Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radviliškis vienai savaitei taps Europos tautų sostine

Paskutiniąją liepos savaitę Radviliškis taps unikaliu Europos miestu, kuriame susirinks keliolikos skirtingų Europos tautų atstovų delegacijos. Folkloro dainomis ir šokiais, gatvės teatru, fotografija ir tapyba, tradiciniais patiekalais ir sporto rungtynėmis kiekviena šalis pristatys savo krašto kultūrą, papročius ir tradicijas bei susirungs draugiškose krepšinio, petankės, plaukimo, paplūdimio teniso ir futbolo varžybose.
Radviliškio aktualijos
Radviliškis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pranešime rašoma, kad šiam tarptautiniam įvykiui ruoštasi ilgiau nei vienerius metus.

„Šis festivalis per visą jo istoriją (o ji netrumpa, tęsiasi jau dvidešimt šešerius metus) Lietuvoje organizuojamas pirmą kartą. Tai – Radviliškio dovana Valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančiai Lietuvai. Šios dovanos prasmė – švęsti Europos tautų vienybę, nepaisant kultūrinių, kalbinių, religinių ir kitokių skirtumų, jausti bendrystę ir džiaugtis gyvenimu kiekvieną akimirką, dovanojant šventę kitiems“ׅ, – sakė Antanas Čepononis, Radviliškio rajono savivaldybės meras.

Lietuva šiame festivalyje kaip asociacijos „Europos žmonių festivalis“ narė dalyvauja jau nuo 2006 metų.

„Tuomet buvo entuziastų, iš visos Lietuvos suburta grupė žmonių, kurie labai troško apie Lietuvą garsiai pranešti pasauliui, pristatyti, kas tokie yra lietuviai, kokia jų kultūra ir kuo jie panašūs bei kuo skiriasi nuo kitų Europos tautų. Entuziastų grupelė vienijosi po Lietuvos ūkininkių draugijos sparnu. Ėjo metai, pamažu artėjo eilė surengti festivalį Lietuvoje. Pradėta ieškoti galimybių tą padaryti, kalbėtasi su savivaldybių merais, bet jiems vis pritrūkdavo ryžto tapti festivalio šeimininkais“, – rašoma pranešime.

Kai iškilo tiesioginė grėsmė Lietuvai iškristi iš šio judėjimo, po Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos dabartinės vadovės Virginijos Šetkienės ir Radviliškio rajono savivaldybės mero Antano Čepononio atsitiktinio susitikimo gimė mintis šį festivalį atvežti į Radviliškį, parodyti šį miestą Europai.

2014 metais sulaukta ir vietos politikų pritarimo, todėl jau 2015 metais Radviliškio delegacija svečio teisėmis Europos žmonių festivalyje dalyvavo Lenkijoje, o 2016 ir 2017 metais jau kaip pilnateisiai asociacijos nariai 50-ies lietuvių komanda atstovavo savo šaliai Latvijoje ir Prancūzijoje.

„Europos žmonių festivalio esmė – kad šventę organizuotų ir joje dalyvautų prie kultūrinių renginių nepratę mažesni miesteliai, kurių gyventojai galbūt neturi galimybės išvykti svetur. Tokiu būdu Europa tarsi atvyksta į vietinių kiemą: kiekviena šalis stendais, nuotraukomis, patiekalais, sceniniais pasirodymais, sporto rungtimis bei eisenomis atskleidžia savitumą“, – pasakojo Virginija Šetkienė, asociacijos „Europos žmonių festivalis“ tarybos narė.

Nors Europos Sąjunga (ES) sujungė tautas, kiekviena jų – išskirtinė, su savu identitetu, kultūra bei tradicijomis. Ypač didelis dėmesys tarptautiniame renginyje skiriamas tradicijoms bei folklorui, tačiau yra šalių, kurios gilių tautinių tradicijų neturi. Visgi tai šventę daro dar unikalesnę: štai kalnakasyba garsėjančio Liuksemburgo atstovai vietoj folkloro kostiumų pasidabina angliakasių drabužiais. Festivalis turi savo tradicijas – pirmąją festivalio dieną būtinai organizuojama spalvinga festivalio dalyvių eisena, šventų mišių metu prašoma Dievo palaimos, o festivalio uždarymo ceremonijoje apdovanojama šalis nugalėtoja (visos rungtys, tiek kultūrinės, tiek sportinės, yra vertinamos balais, tą daro kitos festivalyje dalyvaujančios šalys, sumuojami ir sportinių rungčių rezultatai), įteikiamas sąžiningo žaidimo prizas bei perduodama festivalio organizavimo estafetė šaliai, kuri ateinančiais metais taps organizatore.

Planuojama, kad 2019 metais Europos žmonių festivalio šeimininkais taps portugalai. Kiekviena šalis unikali, kiekviena tauta turi savo tradicijas, kultūrą, įžymybes, todėl ir Radviliškyje festivalio dalyviams bus pasiūlyta ir įvairiausių koncertų, ir kitokių pramogų. Išskirtinį reginį liepos 26 dienos vakarą bus galima išvysti Radviliškio miesto centre. Čia, Aušros aikštėje, bus du kartus demonstruojama naujausia dizainerio Liutauro Salasevičiaus, kilusio iš Radviliškio, mados namų „Madam pareis vėliau“ kolekcija. Visus, mėgstančius futbolą ir vis dar gyvenančius Pasaulio futbolo čempionato ritmu, liepos 24 dienos vakare pakvies Naktinio futbolo turnyras Radviliškio Lietuvos Sąjūdžio stadione.

Svečiai iš užsienio bus supažindinti ir su lietuviškų vakaronių tradicija – liepos 25 dieną prie Radviliškio miesto kultūros centro organizuojama liaudiškos muzikos ir šokių vakaronė. Į šventinių festivalio renginių šurmulį įsilies ir Radviliškio miesto šventė – liepos 27 dieną Radviliškis švęs 451 gimtadienį.

Kiekvieną vakarą miesto parke visų lauks Europos tautų kiemelis, kuriame šalys pristatys visa, kuo jos yra garsios, žinomos ir unikalios. Pagrindinėje festivalio scenoje kiekvieną vakarą nuo liepos 22 iki liepos 27 dienos vyks koncertai – tiek užsienio delegacijų pasirodymai, tiek įvairių Lietuvos grupių šou.

Festivalio atidarymo dieną, liepos 22 dieną, visų laukia išskirtinis valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ ir grupės „Thundertale“ projektas „Kilkim, broliai, sakalais“ bei viduramžių riterių turnyras. Prie Radviliškio miesto kultūros centro liepos 23, 24 ir 26 dienomis bus galima paskanauti Europos tautų kulinarinio paveldo produktų, Aušros aikštėje tomis pačiomis dienomis – stebėti gatvės teatro pasirodymus. Liepos 25–27 dienomis Radviliškio miesto kultūros centre veiks Europos žmonių festivalio dalyvių fotografijų ir tapybos darbų paroda „Švenčiantis miestas“.

Svečiams iš užsienio Radviliškio viešoji biblioteka pasiūlys maršrutą „100 minučių po Radviliškio rajoną“. Šios vienos dienos ekskursijos rezultatus, kaip ir visą festivalio vyksmą, bus galima stebėti Facebook paskyroje European Peoples' Festival 2018. Festivalio sporto varžybos vyks Radviliškio sporto arenoje, šalia jos esančioje aikštelėje, naujojoje petankės aikštelėje Radvilų g. 17, Lietuvos Sąjūdžio stadione ir Radviliškio plaukimo baseine. Liepos 23 dieną vyks krepšinio ir petankės varžybos, liepos 24 d. – plaukimo ir paplūdimio teniso, liepos 27 d. – futbolo varžybos. Ir žinoma – mugės, koncertai, linksmybės ir džiaugsmas visas šešias festivalio dienas.

Europos žmonių festivalis pirmą kartą suorganizuotas 1992 m. Libramonte, Belgijoje. 1994 m. dvylika Europos Sąjungos valstybių (Belgija, Vokietija, Danija, Ispanija, Prancūzija, Škotija, Graikija, Italija, Airija, Liuksemburgas, Olandija bei Portugalija) atstovų įkūrė tarptautinę organizaciją „European Peoples‘ Festival“. Vėliau prisijungusios šalys: Suomija, Vengrija, Latvija, Lenkija ir Lietuva. Liepos 21–28 d. Radviliškyje vyksiantis Europos žmonių festivalis tapo su Lietuvos šimtmečio minėjimu susijusių renginių dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius