Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poezijos forumą „Vilniaus kryžkelės“ atidaręs Tomas Venclova: „Vilnius visad buvo tarp skirtingų kultūrinių pasaulių“

Šį pirmadienį Venclovų namuose-muziejuje buvo atidarytas tris dienas truksiantis poezijos forumas „Vilniaus kryžkelės“. Jo tema – Rytų Europos poetų balsai iš diasporos ir metropolijos. Forume dalyvauja emigravę bei gimtosiose šalyse gyvenantys Rytų Europos poetai, atstovaujantys skirtingoms kalboms, vietovėms ir kartoms.
Tomas Venclova
Tomas Venclova / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Pirmą kartą organizuojamos „Vilniaus kryžkelės“ sulaukė svečių iš Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, JAV. Forume dalyvauja Tomas Veclova, Antanas A. Jonynas, Anna Frajlich, Maria Stepanova, Dmitrijus Kuzminas, Ryszardas Krynicki, Marijana Kijanovska, Jelena Fanailova ir kt.

Kaip teigė viena forumo iniciatorių Justina Juozėnaitė, šis renginys yra viena projekto „Riboženkliai. Naujosios Rytų Europos ideologai“ dalių. Pasak jos, tikimasi, jog forumas vyks kasmet bei suburs poetus ir visus literatūrai prijaučiančius žmones: „Norime, kad šis forumas būtų proga susitikti, bendrauti“. J.Juozėnaitė prie forumo kvietė prisijungti ir vertėjus, mat po renginio ketinama išleisti antologiją, kurią sudarys forumo dalyvių eilės – nemaža dalis jų dar nėra išversta į lietuvių kalbą.

Kitas forumo organizatorius, buvęs T.Venclovos studentas Jeilio universitete, slavistas Yakovas Klotsas teigė, jog šis renginys yra ne festivalis, o forumas, mat jis turi aiškiai apibrėžtą temą. Forumą sudarys diskusijos ir poezijos skaitymai, aptariantys geografines, politines ir lingvistines sienas šiandieniniame pasaulyje. „Poezija suteikia distanciją ir instrumentus kalbėti apie tai“, – sakė Y.Klotsas, pabrėždamas, jog svarbia forumo tema taps emigracija.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jelena Fanailova ir Tomas Venclova
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jelena Fanailova ir Tomas Venclova

Sveikinu jus atvykusius į šį miestą, kurį Czeslawas Miloszas vadino magišku miestu, – sakė T.Venclova.

Tardamas sveikinimo žodį poetas T.Venclova teigė nežinantis, kokia turėtų būti šio pokalbio lingua franca: „Jei gyventume LDK laikais, būtų aišku – lotynų. <…> Dabar galbūt prasminga būtų rinktis ir rusų kalbą, jau vien dėl to, kad ją visi moka, ar bent kol kas dar visi moka Vilniuje“, – teigė T.Venclova, vis dėlto į susirinkusiuosius kreipęsis lietuviškai, nes tai yra jo gimtoji ir todėl svarbiausia kalba, kalba, kuria jis rašo eiles ir į kurią verčia eiles.

„Sveikinu jus atvykusius į šį miestą, kurį Czeslawas Miloszas vadino magišku miestu“, – sakė T.Venclova, atkreipdamas dėmesį, jog Vilnius bus dosnus ir čia apsilankiusiems pirmą kartą, ir tiems, kurie čia jau yra buvę, nes, pasak jo, pamatyti visa tai iš naujo kartais yra gal net svarbiau nei išvysti pirmą kartą.

T.Venclova teigė, jog Vilnius buvo regiono centras, o kažkuria prasme juo ir lieka ar bent nepraranda ambicijų juo virsti.

Pasak T.Venclovos, Vilnius visada buvo ir dabar yra paribyje – tarp skirtingų kultūrinių pasaulių, Rytų ir Vakarų.

„Šiuo metu Vilnius yra vakarų pusėje ir, tikėkimės, ten liks, nes jis tam predestinuotas, skirtas, jis to norėjo, nors istoriškai įvairiai atsitikdavo“, – teigė poetas. Anot jo, Vilnius yra miestas, kur visad sugyvendavo įvairios grupės, nors ir nuolat besigviešiančios lyderio pozicijos – būtent todėl Vilnius labai tinka nagrinėjant šio forumo temą.

T.Venclova teigė, jog Vilnius buvo regiono centras, o kažkuria prasme juo ir lieka ar bent nepraranda ambicijų juo virsti. „Šis forumas, suvienijantis regiono poetus, yra to įrodymas“, – sakė T.Venclova.

Poetas taip pat džiaugėsi, jog didžioji dalis forumo renginių vyks Venclovų namuose-muziejuje, kurie net ir sovietmečiu buvo tam tikras kultūrų susitikimo centras.

Poezijos forumas „Vilniaus kryžkelės“ vyks birželio 27–29 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius