Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Renginių organizatoriai baiminasi, kad bus panaikinta pridėtinio vertės mokesčio lengvata

Vyriausybės ruošiamas ateinančių metų biudžeto projektas gąsdina renginių ir kūrybos industrijos sektorių. Renginių asociacija išplatino pranešimą, kuriame baiminamasi Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos panaikinimo. Kultūros ministerija 15min teigė, kad matytų šios lengvatos pratęsimo prasmę, Finansų ministerija kol kas savo atsakymo nepateikė.
Kultūros renginiai
Kultūros renginiai / 15min nuotr.

„Kitų metų biudžeto projektas tebėra ruošiamas ir sprendimai dėl PVM lengvatos naikinimo ar išlaikymo renginių sektoriui dar nėra priimti. Tačiau Kultūros ministerija, suprasdama pagrįstą renginių ir kūrybos industrijos atstovų nerimą, matytų prasmę pratęsti PVM lengvatą šiam sektoriui ir kitąmet“, – teigiama Kultūros ministerijos atsakyme.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Tikina, kad sektorius nėra atsigavęs po pandemijos

Renginių industrijos asociacijos valdybos pirmininko Valdo Petreikio citatoje pranešime spaudai teigiama:

Sociologiniai tyrimai rodo, jog pirmiausia žmonės linkę riboti savo išlaidas renginiams.

„Kūrybos ekonomikos sektorius yra itin jautrus visiems negatyviems išoriniams reiškiniams – infliacijai, geopolitiniams įvykiams, energetinių išteklių kainoms. Taip pat popandeminiu laikotarpiu renginių sektorius dar nėra pilnai atsigavęs nuo ilgų uždarymų.

Savo ruoštu sociologiniai tyrimai rodo, jog pirmiausia žmonės linkę riboti savo išlaidas renginiams. Dėl šių priežasčių kritiškai sunkiu laiku sektoriaus gyvybingumą būtina palaikyti bent jau nebloginant veiklos aplinkos ir nedidinant mokestinio krūvio.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Petreikis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Petreikis

Asociacijos valdybos narys Gediminas Jaunius sakė:

„Šiuo sudėtingu ir ekonomiškai trapiu metu, kviestume Vyriausybę susilaikyti nuo verslo aplinkos bloginimo. Jau taikoma PVM lengvata renginiams davė teigiamą postūmį. Gresianti ekonominė stagnacija nesudaro prielaidų didinti mokestinę naštą dar ir dėl kūrybinių industrijų sektoriaus patirtų nuostolių karantinų metu.

Esu giliai įsitikinęs, kad „Excelyje“ gerai atrodantis sprendimas panaikinti PVM lengvatą, tik prisidės prie sektoriaus nuosmukio ir reikšmingai mažins vartojimą.

Esu giliai įsitikinęs, kad „Excelyje“ gerai atrodantis sprendimas panaikinti PVM lengvatą, tik prisidės prie sektoriaus nuosmukio ir reikšmingai mažins vartojimą. Verta prisiminti, kad renginių industrija yra ne tik ekonomikos dalis, bet ir reikšminga socialinio fono formuotoja – gero ūpo šiuo metu reikės mums visiems.“

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gediminas Jaunius
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gediminas Jaunius

Prodiuseris bei asociacijos narys Vaidas Zdancevičius komentavo:

„Mūsų sektorius buvo vienas labiausiai nukentėjusių dėl pandemijos. PVM lengvata buvo suteikta kaip parama mums, bet dėl ribojimų mes negalėjome vykdyti veiklos, todėl didelę laiko dalį, kai galiojo lengvata, mes ja nesinaudojome.

Mūsų sektorius dar „neišsilaižė žaizdų“, o prognozuojami sunkumai nuteikia pesimistiškai.

Per 2 metus sudeginome daug kapitalo (akcininkų, skolininkų). Dar dabar organizuojame koncertus, kurie buvo paskelbti iki 2020 kovo.

Sektorius dar nėra atsigavęs ir lengvatos panaikinimas būtų per greitas. Mūsų sektorius dar „neišsilaižė žaizdų“, o prognozuojami sunkumai nuteikia pesimistiškai.

O sektoriaus specifika ne paprasta – vartotojas, atėjus ekonominiam sunkmečiui, pirmoje vietoje pradeda taupyti pramogų/kultūros sąskaita.

Renginių industrijos sektorius viliasi, kad Vyriausybė išgirs argumentus ir nesmukdys ir taip sudėtingai įsibėgėjančios veiklos, kuri svarbi visuomenės emocinei sveikatai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius