-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzų menininkės Malvinos Silberman parodoje – Vilniaus geto košmariškas palikimas

Vilniuje, Prancūzų instutute ir galerijoje „Actus Magnus“ atidaryta prancūzų menininkės Malvinos Silberman fotografijų ir instaliacijų paroda „Prarasta/atrasta“ („Lost/found“). Parodos tema – netektys ir skausmas, patirtas Vilniaus gete.
Malvinos Silberman koliažas
Malvinos Silberman koliažas / Parodos organizatorių nuotr.
Temos: 2 Getas Paroda

Parodos autorė M.Silberman neslepia, kad parodos idėja gimė iš asmeninės patirties. Pradėjusi domėtis savo giminėmis iš mamos pusės, Malvina sužinojo, kad nėra likusių gyvų. Jos močiutė gimusi Vilniuje, 1919-ais metais persikėlė gyventi į Prancūziją, o visi artimieji liko Lietuvoje. Pasak menininkės, net trylika jos giminaičių buvo sušaudytų Vilniaus gete ir Paneriuose. Vilniaus gete nuo 1941-ųjų iki 1943-iųjų metų buvo nužudyta apie penkiasdešimt tūkstančių žydų.

Būtent šių žmonių likimas ir paskatino Malviną sukurti kažk ą ypatingo tame mieste, kuriame juos pasitiko mirtis. Vienas iš menininkės kūrybos bruožų yra tai, kad ji kuria specialiai tai erdvei, kur paroda ir bus eksponuojama, o tai lėtina kūrybinį procesą. Ekspozicijos „Prarasta/atrasta“ sukūrimas užtruko apie metus. Per tuos metus M.Silberman tikina nieko nepraradusi, tačiau daug atradusi: „Per tą laiką aš atradau nuostabiai ramų ir jaukų Vilnių, sužinojau apie savo giminaičių praeitį ir perskaičiau apie tokį nužmogėjimą, kuris protu nesuvokiamas.“ 

Būtent apie nežmogišką elgesį ir jo sukeltą skausmą, kuris buvo prieš daugiau nei 60 metų ir yra Malvinos Silberman paroda. „To, kas įvyko gete, pamiršti negalima. Apie tai reikia kalbėti ir mokytis, kad daugiau joks žmogus nesukeltų kitiems tokio skausmo. Aš nieko nekaltinu, o tiesiog tyrinėju žmogiškumą,“ – per parodos pristatymą sakė prancūzų menininkė M.Silberman.

Paroda Prancūzų institute (Didžioji g. 1) veiks iki rugsėjo 30 d., o galerijoje „Actus magnus“ (Pilies g. 36-44, įėjimas iš kiemo) – iki rugsėjo 17 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius