-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinė nemiega: į lietingas Vilniaus gatves švęsti „Tebūnie naktis!“ išėjo minios

Tūkstančiai vilniečių ir miesto svečių šeštadienio vakarą išėjo į gatves ieškoti kultūros renginyje „Tebūnie naktis“. Tiesa, daugiau kaip šimto renginių programą pakoregavo lietus – kai kurie pasirodymai buvo vėlinami, daugiausia lankytojų renginio pradžioje spietėsi po stogu.
Renginio „Tebūnie naktis“ akimirka
„Tebūnie naktis“ akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiulis žmonių antplūdis nuo pat pradžių buvo „Fluxus ministerijoje“, o prie Šv.Kotrynos bažnyčios, kur vyksta chorinės muzikos koncertai, nusidriekė ilgos eilės. Dėl niūraus oro daugiau renginio lankytojų domėjosi parodomis, mat galerijose galima bent trumpai apšilti ir rasti pastogę. Lietumi šeštadienį pratrūkęs dangus daugiausia įtakos turėjo suplanuotiems renginiams po atviru dangumi, pavyzdžiui, koncertas Lukiškių aikštėje buvo nukeltas į vėlesnį laiką.

Tiesa, į lietpalčius įsisupę ir skėčiais apsiginklavę šventės žiūrovai vylėsi, kad pragiedrės. Didelė dalis žmonių geresnio oro laukė ir laiką stūmė kavinėse po atviru dangumi. Kai kurie sušlapę kojas ir galvas nutarė ryto mieste nelaukti ir pažiūrėję vos keletą renginių traukė namo. Nors ir lyja, kai kurie vilniečiai guodėsi, kad bent jau šilta. Dalis juokavo, kad lietus per „Tebūnie naktis“ tampa tradicija – jos metu lijo ir praėjusiais metais.

Planuota, kad Vilniaus parkuose, aikštėse, bažnyčiose, kiemuose ir kitose erdvėse birželio 18-osios vakarą ir birželio 19-osios naktį įvyks per 100 renginių, kuriuose sudalyvaus daugiau kaip keturi šimtai be atlygio savo projektus pristatyti sutikusių menininkų  bei kultūros savanorių.

Papildyta 00.59 val.: Po lietaus gatvės prisipildė dar daugiau žmonių. Katedros ir Rotušės aikštėse, aplinkinėse gatvėse – daugybė naktinėtojų. Atrodo, kad vilniečiai visu rimtumu priėmė iššūkį nemiegoti naktį – miestas pilnas gyvybės, prie vykstančių renginių žmonės būriuojasi grupelėmis, koncertų erdvės pilnutėlės. Dėmesio teko ir atokesnėms vietoms, tokioms kaip Energetikos ir technikos muziejus, kur atgijo pirmoji centrinė Vilniaus elektrinė. Prie „Kultflux“ platformos, prie Mindaugo tilto, praeiviai nesibodėjo ilgiau pastoviniuoti prie pakrantės, ant kurios buvo piešiama „magiškuoju vandeniu“. Tiesa, kai kurie naktinėtojai susigalvojo ir ekstremalesnių pramogų – ropštėsi and Mindaugo tilto konstrukcijų ir vaikštinėjo jų viršumi.  Jei juos būtų pastebėję policijos pareigūnai, veikiausiai tokie narsuoliai neišvengtų mažų mažiausia įspėjimo.

Labai daug gyvybės buvo  Vilniaus geležinkelininkų kultūros rūmuose Kauno gatvėje, kurie daugelio vadinami tiesiog „Kabliu“. Čia susirinko daugybė jaunimo, riedlentininkų ir dviratininkų, kurie čia pat treniravosi. Piešėjai rungėsi vietoje kurdami meniškus paveikslus, vyko gatvės šokių varžybos, kurių dalyvius minia palaikė itin aistringai. Daugeliui įsiminė ir tranki perkusijos fiesta, kai į ritmą mušamiems būgnams šoko bene visas „Kablys“.

Net po vidurnakčio šurmulys gatvėse nerimo. Ypač daug žmonių būrėsi prie greito maisto užkandinių ir vietų, kur prekiaujama kava išsineštinai. Panašu, kad kol kas kultūros naktis išties kultūringa – neatrodo, kad gatvėse būtų per daug alkoholinių gėrimų padauginusių žmonių, publika linksmai nusiteikusi. Kiek liūdniau atrodo tik miesto šiukšliadėžės, iki viršaus prigrūstos ir virtusios tikrais šiukšlių kalnais, kurie veikiausiai pranyks ryte.

Sereikiškių parke išdygo šokių aikštelė po atviru dangumi, kurioje iki ryto nerims įvairių tautų ir stilių šokiai: flamenko, samba, bachata, salsa, tango... Nuo 22.30 val. „Verslo trikampyje“, „EIKA“ verslo centro daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės 3 aukšte (tarp A.Goštauto g. 40A ir A.Goštauto g. 40B pastatų) bus rodomi net du geri filmai (22.30 val. „Smulkus nusikaltimas“, 24 val. „Viskas, ką aš myliu“). Naujam gyvenimui bus prikelta buvusi ledainė netoli Katedros aikštės. Rotunda atgijo dekoracijomis, muzika, kinu, šviesos ir vaizdo instaliacijomis, kurios papasakojo tikrą nakties pasaką.

Šiemet pirmą kartą kultūros naktyje dalyvauti ėmėsi visi pagrindiniai sostinės teatrai, pristatę naujausius sezono spektaklius bei teatralizuotus, poetizuotus ar muzikinius reginius. Vėlai vakare duris atvėrė Nacionalinis dramos, Rusų dramos, Lėlės, Jaunimo, Mažasis, Keistuolių teatrai, „Meno fortas“, „Atviras ratas“, „Menų spaustuvė“, jaunųjų kūrėjų įsteigtos grupės.

Daugybe renginių lankytojus traukė ir Vilniaus dailės akademijos rūmai, kur vyko jaunųjų dizainerių kolekcijų pristatymas. Duris naktiniams lankytojams atvėrė daugiau kaip 20 sostinės muziejų.

Pirmąsyk į „Tebūnie nakties“ programą įsijungęs Vilniaus universiteto planetariumas vilniečius pakvietė į dvi muzikines keliones (19 val. ir 20.30 val.) per planetas ir žvaigždynus su kolektyvu „Saulės broliai“. Rankdarbių mėgėjai sau pramogų galėjo rasti karpinių, vitražo ir kitose menų dirbtuvėse. Bene originaliausia pramoga tapo projektas „Piešimas magiškuoju vandeniu“, kurio metu (22 val. – 2 val.) kelioms valandoms Neries upės šlaitas virto gyvu molbertu, o nakties klajotojai magiškuoju vandeniu tapė pakrantę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius