-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – pasaulinis folkloro tyrėjų kongresas

Birželio 25-30 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kartu su Vilniaus universitetu rengia Tarptautinės folklorinių naratyvų tyrimų draugijos (International Society for Folk Narrative Research, ISFNR) XVI kongresą. Kongreso tema – „Folklorinis naratyvas šiuolaikiniame pasaulyje: vienovė ir įvairovė“. Tai pirmasis tokio masto folkloristikos renginys, vyksiantis Lietuvoje.
Festivalio eisenos akimirka
Tautiniais drabužiais pasipuošus... / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Folkloras

ISFNR yra autoritetinga tarptautinė akademinė organizacija, siekianti skatinti mokslinį bendradarbiavimą pasakojamojo folkloro tyrimų srityje. Oficialių ISFNR narių visame pasaulyje skaičius šiuo metu yra daugiau kaip septyni šimtai, jų moksliniai interesai aprėpia ne vien folklorą, bet ir daugelį humanitarinių ir socialinių mokslų bei kultūros sričių, kaip antai antropologiją, kultūrologiją, lyginamąją literatūrologiją, kalbotyrą, istoriją, muziejininkystę, pedagogiką, etnografiją ir t.t.

Kas ketveri metai vis kitoje šalyje organizuojami pasauliniai ISFNR kongresai yra didžiausi ir reprezentatyviausi šios srities humanitarų forumai. 2009 m. įvykęs XV kongresas Atėnuose sutapo su šios draugijos įkūrimo 50-mečiu. Atėnuose Lietuva pateikė pasiūlymą kitą, 16-ąjį, kongresą surengti Vilniuje. Taigi šiųmečiame renginyje Vilniuje tikimasi iki 300 dalyvių. Kongreso metu taip pat organizuojami du mažesni simpoziumai ir Generalinė ISFNR narių asamblėja.

Šiųmete kongreso tema folklorinį naratyvą siūloma suvokti pačia plačiausiąja prasme: ne vien kaip tradicinę pasakojamąją tautosaką ir klasikinius jos žanrus (pasakas, sakmes, padavimus ir pan.), bet ir kaip apskritai daugelį nūdienos visuomenėje egzistuojančių verbalinės raiškos ir socialinės komunikacijos formų, pradedant individualiais autobiografiniais pasakojimais ir baigiant įvairiopu internetiniu folkloru, žiniasklaidos diskursais, stereotipiniais įvaizdžiais ir pan.

Kongreso metu taip pat bus siekiama išgryninti teorinį folklorinio pasakojimo apibrėžimą. Atskirai bus gvildenama pasakojančio žmogaus (homo narrans) kategorija ir naratyviniai atminties konstravimo būdai, taip pat socialinė naratyvų reikšmė (beje, 2012 m. pasirodė LLTI mokslininkų parengta monografija „Homo narrans: follorinė atmintis iš arti“). Bus analizuojama globalumo ir lokalumo priešprieša, atskirų tradicijų (nacionalinių, socialinių, klasikinių ir moderniųjų) bendrumai, skirtumai ir sąveikos, taip pat – naratyvų sklaidos ir gyvavimo būdai moderniųjų technologijų amžiuje.

Atskiras sesijas numatoma skirti folklorinių tekstų vertimo problemoms, pasakotojo ir auditorijos santykiams, šiuolaikiniams tikėjimams bei su jais siejamoms populiarioms praktikoms ir t. t. Be to, kadangi 16-asis ISFNR kongresas vyksta Vilniuje, ketinama ypatingą dėmesį sutelkti į vilnietiškąją litvakų kultūrą ir žydų tradiciją Lietuvoje.

Daugiau informacijos http://www.isfnr2013.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius