Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Teatriuko jubiliejų – lopšinės gimusiems kūdikiams

Jie suvaidino per 1,5 tūkstančio spektaklių vaikams, aplankė beveik kiekvieną Lietuvos mokyklą, vaidino net žiūrovams, kurie pirmą kartą gyvenime matė teatrą. Jie ne kartą nuspalvino gatves, švęsdami Teatro dienos šventę, kūrybingai skatino vaikus skaityti ir dainuoti. Jie – tai trys entuziazmu sergantys aktoriai, kurie prieš dešimtmetį ryžosi sukurti savo jaukų, mažą teatrą-namus – Teatriuką.
Teatriukas
Teatriukas / Teatriuko archyvo nuotr.

„Mūsų kelias buvo labai savarankiškas. Baigėme studijas Vilniaus universitete, vėliau dirbome Keistuolių teatre, o paskui sugalvojome sukurti savo teatrą, nes nenorėjome laukti, kol koks režisierius mus pasikvies, o idėjų turėjome labai daug. Atrodė, kad visas jas galime įgyvendinti... – juokiasi viena „Teatriuko“ aktorių Dalia Mikoliūnaitė, prisimindama pačią pradžią. – Kai tik įkūrėme Teatriuką, neturėjome nei savo vietos, nei salės, nei spektaklio, todėl prisistatydami žurnalistams nuėjome į vaikų žaidimų aikštelę, pasikabinome pačių pasiūtas vėliavas ir nusifotografavome. Taip viskas ir prasidėjo.“

Beplaukiant baidarė suplyšo, vanduo sunkėsi, o mes sėdėjome ir šypsojomės žurnalistams...Ir prieš dešimt metų, ir dabar Teatriuką sudaro tie patys trys jauni aktoriai – Dalia Mikoliūnaitė, Žilvinas Ramanauskas ir Artūras Varnas. Iki šiol jie neturi jokių pagalbininkų – patys dirba ir valytojais, ir apšvietėjais. Net susidūrę su administraciniais, buhalteriniais ir kitais mažiau kūrybiškais darbais, tvarkosi patys: Dalia baigė dar ir vadybos studijas.

Su šypsena aktoriai prisimena ir pirmąją savo reklaminę akciją.

„Pirmoji mūsų reklaminė akcija buvo plaukimas baidare Vilnele po dešimt Vilniaus tiltų į didžiuosius vandenis. Jau buvo ruduo, šalta, labai lijo, kažkuris aktorius labai sirgo, Vilnelė buvo nusekusi, bet mes vis tiek plaukėme. Beplaukiant baidarė suplyšo, vanduo sunkėsi, o mes sėdėjome ir šypsojomės žurnalistams...“ – kvatojasi Teatriuko nariai.

Aktoriai prisipažįsta, kad jie norėjo visko, todėl per dešimt metų ėmėsi įvairiausių veiklų.

„Pirmiausia sugalvojome, kad miesto gatvėse reikia švęsti Teatro dieną, nes paprastai mieste nesijaučia šios šventės. Taip kelis metus labai spalvingai šventėme tą dieną – tokią gatvės renginių misiją buvome susigalvoję“, – šypsosi Dalia.

Vėliau Teatriukas, neturėdamas jokio finansavimo ir bazės, intensyviai gastroliavo mokyklose, važiuodavo į mažiausius miestelius ir kaimus.

„Buvome tikri entuziastai, nes vaidindavome ir 50-čiai žmonių. Kartą viename Tauragės rajono kaime vaidinome vaikams, kurie niekada gyvenime nebuvo matę teatro. Vos neapsiverkėme – jautėsi tokia ypatinga atmosfera, visi taip klausė ir žiūrėjo...“, – prisimena aktoriai, sutardami, kad šiandien jau yra aplankę beveik visas Lietuvos mokyklas ir dabar Teatriukui mokyklos ir bibliotekos skambina pačios.

Po didžiųjų gastrolių Teatriukas ėmėsi spektaklių statymo ir įvairiausių renginių organizavimo projektų. Sukaupę turtingą lyrinių dainų ir dainuojamosios poezijos archyvą Teatriuko aktoriai su orkestru koncertavo Nacionalinėje filharmonijoje.

Išleidome kokybišką knygą vaikams su dainų žodžiais, natomis ir akordais gitarai, šalia pridėjome kompaktinę plokštelę su dainų ir muzikos įrašais. Norime, kad vaikai patys galėtų dainuoti ar groti.„Šis dviejų metų projektas mums buvo didelis iššūkis. Praėjo keli koncertai, sezonas baigėsi – pagailo įdėto darbo. Tada sugalvojome išleisti kompaktinę plokštelę. Išleidome. Galiausiai sumąstėme, kad reikia išleisti kokybišką knygą vaikams, kur jie rastų visas dainas, poeziją, natas ir akordus gitarai, šalia pridėjome kompaktinę plokštelę, kur mes dainuojame ir kur groja tik orkestras. Norime, kad vaikai patys galėtų dainuoti ar groti“, – prabangią knygą „Vaikystės pusnys ir žiedai“, išleistą Teatriuko jubiliejaus proga, pristato aktorė Dalia.

Švęsdami savo veiklos jubiliejų, Vilniuje, Užupyje esančiame Kūdrų parke, „Teatriukas“ rugsėjo 20 ir 21 d. parodys Skaitymo metams skirtą renginį – „Kalvio pasaka“, su kuriuo jau apkeliavo daug Lietuvos miestų, muziejų ir parkų.

„Vilniuje to dar nesame darę. Ne tik skaitysime pasaką, bet, pasikvietę aktorių, rodysime daug teatralizuotų veiksmų, bus ir tikras kalvis su ugnimi. Ten kviečiame visus vilniečius ir svečius“, – nuoširdžiai agituoja aktorių tercetas.

Negalėdami dar ir dar kartą apvažiuoti visos Lietuvos ar sukviesti savo žiūrovų į didelę nuosavą salę, Teatriuko aktoriai žiūrovus stengiasi nudžiuginti savo spektaklių ir dainų įrašais.

„Paskutinis mūsų darbas – lopšinių kompaktinė plokštelė. Įrašėme gyvai atliekamas tikras lietuvių lopšines, kurias įdainavome, akompanuodami kanklėmis, molinuku, dūdele. Taip pat klausytojams pridėjome ir knygelę su dainų žodžiais“, – naujieną pristato „Teatriuko“ aktoriai.

Reikšmingo jubiliejaus proga „Teatriukas“ šiomis autentiškomis lopšinėmis ruošiasi apdovanoti ir ramių sapnų pakviesti visus per jų gimtadienį gimsiančius Lietuvos vaikus.

„Visiems šiais metais per mūsų gimtadienį, rugsėjo 24 dieną, gimusiems Lietuvos vaikučiams padovanosime naująją lopšinių kompaktinę plokštelę. Šios akcijos laikas nebus ribojamas – su mumis tėveliai galės susisiekti bet kada ir, parodę vaikučio gimimo liudijimą, galės atsiimti lopšinių albumą“, – šventines nuotaikas po Lietuvą žada paskleisti užaugusio Teatriuko aktoriai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius