bet ir dabartis bei ateitis.

„Akivaizdu, kad kolektyvinės traumos yra ne tik žmonijos praeitis, bet ir dabartis bei ateitis. Turime panaudoti gerą praktiką gydant kolektyvines traumas ir ieškoti naujų galimybių joms įveikti, taip pat dalytis edukacinėmis iniciatyvomis, kurios remiasi istorija, kad ugdytume etišką lyderystę šiuolaikiniame kontekste, be kita ko, remiantis naujausiais įvairių mokslo šakų pasiekimais ir nuolatiniais pokalbiais tarp ekspertų medicinos etikos klausimais.

Reikia rasti veiksmingus kolektyvinių traumų gydymo būdus. Auka turi būti įvardinta auka, kaltininkas – kaltininku. Aukai turi būti pasiūlytas bent atsiprašymas, o geriausiu atveju kompensacija. Turi būti rastos institucijos nusikaltimams pasmerkti ir suformuoti kolektyvinį naratyvą“, – teigia vienas iš konferencijos organizatorių, URM Ambasadorius ypatingiems pavedimams Evaldas Ignatavičius.

Leonido Donskio vardo konferencija „Overcoming Collective Trauma – Lessons Learned and the Way Forward“ (liet. „Kolektyvinių traumų įveikimas – išmoktos pamokos ir kelias į priekį“) rugsėjo 20-21 dienomis vyks LDK Valdovų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius