-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per Gedimino šventę Vilniuje Lenino vietoje atsistos vilkas (nuotraukos)

Nors Vilniuje visai neseniai siautė „Sostinės dienos“, šį savaitgalį, rugsėjo 15-17 dienomis, miestiečiams rudeniškas nuotaikas sklaidys naujas tradicijas kurianti Gedimino šventė. Po savo vėliava ji priglaudė jau ne vienerius metus skaičiuojančius meno festivalius, o taip pat – naujus renginius.
Gedimino šventės pristatymas
Gedimino šventės pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Gedimino šventės idėja – labai sena, jai jau 20 metų, tačiau galimybės atsirado tik šiandien. Tikimės, kad šventės organizatoriai įkvėps gyvybę geležiniam vilkui, – tikėjosi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas. – Istorikai siūlė įvairių datų šiai šventei, bet mes nusprendėme ją sieti su lygiadieniu.“

Anot jo, dar 1992 metais Vilniaus miesto taryba paskutinį rugsėjo savaitgalį nusprendė rengti šventę ir įsteigti premiją už Vilniaus garsinimą. Šį savaitgalį renginiai šurmuliuos Gedimino prospekte, prie Baltojo ir Mindaugo tiltų, Lukiškių aikštėje bei ne viešosiose erdvėse.

Su specialiu projektu „Krokuva sveikina Vilnių“ į Vilnių atvyksta žymūs lenkų menininkai: džiazo muzikantas Jarek Smietana su grupe, dvaro šokių grupė „Cracovia Danza“, Joanna Slowinska. Folklorinės muzikos gerbėjų dėmesio tikisi sulaukti tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gedimino aventės pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gedimino šventės pristatymas

Jau antrus metus Gedimino prospekte įvyks Tautų mugė, kurioje dalyvaus per 50 kolektyvų.

„Mugė trauks ne tik kultūrine, bet ir edukacine programa, susieta su mūsų simboliu – geležiniu vilku, – pasakojo jos organizatorius Vytautas Poškus. – Penktadienį nuo Kauno rotušės startuos senovinių automobilių lenktynės, kurios pasibaigs prie Vilniaus Katedros aikštės. Mugėje bus demonstruojama senovinių muzikinių instrumentų paroda, o specialiai Gedimino šventės proga gaminamas devynių metrų ilgio simbolinis trimitas. Sekmadienį vilniečiai galės apsilankyti vaisių, daržovių ir grybų kermošiuje bei malkų turguje.“

Jau šeštą kartą miestiečius džiugins tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Mozaika – 2010“, kuris šiais metais tapo Gedimino šventės dalimi.

Etninės kultūros centras ruošia lygiadienio misteriją „Lopšinės Vilniui“, per kurią Neries krantinėje užsidegs šimtaraštė juosta, o upe atplauks septynios skulptūros.

„Šį projektą kuria apie 500 Vilniaus moksleivių ir studentų, kurie Neries krante uždegs 4000 žvakių“, – sakė organizatorių atstovė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gedimino pilis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gedimino pilis

Lukiškių aikštėje jau penktadienį iškils medinės ir šiaudinės skulptūros, kurios, per kelias dienas miestiečių apžiūrėtos, sekmadienį paslaptingai užsidegs – čia įvyks ugnies ir muzikos misterija „Ugniniai Žalgirio Eskizai“, gros grupė „Atalyja“.

Po Vilnių šį savaitgalį keliaus ir pagrindinis miesto simbolis – vilkas, kurį sukūrė Vytautas Poška.

„Vilkiukas – Gedimino šventės simbolis – atsiras Gedimino prospekte ir važinėsis kartu su gatvės teatrų festivaliu, vėliau atkeliaus į V.Kudirkos aikštę, o galiausiai atsistos Lukiškių aikštėje ten, kur kadaise stovėjo Leninas“, – šypsojosi projekto autorius, neslėpęs vilčių, kad ateityje Vilniuje galėtų atsirasti jau nebe mobili vilko skulptūra.

Gedimino šventės organizatoriai įspėja vilniečius, kad dėl renginių nuo penktadienio 6 val. ryto iki pirmadienio 6 val. ryto bus ribojamas automobilių eismas Gedimino prospekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius