Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PIN dienos proga žinomi autoriai savo mokyklose pasakoja apie kūrinių vagystes

Antradienį Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijoje prasidėjo Asociacijos LATGA rengiamas edukacinių renginių ciklas „PIN diena mokyklose: autorių pamokos jaunajai kartai“. 10 žinomų įvairių sričių autorių grįžta į savo buvusias mokyklas, kad papasakotų moksleiviams apie piratavimo žalą, o taip pat suteiktų žinių apie teisėtus intelektinės nuosavybės naudojimo būdus.
Susitikimas su moksleiviais
Susitikimas su moksleiviais / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Piratavimas LATGA

Reikia žinoti taisykles

Balandžio 18 d. savo buvusioje mokykloje viešėjo ir su kūrinių vagystėmis susijusiomis patirtimis dalijosi dramaturgas, poetas ir dainų autorius Gintaras Grajauskas.

„Kad būtumėme iš tiesų civilizuota šalis, reikia laikytis tam tikrų bendrų taisyklių. O norint jų laikytis, reikia jas žinoti“, – taip projekto esmę komentavo autorius, kuriam buvo patikėta pradėti PIN dienai skirtų renginių ciklą.

Kad būtumėme iš tiesų civilizuota šalis, reikia laikytis tam tikrų bendrų taisyklių. O norint jų laikytis, reikia jas žinoti.

Autorius pamokoje prisiminė, kaip kartą jauna roko grupė panaudojo jo eilėraštį dainai, savaip perdirbę, ir pamiršo paminėti, kas autorius. Kadangi jie tai padarė dėl jauno amžiaus ir nežinojimo, dainų autorius sakė pernelyg nepykęs. „Kitąkart vienas jaunas režisierius parašė projektą statyti mano pjesę ir gavo stipendiją. Manęs nepasivargino paklausti, ar sutinku, o kai pats jam paskambinau, mane tiesiog pasiuntė kuo toliau... Va, tada man labai pravertė, kad esu Asociacijos LATGA narys. Baigėsi tuo, kad tas jaunasis režisierius tiesiog negavo stipendijos“, – pamokoje prisiminė G.Grajauskas.

Pamokoje ir jis, ir pamoką jam padėjusi vesti projekto vadovė, Asociacijos LATGA viešųjų ryšių specialistė Jurgita Kviliūnaitė sulaukė nemažai moksleivių klausimų. Vienas iš klausimų buvo ypač aktualus – vaikai domėjosi, kaip LATGAI sekasi teismuose kovosi su piratine svetaine „Linkomanija.net“. G.Grajauskas neslėpė, kad būdamas jaunas neretai kopijuodavo įrašus, kurie plito nelegaliais būdais. Tačiau pabrėžė, kad anais laikais kitų galimybių gauti dominančių muzikos įrašų ir nebuvo. Vienos seniausių Klaipėdos muzikos grupių „Kontrabanda“ lyderis patikino, kad dabar pats muzikos ieško legaliose platformose – tokiose kaip „Deezer“, „Spotify“, „Youtube“ ar lietuviškoje „Pakartot.lt“, pastarojoje galima rasti ir jo dainas.

Įrašai – rusiškose piratinėse svetainėse

Trečiadienį projekto iniciatoriai ir dokumentinio filmo komanda viešėjo Šiaulių Didždvario gimnazijoje. Pamoką mokiniams kartu su Asociacijos LATGA teisininku Pauliumi Sartatavičiumi vedė jaunimo pamėgtos grupės „Colours of Bubbles“ lyderis Julijus Aleksovas. Padainavęs vieną savo kūrinių dainininkas prisiminė, kad sykį užtiko savo albumą „Linkomanijoje“. Tąsyk roko muzikantams pavyko susitarti su piratais, kad albumas būtų išimtas, o Asociacijos LATGA specialistai priminė, kad tai padaryti pavyksta ne visiems autoriams, ypač – populiarių lietuviškų filmų kūrėjams.

J.Aleksovas įsitikinęs, kad mūsų šalyje piratavimo mastai dideli dėl to, kad esame posovietinė valstybė, todėl daugelis piliečių dar galvoja, kad „jeigu galima gauti nemokamai, tai kam mokėti“. „Šviesti visuomenę yra būtina visomis įmanomomis priemonėmis, nes daugelis žmonių tiesiog nesupranta, jog už muziką ar bet kurios kitos meno srities kūrinį reikia mokėti taip pat, kaip yra mokama už kitas kasdienes paslaugas ir kitus dalykus. Tiesa, turiu pastebėti, kad kasmet muzikos pardavimai internetinėse platformose auga, vadinasi kartu auga ir mūsų visuomenė. Vis dėlto mums dar labai toli iki Vakarų valstybių“, – sako jis.

penktadienį pamoka apie intelektinę nuosavybę vyko Vilniaus Pilaitės gimnazijoje, o ją vedė buvęs šios mokyklos auklėtinis Markas Palubenka. Solinę karjerą baigęs muzikantas šiuo metu buria naują kolektyvą, todėl prisistatydamas moksleivių klausė, ar tarp jų nėra muzikantų, kurie norėtų groti kartu su juo.

Jis prisipažino, kad savo muzikos radęs yra ne tik lietuviškose, bet ir rusiškose piratinėse svetainėse. Paklaustas, kur pats ieško muzikos ir filmų, muzikos autorius sakė, kad filmų bei serialų ieško „Netflix“ bei „Viaplay“, o mėgstamos muzikos klausosi „Spotify“.

Vogti – nėra kieta

Projektas „PIN dienos mokyklose: autorių pamokos jaunajai kartai“ tęsis ir kitą savaitę. Jame taip pat dalyvauja dainininkė Giedrė Kilčiauskienė, kuri ves pamoką Vilniaus M.Biržiškos gimnazijoje. Grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius grįš į Ugnės Karvelis gimnaziją, kuri įsikūrusi Kauno r., Akademijos miestelyje. Linas Adomaitis pamoką ves Kauno muzikų kalvėje – J.Naujalio muzikos gimnazijoje, režisierė Giedrė Žickytė grįš į Salomėjos Nėries gimnaziją Vilniuje, jos kolega Romas Zabarauskas – į Vilniaus J. Basanavičiaus gimnaziją. Rašytojas, poetas, dainų ir filmų autorius Vytautas V.Landsbergis bendraus su A.Vienuolyno progimnazijos auklėtiniais, dailininkas Jonas Vaitekūnas – su J.Vienožinskio dailės mokyklos auklėtiniais.

Šis edukacinių renginių ciklas skirtas pažymėti Pasaulinę intelektinės nuosavybės (PIN) dieną, kuri švenčiama balandžio 26 d. Projektas iš dalies finansuojamas Kultūros ministerijos Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis.

„Baltic Software Alliance“ (BSA) duomenimis, Lietuva nuolat įvardijama kaip viena piratavimo lyderių pasaulyje kartu su kitomis Rytų Europos šalimis. Ir nors mūsų šalis jau kurį laiką geografiškai priskiriama ne Rytų, o Šiaurės Europos šalims, deja, savo požiūriu į intelektinę nuosavybę esame arčiau Rytų bloko nei Šiaurės šalių, kuriose autorių teisių apsaugai skiriamas itin didelis dėmesys.

„Kadangi problema didžiulė, tai ir kovoti su ja reikia visais įmanomais būdais. Vienas jų – šis edukacinis projektas. Kas gi įtaigiau nei patys autoriai, dėl piratų veiklos patiriantys didžiulę žalą, gali papasakoti moksleiviams, kodėl negalima vogti kūrybos? Labai tikiuosi, kad po šių pamokų, kurios bus filmuojamos ir virs dokumentiniu filmu, daug žmonių pakeis savo požiūrį ir nustos manyti, kad siųstis kūrinius iš neteisėtų šaltinių yra labai kieta, kaip tai mėgina pateikti neteisėtų kūrinių dalijimosi platformų kūrėjai, iš svetimo gero uždirbantys krūvas pinigų. Supras, kad imdamas tai, kas tau nepriklauso, tu esi lygiai toks pats vagis kaip ir tas, kuris „švarina“ butus ar automobilius“, – renginių ciklo idėją pristato projekto vadovė J.Kviliūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius