Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Vyčio skulptūros atidengimo Kaune – spalvinga koncertinė programa

Artėjant Valstybės ir Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai tradiciškai į didžiuosius koncertus upių santakoje kviečia tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“. Šiais metais festivalis kartu su viso pasaulio lietuviais mini Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį ir visus renginius skiria šiai progai. Iškilminga uvertiūra į liepos 5 dienos koncertą šiemet tampa Arūno Sakalausko skulptūros „Vytis“ atidengimo ceremonija.
Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į festivalį „Operetė Kauno pilyje“
Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į festivalį „Operetė Kauno pilyje“ / Laimučio Brundzos nuotr.

Iškilminga skulptūros „Laisvės karys“ atidengimo ceremonija vyks liepos 5 dieną 18.30 val. prie Kauno pilies. Iš karto po jos susirinkusieji kviečiami neišsiskirstyti.

Koncerte – būrys atlikėjų

Vėliau prisijungusieji miestiečiai nuo 20 val. turės progą pasiklausyti „Pilies muzikos“ koncerto, kuriame festivalio organizatoriai pristato lietuviškos sceninės muzikos – operos, miuziklo, taip pat originalių ir liaudies dainų – retrospektyvą.

Koncertuose skamba tik lietuviška muzika – organizatoriai Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra, Benjaminas Želvys ir Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė renginių programoms teigia surinkę gražiausią jos puokštę.

Arijas, duetus, ansamblius, choreografines kompozicijas žiūrovams dovanos gausus būrys dainininkų, vokalinė grupė ir šokėjai. Koncerte išgirsime ir akademinės muzikos grandų, ir pirmuosius žingsnius scenoje tik žengiančių jaunųjų dainininkų, kuriems šis festivalis dažnai tampa tramplinu į sėkmingą karjerą: Vytautą ir Eglę Juozapaičius, Laimoną Pautienių, Ramintą Vaicekauskaitę, Gitaną Pečkytę, Mindaugą Zimkų, Tomą Ladigą, Kristiną Siurbytę, Kęstutį Alčauskį, Raimondą Baranauską, Mariją Arutiunovą, Ievą Goleckytę, Ivetą Kalkauskaitę, Ingridą Kažemėkaitę, Andrių Apšegą, Žaną Voronovą, Povilą Padleckį. Lengvesnės lietuviškos muzikos spalvų pateiks publikos numylėtiniai Paulius Bagdanavičius ir Martynas Kavaliauskas.

Dariaus Kučio nuotr./Martynas Kavaliauskas
Dariaus Kučio nuotr./Martynas Kavaliauskas

Šalia gausaus lietuvių atlikėjų būrio programoje dainuos ir svečiai iš Ukrainos, Latvijos ir Estijos, nepabūgę rengėjų iškeltos sąlygos – groti ir dainuoti tik lietuviškus kūrinius ir tik lietuvių kalba.

Tarp svečių išvysime ukrainietį tenorą Igorį Levenec ir latvių sopraną Sonorą Vaicę. Jie jau ne pirmą kartą dalyvauja festivalio koncertuose – puiki atmosfera, nuoširdus publikos palaikymas gal ir buvo ta paskata dainuoti lietuvybės šventėje.

Taip pat pilies erdvėje griaudės žymūs Lietuvos rokeriai, akompanuojant simfoniniam orkestrui. Šiais metais ir vėl pamatysime Jeronimą Milių, jau ne pirmą kartą festivalio scenoje pristatantį naujus savo kolegos Enriko Slavinskio kūrinius. Šį kartą klausysimės roko baladės „Brolis už brolį“ premjeros, dainą simfoniniam orkestrui ir ritmo grupei aranžavo dirigentas Jonas Janulevičius.

Publikai lietuviškų perlų paruošė ir vokalinis ansamblis, vadovaujamas Rasos Vaitkevičiūtės, choreografines kompozicijas šoks ir dainininkų pasirodymus papuoš jaunieji Kauno valstybinio muzikinio teatro šokėjai Sandra Lavrenovaitė, Martyna Meškauskaitė ir Raimondas Šibakovskis, ilgametis teatro šokėjas ir choreografas Gintaras Visockis.

Dainuos V.Noreikos mokiniai

Festivalio jungtiniam simfoniniam orkestrui diriguos įspūdingas būrys dirigentų – trys svečiai: Aleksej Vasiljev (Rusija), Oksana Madaraš (Ukraina), Erki Pehk (Estija) ir trys lietuvaičiai: Jonas Janulevičius (vyr. dirigentas), Julius Geniušas ir Virgilijus Visockis. Koncertą ves aktorius Gintaras Mikalauskas, nepamainomas nuo pat pirmojo festivalio 2001 m. – ne tik pristatantis atlikėjus žiūrovams, bet ir sušildantis bei užvedantis publiką tik jam būdingu humoru. Jam talkins dainininkė Ieva Vaznelytė.

Laimučio Brundzos nuotr. /Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į festivalį „Operetė Kauno pilyje“
Laimučio Brundzos nuotr. /Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į festivalį „Operetė Kauno pilyje“

Septynioliktą kartą vykstantis festivalis šalia džiugių akimirkų įsimins ir skaudžios netekties ženklu – didžiuosiuose koncertuose prie pilies nebeskambės maestro Virgilijaus Noreikos balsas.

Šešiolika metų iš eilės visų mylimas iškiliausias Lietuvos tenoras festivalio auditorijos emocijų viršūnę sukeldavo finaline daina – „Barinkajaus kupletais“ iš J.Strausso operetės „Čigonų baronas“.

Audringų ovacijų lydimi ir didžiulės minios kartu dainuojami kupletai buvo tapę tradicine festivalio puošmena. Šiais metais „Barinkajaus kupletus“ kaip šviesų maestro sceninio žavesio prisiminimą dainuos jo mokiniai.

Valstybės dieną – ne tik „Tautiška giesmė“

Liepos 6-ąją, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną drauge su viso pasaulio lietuviais sugiedosime „Tautišką giesmę“. Po jos skambės festivalio svečio – Kauno valstybinio muzikinio teatro – kūrybinėmis pajėgomis į sceną sugrąžinta Jurgio Karnavičiaus opera „Radvila Perkūnas“.

Teatras šią operą pristatė šiemet vasario 15 d., o nesuskubę į premjerinius spektaklius turės puikią progą per Mindaugines išvysti festivalio „Operetė Kauno pilyje“ scenai adaptuotą operos versiją.

Operos siužeto centre – dvi konfrontuojančios Lietuvos didikų giminės, Radvilos ir Chodkevičiai, nepaisant religinių nesutarimų ir turtinių interesų kilus grėsmei pasiryžusios susivienyti vardan Tėvynės gerovės ir laisvės.

Tokia tematika puikiai atliepia visus metus švenčiamo Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio dvasią ir pasitarnauja gaivinant istorinę didingos Lietuvos praeities atmintį.

Pagrindines partijas festivalinėje operoje „Radvila Perkūnas“ dainuos Tomas Ladiga, Raminta Vaicekauskaitė, Mindaugas Zimkus, Rūta Zaikauskaitė, Raimondas Baranauskas, Žanas Voronovas, Marija Arutiunova, Giedrius Prunskus, Andrius Apšega.

Sveikins svečiai iš Estijos

Valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga lietuvius ir festivalį „Operetė Kauno pilyje“ sveikins broliškos Estijos respublikos, šiais metais taip pat mininčios savąjį šimtmetį, meninis kolektyvas – Tartu bigbendas. Ne tik Estijoje, bet ir už jos ribų žinomas kolektyvas koncertuos liepos 6 d. Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Tartu bigbendas, šiemet švenčiantis dvidešimtmetį, vienija jaunus muzikalius žmones, kurių specialybės visai nesisieja su muzika, pavyzdžiui, jūrų biologija, kraštovaizdžio dizainas ar finansų vadyba, tačiau jų širdys plaka džiazo ir svingo ritmu.

Šiais metais festivalis tęsia bendradarbiavimą su Baltijos muzikos akademija. Čia susitinka muzikuoti ir dalytis profesinėmis paslaptimis įvairūs instrumentalistai, solistai, chorų kolektyvai.

Šio bendradarbiavimo rezultatas – rugpjūčio 24 d. Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje skambės koncertinis Piotro Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“ atlikimas. Dainuos Lietuvos, Latvijos, Estijos dainininkai, choras, grieš Baltijos šalių ir Sankt Peterburgo jaunimo simfoninis orkestras, diriguos Aleksejus Vasiljevas (Rusija).

Rudeniop festivalio žiūrovų laukia susitikimas su mažųjų scenų koncertinėmis programomis: „Lietuvių autorių sakralinė muzika“, „Lietuviškų miuziklų vakaras“, „Lietuviškų romansų popietė“.

Festivalio renginiai prie Kauno pilies

Liepos 5 d.

18.30 val. – skulptoriaus Arūno Sakalausko „Vyčio“ atidengimo iškilmės Kauno pilies kieme

20 val. – koncertas PILIES MUZIKA

Liepos 6 d.

20.45 val. – renginio atidarymas

21 val. – „Tautiškos giesmės“ giedojimas

J.Karnavičiaus opera RADVILA PERKŪNAS

Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje:

Liepos 6 d.

21 val. – Tautinės giesmės giedojimas

TARTU BIGBENDO koncertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius