Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po itin sėkmingos „Diagnozė: dizaino veterinarija“ premjeros – paskaitos pakartojimas Kaune

Praeitą savaitę lietuvių kilmės medicinos dizaineris Girius Antanaitis Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro kvietimu „Titanike“ surengė atvirą paskaitą „Diagnozė: Dizaino veterinarija“. Pranešimas apie profesija, kuri gelbsti Australijos laukinių gyvūnų gyvybes, sulaukė didelio būsimų dizainerių susidomėjimo.
Girius Antanantis
Girius Antanantis / Asmeninio archyvo nuotrauka
Temos: 2 Paskaita Gyvūnai

Visi, nespėję sudalyvauti dizainerio paskaitoje, spalio 24 d. kviečiami atvykti į Kauną, LSMU Visuomenės sveikatos fakultetą – G.Antanaitis sutiko dar kartą pasidalinti savo patirtimi.

Pasak Melburne gyvenančio dizainerio, ši paskaita – tai galimybė iš arčiau susipažinti su medicininių instrumentų kūrimo virtuve.

„Savo karjerą pradėjau nuo žmonėms skirtų chirurginių instrumentų gamybos. Įsiklausius į chirurgų poreikius, man pavyko sukurti jų dabą operacinėje palengvinantį instrumentą – du minkštųjų audinių plėtiklius viename. Ilgainiui užsimezgė bendradarbiavimas su įvairiomis Australijos gyvūnų ligoninėmis ir zoologijos sodais, kuriems reikėjo mano pagalbos gydant vombatų dantis, sparnus susilaužiusius paukščius ar užmigdant į krantą išplautus banginius“, – pasakoja pranešėjas.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Girius Antanantis
Asmeninio archyvo nuotrauka/Girius Antanantis

Paskaitoje, be daugybės lietuviams gana egzotiškų gyvūnų, bus pristatyta ir pirmoji pasaulyje operacija, padėjusi išgelbėti malajinės lokės Hitam gyvybę.

Malajinė lokiukė Hitam – nelegalios prekybos laukiniais gyvūnais auka. Ji net penkerius metus buvo laikoma mažame narve ir maitinama tik ryžiais bei pienu. Dėl šių priežasčių Hitam kaulai deformavosi ir ji nebeaugo.

Meškutę iš nelaisvės išgelbėjo Birutės Galdikas įsteigtas „Orangutan Foundation International“ fondas ir atgabeno į Borneo saloje veikiantį gyvūnų priežiūros centrą. Veterinarijos personalas pastebėjo, kad jos dubens kanalo anga yra keturis kartus mažesnė nei turėtų būti, todėl meškutė, negalėdama normaliai atlikti savo „gamtinių reikalų“, kasdien kentė nepakeliamus skausmus - jai būtinai reikėjo skubios operacijos.

Keturių veterinarijos gydytojų chirurgų komanda (Dr. Dr. Gordon Corfield, Dr. Larry Vogelnest, Dr. Geoff Wilson, Dr. Stephen Van Mil) atliko aštuonias valandas trukusią operaciją - trigubą dubens osteotomiją. Į Hitam dubenį buvo implantuota unikali Giriaus Antanaičio pagaminta metalinė plokštelė.

„Studijuodami industrinį dizainą, studentai dažnai ieško savo krypties, kuria linkme pakreipti savo karjerą. Džiaugiuosi, kad galima imti pavyzdį iš žmogus, kuris susikūrė savo nišą ir dirba prasmingą darbą, padedantį išgelbėti žmonių bei gyvūnų gyvybes“, – teigia paskaitą suorganizavusio Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro direktorius Marius Urbanavičius.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Girius Antanantis su draugu
Asmeninio archyvo nuotrauka/Girius Antanantis su draugu

Paskaita vyks spalio 24 d. 15 val. LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto 101 aud., Tilžės g. 18, Kaunas. Užsiregistruoti galima čia.

Girius Antanaitis yra lietuvių kilmės industrinis dizaineris, besispecializuojantis medicinos ir veterinarijos sritys. Jis gyvena Melburne, kur kuria medicininius instrumentus, implantus bei kitus prietaisus, skirtus laukinės gamtos, paukščių, žuvų ir jūros žinduolių gydymui.

Dažniausiai šių unikalių medicinos dizaino sprendimų prireikia nepakankamai prižiūrimiems, apleistiems ir nykstantiems gyvūnams. Dirbdamas su įvairiomis gyvūnų ligoninėmis ir zoologijos sodais, jis sukūrė daugybę vienetinių instrumentų, kurie padeda veterinarijos gydytojams pagydyti jų pacientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius