Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda Klaipėdos knygos mugė: ko nepraleisti?

Ketvirtadienį Klaipėdoje prasideda aštuntoji Klaipėdos knygų mugė, kuri ne tik pakvies įsigyti ar pavartyti naujausių leidinių, bet ir siūlo intriguojančią 3 dienų programą, kurioje – net 80 renginių. 15min išskiria pačius svarbiausius jų.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / J. Petronio nuotr.

Prieš aštuonerius metus I.Simonaitytės bibliotekoje pradėta rengti Klaipėdos knygų mugė iš pradžių buvo nedidelis renginys, pristatantis uostamiesčio leidyklų spaudinius. Tačiau mugė augo, populiarėjo, į ją ėmė rinktis ne tik aistringi skaitytojai: naujausius kūrinius pristato ir didžiosios leidyklos, organizuojami susitikimai su rašytojais. Šiemet mugėje dalyvaus 38 leidyklos, o renginyje bus galima įsigyti ir bilietų į uostamiesčio teatrų spektaklius.

15min pristato ryškiausius mugės renginius:

Kova su vėjo malūnais: Leonidui Donskiui atminti

Ketvirtadienį 17 val. bibliotekos Konferencijų salėje intriguojanti diskusija, skirta Leonidui Donskiui atminti. Tema – „Kova su vėjo malūnais: literatūra, filosofija, istorija ir draugystė“. Diskusijoje dalyvaus Gintautas Mažeikis, Sergejus Kanovičius, Alvydas Nikžentaitis, Arūnas Gelūnas, Rytis Zemkauskas. „Leonidas Donskis, kaip ir jo mylimo Miguel de Cervantes herojus, kažkada pasirinko kalbėti ir veikti nepatogiai. Nepatogiai kitiems, bet kartu ir sau, mat tiesus žodis pirmiausia kainuoja pačiam kalbėtojui. Kas yra viešasis intelektualas šiandien? Ar turime norinčių aukoti patogumą vardan tiesos? Kiek mumyse tebėra Don Kichoto ir kiek... Leonido?“ – intriguoja organizatoriai.

„Karališkosios Klaipėdos“ sutiktuvės

Penktadienį, 13 val. bibliotekos Konferencijų salėje literatūrologė Jovita Saulėnienė ir leidykla „Druka“ pristatys naujausią savo leidinį – „Karališkoji Klaipėda“. Joje pasakojamas beveik keturis šimtmečius (1525-1918 m.) trukęs Prūsijos valdovų viešpatavimas.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Biržos tiltas ir Birža
Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Biržos tiltas ir Birža

„Tas laikotarpis – tarsi paveikslas, kuriame įvairiausių spalvų, tonų bei pustonių fone švyti karalių, ne tik paveldėjusių titulą, bet ir įgijusių garsų vardą bei užtarnautą garbę, karūna. Kunigaikščių ir karalių valdymo metu mieste susiformavo aukštuomenė, kuri savo kultūra, išsilavinimu, elegantišku elgesiu, apranga bei gyvenimo stiliumi, stipriu atsakomybės ir tvirtu pareigos jausmu sudarė miesto elitą. Mėmelyje buvo garbingi, savo vertę žinantys ir ne visada aukštos kilmės pirkliai, tapę ir svarbiausiais miesto kūrėjais“, – rašoma anotacijoje.

Miglė Anušauskaitė: apie komiksus ir tatuiruotes

Organizatorių nuotr./Miglė Anušauskaitė
Organizatorių nuotr./Miglė Anušauskaitė

Penktadienį, 13 val. Gerlacho palėpėje menininkė Miglė Anušauskaitė pakvies į pokalbį ir dirbtuves. Bus pristatytas naujausias komiksų kūrėjos dešimties įspūdžiografijų kūrinys „Lietuvos vizionierės“. Menininkė sako, kad komiksai – puiki medija, leidžianti tekstu ir vaizdu išreikšti mintis. Dirbtuvių metu kiekvienas galės tapti komiksų autoriumi.

Prisiminimai apie Klaipėdos bohemą

KKKC Parodų rūmų nuotr./1987-ieji Vasiliausko dirbtuvėse Puodžių g. - Urbonas, Puzonas, Loreta, Danielius, Titas Valdas Ancevičius
KKKC Parodų rūmų nuotr./1987-ieji Vasiliausko dirbtuvėse Puodžių g. - Urbonas, Puzonas, Loreta, Danielius, Titas Valdas Ancevičius

Penktadienį, 16 val., Bendrojoje skaitykloje Sondra Simana papasakos apie rengiamą ir ruošiamą leisti knygą „Klaipėdos bohema. Sugrįžimai iš atminties labirinto“. Tai tyrimas, apimantis Klaipėdos menininkų ir prie jų besišliejusių žmonių susibūrimus, vykusius 1980–2005 metais įvairiose Klaipėdos vietose. Nemažai įdomių ir talentingų asmenybių yra mirę.

Svečiuose – Valdas Papievis

Penktadienį, 17 val., Konferencijų salėje rašytojas Valdas Papievis susitiks su kultūros istorijos tyrinėtoju Dariumi Kuoliu diskusijai. „Kokių kūrybinių impulsų Paryžius ir Prancūzija suteikia šiuolaikinei lietuvių literatūrai? Kaip jai pavyksta prisijaukinti ir atverti prancūziško gyvenimo tikrovę?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Papievis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Papievis

Kuo lietuvių romanai sudomina prancūzų leidėjus ir skaitytojus?” – nuskambės diskusijoje.

Tomo Venclovos ir Vyganto Vareikio duetas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Venclova
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Venclova

Penktadienį, 18 val. Konferencijų salėje susitiks Klaipėdoje gimęs, Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova ir Klaipėdos universiteto profesorius Vygantas Vareikis. Numatytas klausimų ratas – labai platus: lenkų ir lietuvių santykiai bei Vilniaus problema, tarpukario Lietuva, sovietinės ir nacių okupacijos padaliniai, Birželio sukilimas ir Holokaustas Lietuvoje, sovietinis gyvenimas, Lietuvos valstybingumo atkūrimas XX a. pabaigoje bei iššūkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius