Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmosios Skirmanto Valiulio premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas: „Gaila, kad Skirmanto čia nėra – jis tikrai džiaugtųsi“

Ketvirtadienį Lietuvos fotomenininkų sąjungos iniciatyva Vilniaus rotušėje pirmą kartą įvyko garsaus fotografijos, televizijos ir kino kritiko Skirmanto Valiulio premijos teikimas. Ši premija už nuopelnus fotografijai kasmetiniame Lietuvos fotomenininkų sąjungos renginyje, į kurį susirinko kultūros, verslo, politikos žmonės, fotografai ir fotografijos mylėtojai, įteikta Stanislovui Žvirgždui.
Labiausiai nusipelnę fotomenininkai apdovanoti specialiomis premijomis.
Labiausiai nusipelnę fotomenininkai apdovanoti specialiomis premijomis. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„S.Valiulio premija įteikiama jo ilgamečiam bendražygiui, su kuriuo jie kartu yra parašę dvi knygas ir šimtą straipsnių apie fotografiją ir jos istoriją. Manau, kad tai daugiau negu reikia, kad būtum įvertintas savo bendažygio ir gero draugo vardo premija,“ – S.Žvirgždą sveikino Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis.

„Džiugu gauti savo gero bičiulio premiją, su kuriuo nuveikėme šitiek darbų. Gaila, kad Skirmanto čia nėra – jis tikrai džiaugtųsi,“ – kalbėjo premiją gavęs S.Žvirgždas.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos šventę pradėjo pianistas, džiazo kompozitorius Dainius Pulauskas, o po jo pasirodymo kalbėjo Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas J.Staselis. „Labai miela, kad jau ketvirtus metus renkamės rotušėje. Šiemet turėsime džiugią šventę – pirmą kartą įsteigta mūsų mylimo kritiko S.Valiulio premija. Nenoriu daug aušinti burnos – tegul kalba fotografija,“ – trumpai į renginį įvedė J.Staselis.

Sveikinimo žodį tarė ir Vilniaus meras Artūras Zuokas, svečius pavadinęs objektais: „Matyt, kiekvienas iš mūsų kada nors buvo objektas, t.y. tas, kurį fotografuoja, objektyvo dalis. Pats taip pat mėgstu fotografiją, fotografuoju ir kadaise džiaugiausi, kad mano nuotrauka buvo atrinkta į vieną leidinį. Tikiuosi, kad šis vakaras bus linksmas ir prasmingas. Jau spėjau peržiūrėti jūsų išleistą katalogą „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien’12“ ir pastebėjau, jog žvelgiate ir į praeitį, ir į ateitį. Linkiu, kad kitais metais objektyvai nerasotų.“

Lietuvos fotomenininkų sąjunga sieka padėti jauniems, debiutuojantiems fotografams, todėl renginio metu buvo pristatyti geriausi debiutantų fotografijos darbai. „Iš tiesų, šiais laikais nėra lengva surengti parodą ar išleisti leidinį, todėl siekiame padėti tiems, kuriems ši pagalba reikalinga. Norime parodyti kuo daugiau menininkų – ir pripažintų, ir jaunų,“ – kalbėjo J.Staselis.

Po debiutantų darbų apžvalgos buvo pradėta tradicinė Lietuvos fotomenininkų sąjungos  apdovanojimų ceremonija, kurios metu jos garbės nariu tapo Saulius Jokužys, o šeši Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizai atiteko aktyvią kūrybinę veiklą vykdantiems fotografams. Už didelius nuopelnus apdovanotas Romualdas Vaitkus iš Tauragės ir Darius Vaičekauskas iš Klaipėdos. „Yra sakoma, kad į sėkmę lifto nėra – yra tik laiptai. Smagu, kad mažas Žemaitijos miestelis – Tauragė – yra pirmas fotografijos meno padangėje,“ – apdovanojimu džiaugėsi R.Vaitkus. Tradicinis LATGA  apdovanojimas „Aukso žvaigždė“ atiteko Gintautui Trimakui.

Kasmetiniame renginyje buvo pristatyti šių metų leidiniai ir parodos, renginio svečiai galėjo pamatyti fotografijų parodą, parengtą pagal Nacionalinės premijos laureato Algimanto Aleksandravičiaus sudarytą šių metų metraštį „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien’12“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius