Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pinigai skirstomi nelygiai

Vilniuje šiemet vykstantiems sakralinės muzikos renginiams skiriama nevienodai pinigų. Vieniems skundžiantis 0,5 mln. Lt biudžetu, kitiems tenka prašyti vos 100 tūkst. Lt.
Sakralinės muzikos festivalis jau vyksta – sausio pabaigoje Šv. Kotrynos bažnyčioje buvo pristatyta oratorija „Šventasis Kazimieras“.
Sakralinės muzikos festivalis jau vyksta – sausio pabaigoje Šv. Kotrynos bažnyčioje buvo pristatyta oratorija „Šventasis Kazimieras“. / VEKS nuotr.

Vilniuje šiemet kaip niekad turėtų džiaugtis sakralinės muzikos gerbėjai, mat čia vyksta ne tik tradiciniai „Vilniaus miesto sakralinės muzikos koncertai“, bet ir Sakralinės muzikos festivalis, rengiamas „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS). Tačiau dviem sakralinės muzikos renginiams pinigų atseikėjama nevienodai. Per metus, geriausiu atveju, apie 30 renginių surengsiantis VEKS iš Kultūros ministerijos gavo beveik 0,5 mln. Lt, kai tuo metu tradicinių sekmadieninių koncertų rengėjai – Vilniaus rotušė bei Religinės muzikos centras – iš savivaldybės turi vos ne maldauti 100 tūkst. Lt.

„Šią savaitę svarstomas paskutinis biudžetas. Jei pavyks, iš jo surengsime apie 30 renginių“, – sakė VEKS muzikos projektų vadovas Vytautas Gailevičius. Anot jo, planuojama, kad visi koncertai bus nemokami. „Tikimės sulaukti svečių – solistų, ansamblių, chorų – iš užsienio: Korsikos, Estijos“, – teigė V.Gailevičius. Jo tvirtinimu, festivaliui skirtos lėšos bus panaudotos svečių ir festivalyje dalyvausiančių lietuvių honorarams, jų viešbučiams, bilietams apmokėti.

Tuo metu nuo 1963 m. Vilniuje kiekvieną sekmadienį vykstančių koncertų organizatoriai sako, kad jie vienam koncertui išsisuka su 300-400 Lt. „Nepaisant to, kad prieš kiekvieną koncertą reikia suderinti vargonus, taip pat sumokėti menininkams honorarus, mes dar nė vieno sekmadienio nepraleidome be sakralinės muzikos koncerto“, – sakė Vilniaus rotušės valdytojas Jonas Jonynas. Anot jo, vargonininkai iš tolimų šalių atvyksta vien dėl to, kad galėtų pagroti originaliais Šv. Kazimiero bažnyčios vargonais. Šiuo metu J.Jonynas laukia iš Vilniaus miesto savivaldybės atsakymo dėl finansavimo skyrimo.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas žadėjo, kad pinigai koncertams bus skirti. „Rengiamas įsakymas, kuriuo iš administracijos direktoriaus rezervo, kuriame šiemet yra 2 mln. Lt, sakralinės muzikos koncertams bus skirta 100 tūkst. Lt“, – sakė jis. G.Palucko tikinimu, 50 tūkst. Lt bus skirta vien vargonų eksploatacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius