-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjusių amžių dvasių siųstas lietus pašventino ekskursiją pagal romaną „Silva Rerum“

Rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės ir jos istorinio romano „Silva Rerum“ gerbėjai nuo liepos 15 dienos galės leistis į ekskursiją po Vilnių knygos herojų, galėjusių gyventi XVII amžiuje, keliais. Antradienio vakarą pliaupiant lietui pati knygos autorė pristatė būsimą ekskursijų maršrutą, literatūrinį romano siužetą, paremtą to laikmečio faktais ir dvasia, perkeldama į tikras sostinės vietas.
Kristina Sabaliauskaitė
Kristina Sabaliauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Daugelyje pasaulio miestų vyksta ekskursijos pagal įvairius romanus. Tikriausiai pirmiausia į galvą šauna mintis apie „Da Vinčio kodo“ maršrutą Paryžiuje ir Londone. Tačiau aš norėjau padaryti atvirkščiai – ne pritempti meno ir architektūros paminklus prie literatūros kūrinio, o nuvesti paralelę nuo grožinio kūrinio iki tikros istorijos“, – prieš prasidedant daugiau nei dvi valandas trunkančiai ekskursijai sakė K.Sabaliauskaitė.

Susirinkus prie Arkikatedros, maršruto dalyviai, tarp kurių buvo ir režisieriai Dalia Ibelhauptaitė bei Gintaras Varnas, pasakojimu buvo nukelti į XVII amžiaus vidurį, kai Vilnius, anot gide trumpam tapusios K.Sabaliauskaitės, buvo kontrastų miestas.

„Tada Katedra atrodė visai kitaip nei dabar, Valdovų rūmai jau buvo sugriauti, gatvė šalia Neries buvo militarizuota – ten veikė ginklų gamyklos ir karaliavo kareivių zona. O štai iš kvartalo kairiau prieš Katedrą sklido baisus puvėsių tvaikas – ten buvo prostitučių rajonas, – tuometinio Vilniaus panoramą, kuria remiamasi ir romane, glaustai nušvietė rašytoja. – Jei reikėtų pasirinkti vieną vietą, kur galėčiau būti teleportuota laiko mašina, tai būtų būtent Vilniaus Katedra, nes ją sunkiausia rekonstruoti.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Mararuto po Vilnių pagal romaną Silva Rerum pristatymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Maršruto po Vilnių pagal romaną „Silva Rerum“ pristatymas

Netrukus ekskursijos dalyviai buvo pakviesti sekti paskui į šventovės vidų, kur pasakojimas tęsėsi prie Šv.Kazimiero koplyčios bei „Sapiegų Madonos“ paveikslo, apipinto stebuklais ir legendomis. Būtent čia vyko romane „Silva Rerum“ aprašyta herojų vestuvių scena.

Tolesnis teminės ekskursijos maršrutas, pakoreguotas nesiliaujančio lietaus, nuvedė į Vilniaus universiteto biblioteką ir Didįjį Vilniaus universiteto kiemą.

„Studentai buvo labai svarbus tuometinės Vilniaus bendruomenės elementas – kartais netgi baisus, nes jie ne tik studijavo ir garsėjo Europoje savo moksliniais pasiekimais, bet ir audringai studentavo. Todėl to laiko dokumentuose išlikę daug informacijos apie muštynes, dažnai netgi peraugdavusias į riaušes, paleistuvavimą, šlaistymąsi gatvėmis. Siekiant tai apriboti, buvo paskelbta ir daug draudimų“, – pasakojo K.Sabaliauskaitė, kurios romane studentų tema užima svarbią vietą.

Prieš ekskursijos dalyvių akis buvo atverstos ir Sapiegų šeimos Vilniaus universiteto bibliotekai padovanotos XVII a. knygos, kurios įkvėpė ir sužadino rašytojos vaizduotę, konstruojant romano siužetinę liniją.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Dalia Ibelhauptaitė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dalia Ibelhauptaitė

Praeinant S.Skapo gatve, K.Sabaliauskaitė pasidžiaugė, kad mes negyvename XVII amžiuje, kai iš tuo metu ten buvusių studentų bendrabučių kartais pasipildavo akmenų ir plytgalių kruša ant praeivių. Knygos herojai atgijo ir Pilies gatvėje, o priėjus Stiklių gatvelę keliautojai galėjo įsivaizduoti čia bohemiškai gyvenusį knygos herojų Joną Kirdėjų Birontą. Tuo tarpu jo mylimąją Uršulę rašytoja apgyvendino Bernardinų vienuolyne, kuriame šiomis dienomis veikia investicinis bankas.

„Silva Rerum“ maršrutą užbaigė Vilniaus gynybinė siena, Barbakanas ir istorija apie mistinę būtybę baziliską – pusiau gaidį, pusiau driežą – kuris žudė žvilgsniu ir turėjo buveinę arba Barbakane, arba budelio name šalia gynybinės sienos.

„Tikriausiai būtent Vilniaus baziliskas ir atsiuntė mums lietų, nenorėdamas, kad būtų prikelta kelių amžių senumo miesto istorija“, – šypsodamasi kelionę baigė K.Sabaliauskaitė.

Ekskursijas pagal romaną „Silva Rerum“ organizuos Vilniaus turizmo informacijos centras. Daugiau informacijos www.vilnius-tourism.lt

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Mararuto po Vilnių pagal romaną Silva Rerum pristatymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Maršruto po Vilnių pagal romaną „Silva Rerum“ pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius