Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Purpurinis vakaras“ Anykščiuose ir vėl suburs bardų kūrybos mylėtojus

Anykščiuose, rugpjūčio 26-27 dienomis, vyks nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“.
Gediminas Storpirštis
Gediminas Storpirštis – vienas iš „Purpurinio vakaro“ iniciatorių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mintis literatūriniame Anykščių krašte rengti dainuojamosios poezijos festivalį kilo iš karto po lietuviškosios dainuojamosios poezijos pradininko Vytauto Kernagio mirties, 2008 metų kovo mėnesį. Norėdami dar labiau įprasminti jo atminimą, Anykščių rajono savivaldybės, rašytojo Vytauto V. Landsbergio ir aktoriaus, bardo Gedimino Storpirščio iniciatyva Anykščių Dainuvos slėnyje tų metų rupjūčio paskutinį savaitgalį įvyko pirmasis „Purpurinis vakaras“.

Tad neatsitiktinai festivalio pavadinimas sutampa su vienos V. Kernagio dainos pavadinimu. Šiemetinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“ taip pat dedikuojamas V. Kernagio 60-mečiui.

Jau ketvirtą kartą rengiamas festivalis gerokai išsiplėtė, neapsiriboja vienu koncertu ar tik koncertu. Jo programoje – įvairūs susitikimai su įdomiais žmonėmis, literatūriniai spektakliai, susitikimai su poetais, aktyvios pramogos ir t.t.

Startas – Vilniuje

Šiemet pirmą kartą festivalio įvadinis koncertas bus surengtas Vilniuje. Rugpjūčio 24 d. klube „Artistai“ lietuvių kompozitorius bei dainų atlikėjas Andrius Kulikauskas kartu su svečiu iš Šiaurės Airijos Denisu McLauglinu atliks specialiai šiam festivaliui savo sukurtą bardišką kompoziciją.

Pirmąjį festivalio vakarą, rugpjūčio 26-ąją, Dainuvos slėnyje plaikstysis jaunatviška dvasia. Kartu su jaunaisiais dainuojamosios poezijos atlikėjais šėls ir „Keistuolių“ teatro aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Andrius Kaniava.

Teatras, kinas, skaitymai

Vidurnaktį, Anykščių koplyčioje, Birutė Mar su Aleksu Kazanavičiumi parodys spektaklį „Jis ir ji“, pastatytą pagal anykštėno Jono Biliūno laiškus žmonai Julijai. Vėliau tame pačiame Dainuvos slėnyje bus rodomas kinas. Viename iš filmų bus galima išvysti prieš ketverius metus į anapilį iškeliavusio aktoriaus Algimanto Masiulio skaitomą A. Baranausko „Anykščių šilelį“

Festivalio šeštadienį, rugpjūčio 27 d., nuo pat vidudienio iki vakaro Dainuvos slėnyje bus rengiamos aktyvios intelektualinės pramogos, kurių metu bus galima pasukti galvą prie stalo žaidimų ar poezijos mįslių įminimų. Po pietų Sakralinio meno centre rašytojas V. V. Landsbergis skaitys savo pasaką „Rudnosiukas“.

Vainikuos didysis koncertas

„Purpurinis vakaras“ tradiciškai baigsis festivalio pabaigos didžiuoju koncertu. Kuriame dalyvaus žinomi Lietuvos bardai Virgis Stakėnas, Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis, Saulius Bareikis (kartu su sūnumi Jokūbu), Andrius Kulikauskas, jaunesnės kartos atlikėjai Ieva Narkutė, Eglė Sirvydytė, „Saulės broliai“, Mantas Zemleckas, Kamilė Gudmonaitė, Justė Mykolaitytė ir kt. Scenoje pasirodys ir svečias iš Airijos D. McLauglinas, daugeliui pažįstamas iš Tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ koncertų.

Festivalio kulminacija – projekto „Kernagis gyvai“ koncertas. Kartu su kompozitoriumi A. Kulikausku ir muzikine grupe iš ekrano susirinkusiems dainuos ir pats maestro V. Kernagis.

Į visus festivalio renginius, išskyrus abu pagrindinius koncertus, įėjimas nemokamas. Pasak festivalio direktorės Alinos Semionovos, tik pradėjus prekiauti bilietais, šio žanro mylėtojai iš karto sukruto.

„Kad ir kaip smarkiai žmonės pirktų bilietus, galime drąsiai patikinti – vietų visiems pakaks. Dainuvos slėnis didelis. Tačiau abonementinių bilietų skaičius rezervuotas“, – informavo direktorė. Ji taip pat primena, kad į festivalį galima atvykti ir su palapinėmis. Čia įsikursiantis palapinių miestelis taip pat erdvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius